Lato to czas, który zdecydowanie kojarzy się wszystkim z pysznymi, świeżymi owocami. Wśród nich oczywiście królują truskawki! Przez cały rok tęsknimy za zniewalającym aromatem i słodyczą truskawek. Warto więc wykorzystać sezon na te pyszne owoce i przygotować z nich kilka niebanalnych potraw, by wspomnienie ich smaku pozostało z nami na dłużej.

Sorbet truskawkowy

W upalne, letnie dni nic tak nie orzeźwia jak lody i sorbety. Przygotowanie ich może być naprawdę łatwe i szybkie! Warto wykorzystać do tego świeże owoce. Zaskocz więc swoją rodzinę i zaserwuj pyszny, domowy sorbet z truskawek. Do jego wykonania potrzebujesz tylko trzech składników – wodę, cukier i oczywiście truskawki. Na początku przygotuj syrop. W tym celu wymieszaj jedną szklankę wody z jedną szklanką cukru i zagotuj. Pamiętaj, żeby cały czas mieszać roztwór, dzięki temu unikniesz przypalenia. Powstały syrop pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj jeden kilogram truskawek.

Umyj dokładnie wszystkie owoce i delikatnie usuń z nich szypułki. Następnie umieść je w naczyniu, dodaj wystudzony syrop i zmiksuj. Teraz wystarczy, że wstawisz powstałą masę do zamrażarki. Pamiętaj, żeby co dwie godziny wyjąć ją na chwilę i przemieszać. Po sześciu godzinach sorbet będzie gotowy. Prawda, że to bardzo proste? Pozostaje już tylko rozłożenie sorbetu do pucharków, udekorowanie listkami melisy i cieszenie się jego zniewalającym smakiem!

Ciasto z truskawkami i galaretką

Masz ochotę na więcej truskawkowych grzeszków? Oto inna, równie pyszna propozycja deseru. Ciasto z truskawkami i galaretką to przysmak, który na długo pozostaje w pamięci. Jego efektowny wygląd i zniewalający smak sprawią, że nikt mu się nie oprze. Do dzieła! Zacznij od przygotowania spodu ciasta. Oddziel żółtka i białka jajek i umieść je w dwóch miskach. Ubij białka, dodaj do nich cukier i ubijaj dalej tak, aby powstała sztywna masa. Następnie, cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku, a później wlej wodę wymieszaną z olejem. Dosypuj partami mąkę wymieszaną z Proszkiem do pieczenia WINIARY i mieszaj.

Tak przygotowaną masę umieść w formie i upiecz na złoty kolor. Pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie przygotuj płyn do nasączenia ciasta, dzięki któremu będzie ono jeszcze bardziej rozpływające się w ustach. Wymieszaj wodę z sokiem z cytryny i cukrem i równomiernie polej wystudzone ciasto. Teraz przyrządź masę serową. Wymieszaj żelatynę z kilkoma łyżkami wody, odstaw na pięć minut, a następnie podgrzej. Umieść w misce serki waniliowe, dodaj do nich podgrzaną żelatynę i zmiksuj. Tak powstałą masę rozłóż równomiernie na upieczonym wcześniej cieście i pozostaw do stężenia.

W tym czasie pokrój truskawki w plastry, pozbawiając ich wcześniej szypułek. Udekoruj owocami masę serową. Ostatnim krokiem jest przygotowanie galaretki. Spotęguj truskawkowe doznania, wybierając Galaretkę truskawkowy smak WINIARY. Przygotuj ją zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostaw do ostygnięcia. Galaretką zalej truskawki znajdujące się na cieście, a gdy stężeje, rozkoszuj się smakiem i widokiem tego puszystego deseru.