Jeżeli należysz do grona osób cierpiących na nietolerancję glutenu, z pewnością udając się do sklepu studiujesz wszystkie etykiety, w restauracji wypytujesz kelnera o skład potraw, a wizytując znajomych wybierasz tylko „pewniaki”. Nie da się ukryć, iż dieta bez glutenu nie jest łatwa w realizacji, ale nie niemożliwa. Oto kilka prostych zasad które ułatwią życie bez glutenu.

  •  Zaopatrz się w nieprzetworzone produkty i gotuj w domu.

To najprostszy i najlepszy sposób na życie bez glutenu. Mając zaopatrzoną spiżarnię w dobrej jakości produkty, bez problemu ugotujesz mnóstwo przepysznych dań. Zaopatrz się we wszystkie sezonowe warzywa i owoce, gdyż zapewni Ci to różnorodność zarówno produktów, jak i smaków oraz składników odżywczych.

  • Stań się ekspertem od składników na etykietach.

Niby oczywiste, ale często nie czytamy ich zbyt dokładnie. Wiedząc jak najwięcej, unikniesz przykrych konsekwencji spożycia glutenu bądź innych równie nieodpowiednich dla Twojego organizmu składników. Z czasem będzie to dla Ciebie fraszka.

  • Spożywaj produkty „podstawowe” jak najczęściej.

Mocno przetworzone bądź modyfikowane produkty są mieszanką wybuchową rozmaitych substancji. Im prostszy i naturalniejszy skład tym lepiej.

  • Nie daj się nabierać na „bezglutenowy” marketing.

Produkty te być może nie zawierają glutenu, ale mnóstwo przetworzonych, pustych kalorii bez wartości. Jedz mądrze i wybieraj proste proste, ale nie konieczne prostsze w spożyciu produkty (np. bezglutenowe ciacha czy pieczywo rób sam).