Nie masz za wiele czasu, a chcesz zjeść smaczny, zdrowy i pożywny posiłek? Zupa z soczewicy i marchewki to przepis dla Ciebie!

Składniki:

1 cebula, drobno posiekana

2 łyżki oliwy z oliwek

3 posiekane ząbki czosnku

2 pokrojone w kostkę marchewki

1 pietruszka (korzeń) pokrojona w kostkę

85 – 100 g soczewicy (czerwonej)

1 l bulionu warzywnego

kilka gałązek natki pietruszki, koperku lub innych ulubionych ziół

Wykonanie:

  • W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek, dodać cebulkę i smażyć ok. 2 minuty.
  • Dodać czosnek, pietruszkę oraz marchewkę i dusić przez chwilę.
  • Wlać bulion, dodać soczewicę, przykryć i gotować 15 minut, aż soczewica zmięknie.
  • Do ugotowanej zupy dodać posiekane zioła.