Jeżeli szukasz inspiracji na obiad ten smakowite zrazy z indyka, mogą okazać się strzałem w dziesiątkę. Zawijasy takie są niespodzianką, cieniutkimi plastrami mięsa można owijać rozmaite farsze, stąd danie to nigdy nie jest nudne.W tej wersji, potrawa zawiera dużo wapnia, beta-karotenu, selenu i niacyny.

Składniki na 4 porcje:

8 płatów z indyka (w sumie ok. 500 g)
1 łyżeczka suszonej szałwii
1/4 łyżeczki soli
8 plasterków mozzarelli
300 g mrożonego szpinaku (dobrze rozmrożonego i wyciśniętego z nadmiaru wody), można użyć także szpinaku świeżego
3 łyżki mąki
1 łyżka oliwy z oliwek lub masła
1 i 1/4 szk. przecieru pomidorowego
1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
1/4 szk. soku pomarańczowego
2 łyżki rodzynków (najlepiej drobnych)

Przygotowanie:

  • Kotleciki oprószyć z obu stron solą i szałwią, na wierzch położyć po plasterku mozzarelli i odrobinie szpinaku, następnie zawinąć w zgrabne roladki i spiąć wykałaczkami bądź obwiązać grubą nicią.
  • Obtoczyć zrazy w mące, otrzepać z jej nadmiaru i wrzucić na patelnię z rozgrzaną wcześniej oliwą z oliwek. Obsmażyć po ok. 2 minuty do zarumienienia.
  • Dodać przecier, skórkę i sok z pomarańczy oraz rodzynki, doprowadzić do wrzenia.
  • Po zmniejszeniu ognia, dusić pod przykryciem ok. 10 minut, aż mięso będzie gotowe.
  • Przed podaniem usunąć wykałaczki bądź nici i polać zrazy sosem.