Mięso drobiowe charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i dietetycznymi. Dostarcza naszemu organizmowi dużej ilości łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka i niewielkich ilości tłuszczu. Drób coraz częściej gości na naszych talerzach, detronizując popularną wieprzowinę oraz droższą wołowinę. Najchętniej sięgamy po kurczaka, w drugiej kolejności po indyka, a znacznie rzadziej po tłustsze gęsi i kaczki. Jakie kurczaki wybierać? Oczywiści zdrowe, czyli…

Wartości odżywcze kurczaka

Mięso drobiowe można poddawać dowolnej obróbce termicznej: gotować (również na parze), piec, grillować, smażyć… Stugramowa porcja gotowanego, pieczonego lub grillowanego kurczaka (bez skóry, pod którą umiejscowiony jest tłuszcz) dostarcza naszemu organizmowi około: 120 kcal, 22 gramów białka i 4 gramy tłuszczu (usmażenie mięsa spowoduje wzrost jego kaloryczności). Oprócz pełnowartościowego białka, mięso drobiowe dostarcza organizmowi również sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz minerałów (m.in. cynk, magnez i potas). Jest też źródłem witamin z grupy B, które są odpowiedzialne za optymalizowanie poboru energii z pożywienia i mają pozytywny wpływ na układ odpornościowy. Oczywiście nie każde mięso jest równie zdrowe i równie wartościowe. Co kryje się pod pojęciem zdrowy kurczak?

Kurczak kurczakowi nierówny

Jakość mięsa drobiowego zależy od standardów hodowli przyjętych przez danego producenta. Kurczaki ekologiczne to ptaki hodowane przez około 80 dni, w certyfikowanych gospodarstwach, w których mają dostęp do wolnego wybiegu oraz wysokiej jakości karmy roślinnej. Podobne warunki mają kurczaki zagrodowe, które hodowane są przez minimum 56 dni, w gospodarstwach zlokalizowanych w najczystszych ekologicznie terenach Polski, mają dostęp do zagrody na świeżym powietrzu i karmione są wyłącznie karmą roślinną (więcej informacji o zdrowych kurczakach zagrodowych znajdziemy m.in. tutaj: http://zagrodowy.pl/kurczak-zagrodowy-z-podlasia/o-marce/). Najgorsze jakościowo mięso pochodzi z kurczaków przemysłowych, czyli tzw. brojlerów. To ptaki hodowane przez około 30-40 dni, najczęściej w zamkniętych przestrzeniach, bez dostępu do świeżego powietrza i wolnego wybiegu, karmione słabej jakości karmą, nie zawsze wyłącznie roślinną. Optymalny okres chowu kurcząt wynosi 2-3 miesiące – ma to bezpośrednie przełożenie na jakość mięsa, jego smak oraz równomierne umięśnienie i mniejsze otłuszczenie. Bardzo istotnym elementem chowu drobiu hodowlanego jest karma – jej skład, jakość i ewentualne dodatki.

Żywność bez GMO

Karma dla drobiu powinna składać się wyłącznie z surowców roślinnych, bez dodatków pochodzenia zwierzęcego, np. tłuszczu, czy hemoglobiny. Niepożądanym dodatkiem w karmach są również:

l dioksyny – organiczne związki chemiczne powstające m.in. w wyniku spalania drewna i substancji organicznych, przedmiotem badań jest toksyczność i rakotwórczość tych związków;

l antybiotyki – dodawane do karm zwierzęcych lub bez umiaru stosowane w leczeniu zwierząt, antybiotyki przenikają do mięsa, z którego następnie przenikają do naszego organizmu, w którym mogą narobić wielu szkód (m.in. zaburzyć florę bakteryjną, doprowadzić do chorób autoimmunologicznych, cukrzycy i otyłości, a także przyczynić się do antybiotykoodporności naszego organizmu);

l GMO – z ang. genetically modified organizm, to organizmy zmodyfikowane genetycznie, czyli takie, których geny zostały zmienione za pomocą inżynierii genetycznej w celu uzyskania jakiś nowych cech fizjologicznych; dla przykładu: pierwszą komercyjną rośliną zmodyfikowaną genetycznie i wprowadzoną do sprzedaży były pomidory, w których zminimalizowano gen odpowiedzialny za proces dojrzewania owoców i ich mięknięcie; nie są do końca poznane i zbadane konsekwencje spożywania żywności genetycznie zmodyfikowanej – dlatego żywność bez GMO dla kurcząt to jeden z warunków uzyskania zdrowego mięsa.

Sprawdziłeś skąd pochodzi kurczak, którego serwujesz na obiad dla siebie i swoich bliskich? Smacznego!