Każdy kto dba o zdrowie zastanawia się co tak naprawdę jeść aby być zdrowym, jakich produktów unikać na co zwracać uwagę. Większość dietetyków bazuje na kilku podstawowych zasadach, które są uniwersalne dla każdego. Jak komponować zdrowy jadłospis? 

Zaleca się ograniczyć udział tłuszczu w pożywieniu.Większość dostarczonych kalorii powinna pochodzić z produktów zbożowych, warzyw i owoców. Do tego należy jeść umiarkowane ilości chudego mleka i jego przetworów, chudych mięs, ryb i drobiu. Najmniejsza ilość kalorii winna pochodzić z tłuszczów i słodyczy.

Normy żywienia przedstawia się często w postaci graficznej tzw. piramidy zdrowego żywienia. Szeroką podstawę piramidy tworzą pełnoziarniste produkty zbożowe (z mąki razowej lub graham) – pieczywo, płatki śniadaniowe, makarony, a także ryż. Żywność pochodzenia zwierzęcego (mleko, nabiał, mięso, drób, ryby) zajmuje węższą część piramidy w połowie jej wysokości. Słodycze i tłuszcze to część najwęższa, sam czubek piramidy. Ostatnio jako podstawę piramidy umieszcza się ruch, we wszystkich możliwych formach, w jak największej ilości.