Zdrowie

Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia?

Dylemat związany z użyciem odpowiednich tłuszczy do smażenia jest uzasadniony, gdyż wybór ich jest ogromny, jednak wbrew pozorom nie każde nadają się do obróbki cieplnej. Logiczne wydaje się wybieranie takich, które przy maksymalnym podgrzaniu najmniej tracą na wartości zdrowotnej. Przoduje tutaj olej rzepakowy, który to posiada neutralny smak i aromat – wydobywa więc naturalny smak potraw, nie zakłócając go. Wyróżnia się też najmniejszą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych, których ograniczenie jest

Nadwaga, co jeść by chudnąć?

Chcąc zrzucić nadprogramowe kilogramy musimy zadbać o dietę i ruch. Bywa jednak, że brak nam cierpliwości, ochoty, poddajemy się gdy nie widzimy szybkich rezultatów. Pojawia się nadwaga, która skutecznie uprzykrza życie… Na szczęście można zastosować się do kilku dietetycznych zaleceń i wzbogacić swoją dietę w pewne produkty zawierające składniki skutecznie pomagające w pozbywaniu się nadwagi. Nie wymaga to sporych wyrzeczeń, hamuje apetyt i sprawia, że nasz organizm łatwiej wraca do optymalnej wagi. Co

Witaminowy alfabet – witamina A

Witamina A nazywana retinolem (jest formą wit. A) znajduje się w naturze głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego, a jej najbogatszym źródłem jest olej z wątroby ryb i zwierząt morskich, zwany popularnie tranem. Niemniej beta-karoten obecny w dużych ilościach głównie w czerwonych, pomarańczowych i żółtych owocach i warzywach oraz w zielonych warzywach liściastych (gdzie jego kolor maskuje chlorofil) – w organizmie przetwarzany jest w witaminę A. Bogatym źródłem witaminy są zatem:

Zdrowy jadłospis

Każdy kto dba o zdrowie zastanawia się co tak naprawdę jeść aby być zdrowym, jakich produktów unikać na co zwracać uwagę. Większość dietetyków bazuje na kilku podstawowych zasadach, które są uniwersalne dla każdego. Jak komponować zdrowy jadłospis?  Zaleca się ograniczyć udział tłuszczu w pożywieniu.Większość dostarczonych kalorii powinna pochodzić z produktów zbożowych, warzyw i owoców. Do tego należy jeść umiarkowane ilości chudego mleka i jego przetworów, chudych mięs, ryb i drobiu.

Miksuj warzywa – zjesz mniej kalorii! :)

Wrzuć do blendera warzywa i miksuj, a – jak ustalili naukowcy z Penn State University – ograniczysz dzienne spożycie kalorii o 11%. O tyle mniej zjadali uczestnicy badania, którym do posiłków dodawano zmiksowane warzywa. Dzięki dużej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku, warzywa sprawiają, że szybko pojawia się uczucie sytości. Dlatego po ugotowaniu zupy nie wyrzucaj włoszczyzny, tylko zmiksuj ją i dodaj do wywaru. Miksowanie to świetny patent jeśli nie przepadasz

Naoliw się!;) czyli co nam daje tłuszcz roślinny

    1. BUDOWA MIĘŚNI (Oliwa z oliwek) – Z badań opublikowanych w „Nature” dowiadujemy się, że oliwa działa silnie przeciwzapalnie i regenerująco na mięśnie 2. UTRATA WAGI (Olej kokosowy) – Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” dowodzą, że olej kokosowy pomaga zwiększyć ilość spalonych kalorii 3. PRZED TRENINGIEM (Olej lniany) – Składniki zawarte w tym oleju ułatwiają nam wykorzystanie energii z każdej cząsteczki węglowodanów, które zjadamy podczas

Aminokwasy jako niezbędny budulec mięśni

Aminokwasy są to związki z których zbudowane są białka. Ponadto pełnią role ochronną komórek mięśniowych, biorą udział w regulacji metabolizmu oraz stymulują wydzielanie hormonów. Aminokwasy najczęściej dzieli się na dwie grupy: egzogenne (niezbędne – musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem) i endogenne (organizm jest w stanie sam je zsyntetyzować). Obie grupy tych związków są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do aminokwasów egzogennych zalicza się: fenyloalanina, tryptofan, metionina, lizyna, treonina, izoleucyna,

Paliwo dla mięśni – węglowodany

Węglowodany są jednym z trzech podstawowych składników pokarmowych wchodzących w skład naszej diety. Ich niedobór jak i nadmiar może być szkodliwy dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W poniższym artykule postaram się przekazać kilka cennych informacji na ich temat.   Węglowodany są najłatwiej i najszybciej dostępnym źródłem energii dla naszego organizmu, gdyż ich trawienie (za pomocą amylazy ślinowej) i wchłanianie zaczyna się już w jamie ustnej.1 g węglowodanów dostarcza nam ok.