Zdrowie

Miksuj warzywa – zjesz mniej kalorii! :)

Wrzuć do blendera warzywa i miksuj, a – jak ustalili naukowcy z Penn State University – ograniczysz dzienne spożycie kalorii o 11%. O tyle mniej zjadali uczestnicy badania, którym do posiłków dodawano zmiksowane warzywa. Dzięki dużej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku, warzywa sprawiają, że szybko pojawia się uczucie sytości. Dlatego po ugotowaniu zupy nie wyrzucaj włoszczyzny, tylko zmiksuj ją i dodaj do wywaru. Miksowanie to świetny patent jeśli nie przepadasz

Naoliw się!;) czyli co nam daje tłuszcz roślinny

    1. BUDOWA MIĘŚNI (Oliwa z oliwek) – Z badań opublikowanych w „Nature” dowiadujemy się, że oliwa działa silnie przeciwzapalnie i regenerująco na mięśnie 2. UTRATA WAGI (Olej kokosowy) – Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” dowodzą, że olej kokosowy pomaga zwiększyć ilość spalonych kalorii 3. PRZED TRENINGIEM (Olej lniany) – Składniki zawarte w tym oleju ułatwiają nam wykorzystanie energii z każdej cząsteczki węglowodanów, które zjadamy podczas

Aminokwasy jako niezbędny budulec mięśni

Aminokwasy są to związki z których zbudowane są białka. Ponadto pełnią role ochronną komórek mięśniowych, biorą udział w regulacji metabolizmu oraz stymulują wydzielanie hormonów. Aminokwasy najczęściej dzieli się na dwie grupy: egzogenne (niezbędne – musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem) i endogenne (organizm jest w stanie sam je zsyntetyzować). Obie grupy tych związków są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do aminokwasów egzogennych zalicza się: fenyloalanina, tryptofan, metionina, lizyna, treonina, izoleucyna,

Paliwo dla mięśni – węglowodany

Węglowodany są jednym z trzech podstawowych składników pokarmowych wchodzących w skład naszej diety. Ich niedobór jak i nadmiar może być szkodliwy dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W poniższym artykule postaram się przekazać kilka cennych informacji na ich temat.   Węglowodany są najłatwiej i najszybciej dostępnym źródłem energii dla naszego organizmu, gdyż ich trawienie (za pomocą amylazy ślinowej) i wchłanianie zaczyna się już w jamie ustnej.1 g węglowodanów dostarcza nam ok.