Zdrowie

Pistacje – co warto o nich wiedzieć?

Pistacje to jedne z najpopularniejszych orzechów. Są niezwykle wciągające i zdrowe. Co zatem warto wiedzieć o pistacjach? Oto co ciekawego kryją w sobie pistacje! Co jest w ich nazwie? W Iranie pistacje oznaczają „śmiejący się orzech” z kolei w Chinach to „orzechy szczęścia”. Wielu nazywa je również zielonymi migdałami. Gdzie odkryto pistacje? Jako pierwsi te cudowne orzechy odkryli Włosi. W I wieku naszej ery pistacje pojawiły się w Rzymie za sprawą Cesarza

Smakołyki na dobranoc

Rzeczą oczywistą jest, że nazbyt obfite posiłki przed snem, są niemal przepisem na problemy z żołądkiem, a to z kolei utrudnia dobroczynny wypoczynek. Zanim sięgniesz po porcję krakersów i sera lub tłustą pizzę, wypróbuj poniższe pomysły na smakołyki na dobranoc. Pieczone słodkie ziemniaki Jeżeli lubisz zapiekane ziemniaki, bataty będą równie smaczną i bardzo zdrową opcją. Wystarczy pokroić je na kawałki – słupki czy ćwiarteczki, a następnie zapiec w piekarniku z

Zdrowe budowanie masy mięśniowej

W gabinetach dietetycznych pojawiają się głównie osoby, których celem jest odchudzenie ciała. Zdecydowanie rzadziej klienci, bądź klientki poszukują rozwiązań dietetycznych pozwalających zwiększyć masę mięśniową. Za budowanie masy mięśniowej zabierają się głównie mężczyźni w młodym wieku. Umięśnione ciało jest bowiem traktowane jako idealny wzorzec. Nic więc dziwnego, że siłownie pękają w szwach, a dietetycy coraz częściej zajmują się układaniem diet na masę mięśniową. Co i jak jeść, aby przytyć – zasady

Chcesz mieć zdrowe serce? – Wystarczy 10 minut ćwiczeń dwa razy w tygodniu!

Jak wykazują badania przeprowadzone przez Oxford University wystarczy 10 minut aktywności fizycznej dwa razy w tygodniu aby zmniejszyć ryzyko chorób serca czy powstawania skrzepów krwi u kobiet, a także obniżenie podatności na udar mózgu nawet o 20%! Ćwiczenia mogą być także łagodne jak spacery, jazda na rowerze czy drobne prace ogrodowe, ale wykonywane częściej! Energiczne ćwiczenia już w dawce 10 minut dwa razy w tygodniu mogą dopomóc kobietom w wieku

Śniadaniowe burrito z fasolą

Burrito z fasolą na śniadanie? Jeżeli nie masz pomysłu na pożywne śniadanie, ta lekka wersja burrito będzie doskonała! Połączenie smakowitej jajecznicy z fasolą i salsą w tortilli, to smakołyk, który wejdzie na stałe do śniadaniowego menu. Składniki na burrito z fasolą: 1 całe jajo i 2 białka 1/4 puszki fasoli (czerwonej lub czarnej) 2 łyżki salsy lub ulubione warzywa 2 łyżki startego sera cheddar o niskiej zawartości tłuszczu 1 mała

Zachcianki – jak walczyć z pokusą na coś słodkiego?

W zasadzie każdy nawet będąc na diecie – a może szczególnie wtedy – ma jakieś zachcianki. Mamy ochotę na coś słodkiego, słonego, konkretna potrawę. Jak walczyć z tą ogromną pokusą – zwłaszcza gdy pojawia się często. Jest kilka sposobów na zachcianki, ale wszystko w dużej mierze nisetety zależy od naszej silnej woli. Gdy dopada nas smak na coś słodkiego zbawienne okazują się herbaty, otóż wypijając kubek ciepłej pysznej herbaty ziołowej,

Skórka pomarańczowa – moc właściwości!

Pomarańcze lubimy i zajadamy ze smakiem, ale odruchowo wyrzucamy skórkę.. To wielki błąd, gdyż skórka pomarańczowa zawiera ona mnóstwo dobroczynnych składników, więcej niż sam miąższ! Skórka pomarańczy jest bogata w błonnik i witaminy, a także w liczne rodzaje flawonoidów. Gorzki smak skórki zniechęca, ale jej wnętrze zwane albedo jest jak najbardziej jadalne i warte spróbowania. Oto kilka ciekawych sposobów na dobroczynne działanie skórki: Pomaga wybielać zęby i odświeża oddech! – jest

Gorczyca – ziarenka musztardy

Gorczyca to małe ziarenka, a niemała w nich drzemie moc. Wyróżnia się kilka ich rodzajów m.in. biała, czarna i sarepska. Ziarna gorczycy i ich wersja mielona mają specyficzny, ostry, lekko wędzony aromat, który sprawia, że potrawy zyskują wyjątkowy smak. Te małe nasiona mają w lecznictwie dosyć spore zastosowanie. Gorczyca jest pomocna w dolegliwościach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych jelit i żołądka. Ponoć pomaga również w reumatologii i stanach zapalnych stawów. Jej działanie można odczuć także

Bataty – słodkie ziemniaki

Bataty są zaliczane do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. Ich pomarańczowy kolor zawdzięczają zawartości karotenoidów tak ważnych dla nas, gdyż główny z nich beta-karoten może zapobiegać niektórym nowotworom i zwyrodnieniu plamki żółtej, jeden batat może dostarczyć prawie 200% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Są także pełne błonnika nierozpuszczalnego, który pomaga przy zaparciach, hemoroidach czy otyłości. Bataty bogate są także w fitosterole – obniżające cholesterol związki, kwas chlorogenowy – o działaniu

Wielkanocny koszyczek – ile kalorii mają świąteczne specjały?

Wielkanoc to bez wątpienia czas świętowania, wytchnienia, spotkań z rodziną, no i oczywiście jedzenia smakołyków. Nie da się ukryć, że wybór jest ogromny i ciężko nie skusić się na kawałek tradycyjnego mazurka czy porcji żurku z kiełbasą. Ile kalorii ma wielkanocny koszyczek i przysmaki ze świątecznego stołu? Wielkanocny koszyczek, to obfitość smakołyków z których najlżejsza i najzdrowsza jest rzeżucha. Za sprawą bogactwa witaminy C, żelaza czy magnezu jest określana mianem

Barszcz biały w lekkiej wersji

Barszcz biały czy żur jest jedną z ulubionych tradycyjnych zup. Niestety dodatek kiełbasy, boczku czy śmietany sprawia, że ta lubiana przez wszystkich zupa jest dosyć kaloryczna. Oto nasza propozycja na odchudzenie zupy, przy zachowaniu jak największej ilości smaku. Składniki na barszcz biały: 1,5 l bulionu 200 g wędzonych żeberek 3 marchewki średniej wielkości pietruszka (korzeń) 3 -4  ziemniaki 1 cebula niewielki seler 4 ząbki czosnku liście laurowe ziele angielskie sól, pieprz jogurt naturalny

Chrzan – zdrowie na wielkanocnym stole

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a na naszych stołach po raz kolejny zagości obfitość potraw i smakołyków. Popularnym, tradycyjnym przysmakiem w większości polskich domów jest zapewne jajko z chrzanem. Niestety, często o tym cennym dodatku zapominamy, a niesłusznie! Oto dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta!  Chrzan należy do roślin kapustowatych, a swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięcza izotiocyjanowi allilu, który to ma działanie zbawienne na układ trawienia wspomagając przemianę

Babka marmurkowa jogurtowo – owsiana

Wielkanoc to czas smakołyków, a ponieważ nie chcemy powiększać obwodu naszej talii, proponujemy lżejsze wersje wypieków, które z pewności przypadną do gustu. Oczywiście nie jest wskazanie aby babka marmurkowa zniknęła naraz 🙂 Babka marmurkowa – Składniki: 4 jaja 1/2 szklanki maki kukurydzianej lub skrobi ziemniaczanej 1/2 szklanki mielonych płatków owsianych lub otrąb 200-250 g jogurtu naturalnego 3-4 łyżki miodu lub 1/2 szklanki ksylitolu 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub

Witaminowy alfabet – witamina C

Witamina C znana także jako kwas askorbinowy jest bardzo silnym przeciwutleniaczem, a także pomaga chronić komórki organizmu przed wolnymi rodnikami – substancjami, które w nadmiarze nasilają uszkodzenia komórek. Witamina C słynie głównie z tego, iż wzmacnia odporność organizmu, oddziałuje również na tkankę łączną, zapobiega katarom, skraca czas trwania przeziębień, przyspiesza gojenie ran. Jest bardzo pomocna przy wielu dolegliwościach i chorobach takich jak choroby nowotworowe, miażdżyca, alergie i astma, anemia, choroba

Witaminowy alfabet – Witamina B12

  Witamina B12 inaczej zwana cyjanokobalaminą podobnie jak pozostałe z witamin grupy B jest istotna w przemianach energetycznych organizmu. Witamina B12 uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego, jest niezbędna do wytwarzania DNA. B12 wpływa także na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w nauce, skupieniu uwagi. Dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi. Jest także pomocna w układzie kostnym, pobudza również

Owoc noni – oczyszcza i leczy…

Owoc noni słynny jest już od wielu wieków, a w szczególności u Polinezyjczyków, gdzie był stosowany dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Owoc noni jest bogactwem wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów, protein, enzymów a wśród nich prokseroninę i kseroninę – cudownie poprawiających nastrój, przeciwbólowe w stanach zapalnych czy nawet przeciwalergiczne. Ponadto zawarta w owocach noni damnacanthal – leczy nowotwory. Najsłynniejszy produkt z owoców noni to sok, którego magiczne właściwości potwierdza

Sposoby na zdrowe przekąski!

Jeżeli często zdarza Ci się, że mimowolnie sięgasz po małe co nie co, zastanów się czym tak naprawdę się zaspakajasz? Słodycze, szybki baton z automatu, to niestety nie są zdrowe przekąski! Nie bądź zdziwiony, że po chwili znowu będziesz szukać! Wszystko to dlatego, że przekąski jak chipsy, precle, cukierki, ciasteczka, batony, to głównie wyrafinowane węglowodany, które po szybkim dostarczeniu energii, nagle tracą na sile sprawiając, że szukamy dalej… Jak zatem

Risotto z kalafiorem i krewetkami

Risotto to proste danie, które można wykonać szybko i co ważne w zasadzie nie może się nie udać. Ten przepis na risotto z kalafiorem i krewetkami cieszy smakiem, a przy tym pięknie prezentuje się na talaerzu! Składniki, 2 porcje: • 25 g masła • 1 mała cebula np. cukrowa • 1 czubata łyżeczka drobno startego imbiru • 1,5 litra bulionu • 1/4 większego kalafiora, podzielonego na różyczki • 1/4 szklanki

Wiosenny detoks naturalnie

Wiosna to pora roku która wprost idealnie nadaje się na to, aby oczyścić organizm z nagromadzonych przez zimowe miesiące toksyn. Zioła i inne rośliny stanowią odwieczne źródło korzystnych dla zdrowia właściwości leczniczych – w tym także detoksykujących, dzięki czemu można wykorzystać je na wiosenny detoks, który będzie niezwykle pomocny w uzyskaniu naturalnego odświeżenia całego ciała. 5 naturalnych składników, które wspaniale sprawdzą się na wiosenny detoks: Korzeń łopianu to składnik, który

Zdrowy kurczak – co to tak naprawdę znaczy?

Mięso drobiowe charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i dietetycznymi. Dostarcza naszemu organizmowi dużej ilości łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka i niewielkich ilości tłuszczu. Drób coraz częściej gości na naszych talerzach, detronizując popularną wieprzowinę oraz droższą wołowinę. Najchętniej sięgamy po kurczaka, w drugiej kolejności po indyka, a znacznie rzadziej po tłustsze gęsi i kaczki. Jakie kurczaki wybierać? Oczywiści zdrowe, czyli… Wartości odżywcze kurczaka Mięso drobiowe można poddawać dowolnej obróbce termicznej: gotować (również