Zdrowie

Przywróć harmonię i zdrowie

Dobre samopoczucie i stan zdrowia to jedne z najważniejszych kwestii, o które należy zadbać w pierwszej kolejności. Nieprawidłowy sposób odżywiania potrafi znacznie obniżyć komfort naszego życia, a także spowodować powstawanie licznych chorób czy schorzeń. Dlatego nie należy bagatelizować pierwszych niepokojących objawów i zacząć działać od razu. Jednym ze sposobów na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Polecanym rozwiązaniem jest dieta oczyszczająca, której autorką jest dr Ewa

Właściwości magnezu

Magnez to pierwiastek, który ma działanie uspokajające. Wpływa na pamięć i koncentrację. Jego prawidłowa ilość zapobiega chorobom serca i zmniejsza bóle miesiączkowe. Niedobór magnezu może wywoływać skurcze mięśni i osłabienie kości. Wpływ magnezu na układ nerwowy Magnez to pierwiastek, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Zmniejsza nadpobudliwość oraz uspokaja. Poprawia też pamięć i koncentrację. Niedobór magnezu może powodować stany lękowe, kłopoty z zasypianiem oraz nadmierne zmęczenie. Często pojawiają się

Przewodnik po przekąskach dla aktywnych

Styl życia jaki prowadzimy wpływa na nasze zdrowie i dietę. Będąc osobami aktywnymi fizycznie, dużą wagę przywiązujemy do jedzenia zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Potrzebujemy szybkich przekąsek, które zapewnią nam siłę i energię na cały dzień, pamiętajmy o tym aby przekąski dostosowane były do wykonywanych przez nas codziennych aktywności. Podjęcie wyzwania, jakim jest regularna aktywność i racjonalne odżywianie, nie od razu przychodzi z łatwością. Wymaga to często silnej woli i determinacji.

Magnez – jak wzbogacić dietę w ten cenny pierwiastek?

Jak wiadomo magnez jest jednym z niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu pierwiastkiem. Często odczuwamy dolegliwości jego niedoborów, w szczególności gdy mamy stresujący okres, stosujemy niektóre rodzaje leków lub podejmujemy zwiększony wysiłek fizyczny. Najczęściej jednak sięgamy po suplementy… Można jednak zrezygnować ze sztucznych wspomagaczy, wzbogacając dietę w produkty bogate w magnez w naturalnej postaci. Być może działają nieco wolniej, ale efektywniej i na dłużej! Magnez jest niezwykle ważnym dla naszego zdrowia

Jedz tłuszcze by schudnąć

Jak wykazują badania, jedzenie pokarmów, które zawierają zdrowe tłuszcze o określonej porze, może znacznie zwiększać nasz metabolizm, przez co chudniemy! Warunkiem jest określony limit czasu w którym kusimy się na coś tłustego. Warto zatem jest jeść tłuszcze by schudnąć? Nowe badania wykazały, iż osoby, które w określonych godzinach dniach spożywały tłuszcze, poprawiały swoje funkcje metaboliczne. Jest tutaj tylko jeden niuans – tłuste nie oznacza porcji pączków czy kiepskiej jakości pizzy. Muszą to

Melon z szynką parmeńską

Melon z szynką parmeńską to doskonały wybór dla osób na diecie i nie tylko, a ponieważ sezon przyjęć na świeżym powietrzu w pełni, tym bardziej warto opracować proste i smaczne przekąski, które są lekkie, orzeźwiające i sprawdzą się nawet podczas wizyty niezapowiedzianych gości. Melon z szynką parmeńską – składniki: melon szynka parmeńska lub szwardzwaldzka odrobina oliwy z oliwek zielenina do dekoracji Przygotowanie: Melona obrać ze skórki, wydrążyć miąższ z pestkami a pozostałe

Sposoby na poparzenia słoneczne

Rzeczą oczywistą jest, iż najlepszą i najbardziej popularnymi sposobami chroniącymi nas przed poparzeniami słonecznymi są kremy z filtrami, kapelusze, okulary przeciwsłoneczne i cień. Spędzając letni czas na świeżym powietrzu, mamy jednak jeszcze kilka alternatywnych rozwiązań, które być może również przypadną do gustu amatorom kąpieli słonecznych. Pamiętajcie jednak, że poniższe sposoby na poparzenia słoneczne nie są zamiennikami, a raczej dodatkową ochroną, która może przynieść dodatkowe korzyści w działaniach chroniących nas przed niebezpieczeństwem jakie

A na upalne dni – lody dla ochłody

Zjadając ten pyszny mrożony przysmak często mamy wyrzuty sumienia. Jest to jednak błąd! Lody są jednym z najmniej kalorycznych deserów. Mają masę zalet, ważne jest jednak aby chcąc zadbać o linię, wybierać te lżejsze tzn. nie z pełnego mleka typu premium, bądź sorbetowe lub szerbetowe (sok z mlekiem). Oto kilka plusów jakie dają lody: Mogą je jeść wszyscy, gdyż są lekkostrawne. Jedynym ale, jest fakt uczulenia na białko mleka krowiego

Kilka powodów dla których warto jeść orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne są bogactwem zdrowej energii, gdyż pełne są witamin i minerałów a dodatkowo pomagają uzupełnić niedobory białka. Poniżej kilka powodów, dla których warto jeść te smaczne orzeszki, ale tylko wówczas gdy nie mamy na nie alergii! Bogactwo białka – w porcji orzeszków jest aż 7 g białka! – spróbuj znaleźć równie bogatą w ten składnik przekąskę! W zasadzie nie mają pustych kalorii – poza białkiem zawierają aż 6 niezbędnych

Ciastka owsiane z orzechami i miodem

Jeżeli szukasz prostej a zarazem zdrowej przekąski, wypróbuj ten klasyczny przepis na ciastka owsiane z orzechami i miodem. Jest to doskonała alternatywa dla aktywnych, którzy potrzebują solidnej dawki energii w ciągu dnia! Składniki na ciastka owsiane z orzechami i miodem: 1/3 kostki masła 300 g płatków owsianych garść orzechów włoskich garść nerkowców (można dodać inne orzechy) 3-4 łyżki miodu wiórki kokosowe 2 łyżki mąki razowej 2 jajka Sposób przygotowania: Masło

Energetyczne batony na wiosenne wycieczki

W czasie wiosennych weekendów zapełniają się ścieżki biegowe i trasy rowerowe. Trudno znaleźć wolną ławkę w parku. Wszyscy dostajemy zastrzyk pozytywnej energii, a natura budzi się do życia z zimowego letargu. Wspomóż swój organizm mieszanką zbóż i bakalii w formie poręcznego batona HELIO! Przy pierwszych wiosennych promieniach słońca częściej się uśmiechamy, mamy więcej energii i dłużej przebywamy na świeżym powietrzu. Wtedy też zaczyna się okres pikników, boiskowych zmagań, pieszych i

Zdrowe przekąski, o których zapominamy

Zdrowe przekąski, to najlepszy sposób na dostarczenie sobie w ciągu dnia porcji witamin, minerałów i innych dobroczynnych dla nas substancji odżywczych. Często jednak smakołyki pełne składników tak dla nas dobrych pomijamy, obstawiając nasze ulubione pewniaki! Może warto czasami spróbować kilku wśród poniższych – niby oczywistych, a jednak często pomijanych w codziennej diecie produktów i zajadać je częściej? Przejrzyj poniższa listę i zastanów się ile razy jadłeś, te zdrowe przekąski. Kiedy

Jakie warzywo jest najbardziej pożywne?

Wszyscy wiemy, że trzeba jeść dużo warzyw i owoców, ale nie wiemy, że istnieje duża różnica między zjedzeniem garści słupków marchewki a np. mandarynką czy zielonymi warzywami. Przeprowadzono zatem testy by ocenić, które z warzyw i owoców są najbogatsze w składniki spośród których, szczególnie zwrócono uwagę na ilość włókien błonnikowych, białko, potas oraz witaminy. Jak się okazało, najbardziej pożywne i fit są wszelakie warzywa zielono liściaste! Oto top 5 z

Dietetyk Katowice – poznaj zasady zdrowej diety

Coraz więcej osób w różnym wieku decyduje się na zmianę nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie do swojego życia zdrowej, zróżnicowanej diety. Dla niektórych z nich impulsem dla zmiany dotychczasowego stylu życia jest chęć zrzucenia kilku zbędnych kilogramów lub osiągnięcia atrakcyjnej i wysportowanej sylwetki. Inni z kolei wybierają dietę oraz zdrowe odżywianie ze względów ogólnozdrowotnych (zmierzając do utrzymania lub uzyskania jak najlepszej kondycji fizycznej lub psychicznej) albo z uwagi na posiadane już

Frittata ze szparagami i ziemniakami

Frittata, to włoski omlet, przyrządzany zazwyczaj z całych jajek, ale chcąc ograniczyć tłuszcz i cholesterol, warto dodać więcej białek i mniej żółtek. Zamiast brokułów czy szparagów można dodawać dowolne warzywa, szynkę, kurczaka, krewetki itp. itd. Można także dodawać różne sery np. feta czy kozi. Frittata – Składniki na 4 porcje: 3 łyżeczki oliwy z oliwek 250 g czerwonych lu zwykłych ziemniaków, pokrojonych w kosteczkę 450 g szparagów, pokrojonych w 2

Niestrawność – jak jej zaradzić?

Nudności, wymioty, bóle brzucha wywołane nadmiarem gazów, zgaga to zaledwie kilka nieprzyjemności jakie niesie za sobą niestrawność. Uczucie dyskomfortu po jedzeniu i piciu może skutecznie utrudnić nam życie. Dolegliwości te nie spotykają jedynie kobiet w ciąży i osób przyjmujących niektóre leki, przytrafiają się każdemu i to z wielu przyczyn: stres, brak aktywności fizycznej, spożywanie tłustych potraw. Stosując się do kilu zasad można zmniejszyć ryzyko wystąpienia nieprzyjemnego problemu jakim jest niestrawność:

Witaminowy alfabet – witamina D

Witamina D to niezwykle ważna dla organizmu człowieka witamina. Wpływa na układ kostny, nerwowy, mięśniowy, immunologiczny, krążenia czy rozrodczy – jest to zatem witamina niezbędna. Witamina D jest istotna w przyswajaniu wapnia i fosforu. Jest witaminą rozpuszczalna w tłuszczach, a nazywana jest często witaminą słoneczną, ponieważ organizm potrafi ją wytwarzać pod wpływem promieni ultrafioletowych, padających na skórę – wystarczy przebywać codziennie na słońcu przez 10-15 minut dziennie. Najważniejsze znaczenie mają

Produkty ziarniste i ziemniaki w diecie

Produkty ziarniste to grupa składająca się z tych pokarmów, które są bogate w węglowodany złożone jak pieczywo, płatki śniadaniowe, ryż, makarony, płatki owsiane. Ziemniaki, fasola oraz soczewica również zaliczają się do tych pełnych ww. węglowodanów. Wszystkie te produkty cechują się także tym, iż stanowią główne źródło błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów. Warto wybierać spośród obszernej ilości produktów pełnoziarnistych te najbogatsze w składniki: chleb razowy, żytni, kasza gryczana, płatki

Wiosenna zupa krem ze szparagów

Delikatna zupa krem ze szparagów z nutą cytryny i odrobiną curry jest niezwykle bogata w smaku. Podkreślają jej smak kremowe ziemniaczki i jogurt. Można ja podawać na ciepło jak również na zimno. Wiosenna zupa krem ze szparagów – Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula, drobno posiekana 1/2 łyżeczki solo 1/2 łyżeczki curry skórka i sok z jednej cytryny 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 2 szklanki

Jak uzyskać najwięcej witamin z żywności?

Każdy dbający o zdrową dietę chce, aby wynieść ze świeżych warzyw i owoców jak najwięcej witamin i innych składników odżywczych. Jak zatem kupować i przygotowywać produkty, aby najwięcej zyskać na ich wartości? Oto kilka porad i sposobów na to jak uzyskać najwięcej witamin z żywności: Warto kupować produkty hodowane w okolicy miejsca zamieszkania – najlepiej w lokalnych warzywniakach, to daje nam pewność że są one świeże i bogate w witaminy