Diety i zdrowe odżywianie

Żywność ekologiczna – wiem co jem !

Żywność ekologiczna, stała się obiektem namiętnych poszukiwań, gdyż ostatnimi czasy, przez ogromny wysyp na rynku różnego rodzaju żywności modyfikowanej, ulepszanej sztucznie i pozbawionej wartości, stałą się jednym z niewielu źródeł naprawdę naturalnych składników odżywczych. A przecież, nie każdy ma lub może sobie pozwolić na swoją własną farmę, na której biegają kurki, pasie się krówka i stado owieczek, a za domem jest ogród pełen nowalijek, warzyw i owoców.   Żywność ekologiczna jest

Co to jest żywność wzbogacana i wzmacniana?

  Regularnie pojawiają się nowe pojęcia z zakresu ulepszania żywności. Mają na celu podniesienie jej wartości zdrowotnej. Jednym z takich pojęć jest żywność wzbogacana. Mnóstwo produktów spożywczych w tym pieczywo, mąki, płatki śniadaniowe itp. są wzbogacane określonymi składnikami takimi jak ryboflawina, tiamina, kwas foliowy czy żelazo. Substancje te mogły zostać utracone podczas procesów przetwórczych, zatem ich brak uzupełniany jest w gotowych produktach. Produkty wieloziarniste mało przetworzone są mimo wszystko znacznie

Nadwaga, co jeść by chudnąć?

Chcąc zrzucić nadprogramowe kilogramy musimy zadbać o dietę i ruch. Bywa jednak, że brak nam cierpliwości, ochoty, poddajemy się gdy nie widzimy szybkich rezultatów. Pojawia się nadwaga, która skutecznie uprzykrza życie… Na szczęście można zastosować się do kilku dietetycznych zaleceń i wzbogacić swoją dietę w pewne produkty zawierające składniki skutecznie pomagające w pozbywaniu się nadwagi. Nie wymaga to sporych wyrzeczeń, hamuje apetyt i sprawia, że nasz organizm łatwiej wraca do optymalnej wagi. Co

Zdrowy jadłospis

Każdy kto dba o zdrowie zastanawia się co tak naprawdę jeść aby być zdrowym, jakich produktów unikać na co zwracać uwagę. Większość dietetyków bazuje na kilku podstawowych zasadach, które są uniwersalne dla każdego. Jak komponować zdrowy jadłospis?  Zaleca się ograniczyć udział tłuszczu w pożywieniu.Większość dostarczonych kalorii powinna pochodzić z produktów zbożowych, warzyw i owoców. Do tego należy jeść umiarkowane ilości chudego mleka i jego przetworów, chudych mięs, ryb i drobiu.

Miksuj warzywa – zjesz mniej kalorii! :)

Wrzuć do blendera warzywa i miksuj, a – jak ustalili naukowcy z Penn State University – ograniczysz dzienne spożycie kalorii o 11%. O tyle mniej zjadali uczestnicy badania, którym do posiłków dodawano zmiksowane warzywa. Dzięki dużej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku, warzywa sprawiają, że szybko pojawia się uczucie sytości. Dlatego po ugotowaniu zupy nie wyrzucaj włoszczyzny, tylko zmiksuj ją i dodaj do wywaru. Miksowanie to świetny patent jeśli nie przepadasz