Diety i zdrowe odżywianie

Witarianizm… Co to jest ?

Dieta niezwykle często łączona z wegetarianizmem. Witarianizm wyklucza spożywanie pokarmów po poddaniu ich obróbce cieplnej. Maksymalna temperatura podgrzania produktów wynosi 40 °C, wyklucza się także wszelkie pożywienie wysoko przetworzone. Witarianizm wyklucza jedzenie mięsa i produktów zwierzęcych. W odmianie witarianizmu wegetariańskiego jest rzadziej spotykana z racji częstych zakażeń bakterią Salmonelli przez spożywanie surowych jaj.  U źródeł tej filozofii bycia i jedzenia jest przekonanie, iż gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte

Jak zapobiegać utracie witamin w żywności?

Zdrowa dieta to gwarancja zgrabnej sylwetki i zdrowia. Ważne jest jednak, aby zyskać z niej jak najwięcej poprzez umiejętne przyrządzanie posiłków. Warto zatem poznać sposoby na to, jak zapobiegać utracie witamin w żywności. warzywa i owoce najlepiej gotować na parze, a jeśli wolimy te z wody, to używajmy jej jak najmniej, a pozostały wywar wykorzystujmy do zup i sosów; posiłki zjadajmy zaraz po przygotowaniu, gdy odgrzewamy je kilkakrotnie tracą większość swoich

Smaki Hollywood – czyli co zajadają gwiazdy dbając o linię

Obok wciąż rosnącej popularności operacji plastycznych, przyszła pora na organiczne jedzenie i napoje. Gwiazdy wyszukują najrozmaitszych sposobów na utrzymanie pięknej sylwetki, formy i przede wszystkim młodości. Jedzenie stało się zatem nektarem młodości i piękna. Oto kilka z najbardziej popularnych smakołyków: Nektar z agawy Naturalny słodzik z fruktozą z owoców, pochodzący z Meksyku jest dwukrotnie słodszy od cukru, a ma dużo niższy indeks glikemiczny. Jest idealny do wszystkiego i słodzi się

Frutarianizm… czy zapewnia wszystkie składniki odżywcze?

Frutarianizm, to jeden z odłamów wegetarianizmu, którego zwolennicy różnią się pod względem spożywanych produktów. Frutarianie zwani też fruktorianami, wyznają zasadę, że nie tylko zwierzęta, ale i rośliny żyją i czują. W swojej filozofii odrzucają spożywanie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego ale także warzyw i owoców, które zostały zerwane z drzewa lub krzewu, bądź wyrwane z podłoża. Odżywiają się zatem produktami wyłącznie naturalnymi, które nie wymagało zabicia czegokolwiek czy kogokolwiek. Nie zjadają zatem

Weganizm – czy ta dieta może być zdrowa..

Weganizm To styl życia, którego podstawową zasadą jest niewykorzystywanie innych zwierząt. Jedną z cech weganizmu jest wegetarianizm, niemniej weganie nieco restrykcyjnie podchodzą do produktów pochodzenia zwierzęcego. Niedopuszczalne jest zatem korzystanie w jakikolwiek sposób z innych stworzeń, zatem weganizm obejmuje także niespożywanie mleka i jego przetworów, jajek, miodu czy też nie stosowanie wełny czy jedwabiu. Wydaje się zatem, że weganizm nie może korzystnie wpływać na zdrowie, gdyż pozbawia nasz organizm tak

Wegetarianizm – to nie tylko sposób odżywiania się

Rodzaj diety, postawa etyczna, upodobanie, względy estetyczne czy też wizja należytego dbania o zdrowie i środowisko. Wegetarianie wykluczają ze swojej diety mięso i ryby, ale także wszelkie produkty zwierające substancje pochodzenia zwierzęcego tj. żelatyna czy tłuszcz zwierzęcy. Dieta ta jest zdecydowanie dietą wpływającą pozytywnie na zdrowie, a urozmaicone potrawy przyrządzane według wegetariańskich reguł są pełne składników odżywczych i minerałów a także witamin. Dieta ta jest znana od tysięcy lat, przybierając

Jakich błędów nie popełniać dbając o linię?

Faktem jest, że nie ma jednej pewnej metody eliminacji błędów dietetycznych . Szczególnie gdy decydujemy się wziąć za siebie warto wykluczyć przynajmniej kilka kwestii, aby uzyskać i co najważniejsze utrzymać smukłą linię. Jakich błędów nie popełniać i zyskać piękną figurę? : Po pierwsze uwierz w siebie, uwierz, że się uda! Zakładając porażkę nigdy nie osiągniesz celu. Stawiaj sobie małe poprzeczki np. zmieszczę się w mniejszą parę dżinsów i konsekwentnie to

Co jeść, aby urlop nie przyniósł tylko miłych wspomnień?

Wiele starań, diety, ćwiczeń, aby w wakacje wyglądać oszałamiająco.. łatwo można to stracić gdy zapomnimy się w letnim urlopowym szaleństwie. Nowe smaki, potrawy, same pyszności – i jak tu się oprzeć, przecież zasługujemy na nagrodę po długim okresie wyrzeczeń. Warto zatem zastanowić się co robić, aby ten wysiłek nie poszedł na marne. Oto kilka ważnych uwag: Jedz regularne posiłki, dzień koniecznie zaczynaj od śniadania; Idąc na plażę, nad jezioro czy

Indeks glikemiczny (GI)

Czym jest indeks glikemiczny? Otóż jest swego rodzaju miarą reakcji naszego organizmu na żywność zawierającą węglowodany. Kategoryzujemy węglowodany ze względu na tę miarę, stwierdzając jaki wpływ dane produkt y wywierają na nasze ciało i poziom cukru we krwi. Dokładny pomiar oblicza się poprzez porównanie źródeł pożywienia z wzorcem jakim jest glukoza i weryfikowane w równoważnych ilościach węglowodanów. GI glukozy wynosi 100. Wpływ na nasze ciało produktów węglowodanowych jest różny w

Suplementy – czy są bezpieczne? na co zwrócić uwagę?

Suplementy zakwalifikowane jako żywność, nie przechodzą testów bezpieczeństwa używania czy jakości surowców. Brak jest również regulacji prawnych takich jak w przypadku leków, a co za tym idzie nie mamy pewności czy suplement zadziała tak jak informuje nas o tym reklama bądź producent. Na podstawie testów, wiele suplementów zawiera w swoim składzie składniki, o których nie ma informacji na opakowaniach, bądź zawierają niebezpieczne związki czy niedozwolone substancje dopingujące. Istotne jest zatem

Obliczanie prawidłowej masy ciała – NMC

Istnieje wiele metod szacowania właściwej masy niemniej żadna nie jest do końca idealna. Najprostsza jest oparta na rodzaju płci. NMC dla kobiety wynosi : wzrost w cm – 110 NMC dla mężczyzny: wzrost w cm – 100 Tutaj jako przykład – NMC dla 60 kg kobiety o wzroście 175 cm wyniesie: 175 – 110 = 65 kg, można z niego wywnioskować, iż kobieta ta ma 5 kg niedowagi w stosunku

Cukier – zdrowy czy nie?

Sacharoza nie bez przyczyny nazywana jest białą śmiercią. Cukier pozbawia nasz organizm ogromnej ilości tak niezbędnych dla funkcjonowania, w skrajnych wypadkach nawet życia, witamin z grupy B czy wapnia, magnezu i cynku. Powoduje ich znaczne niedobory, które przy sporym spożyciu cukru są niezwykle trudne do uzupełnienia. Należy pamiętać, że nie chodzi tu jedynie o cukier w postaci białej, ale także cukier brązowy (trzcinowy), syrop kukurydziany, dekstroza, glukoza, fruktoza, laktoza, maltoza,

Zapotrzebowanie kaloryczne – BMR oraz PAL

Chcąc oszacować swoje dzienne zapotrzebowanie kaloryczne można to zrobić poprzez wyliczenie swojej podstawowej przemiany materii – BMR (basal metabolic rate) kolejno mnożąc ją przez współczynnik aktywności fizycznej – PAL (physical activity level). Podstawowa przemiana materii BMR oznacza ilość kalorii jaką organizm spala będąc w spoczynku, wykonując podstawowe czynności życiowe jak oddychanie czy praca mózgu. Szacuje się, że BMR to 60-70% kalorii które dziennie spala dorosły człowiek. Aby oszacować swoje dzienne

5 porcji owoców i warzyw

W życiu warto się czasami trzymać jakichś zasad. Szczególnie jeśli chodzi o nasze zdrowie. Stąd zasada 5 porcji warzyw i owoców dziennie to prosta w praktyce do spełnienia zasada, która przynosi naprawdę duże korzyści dla naszej formy i zdrowia.  Świeżo wyciśnięty sok owocowy to dobre źródło witaminy C, a jedna szklanka może pokryć nawet połowę dziennego zapotrzebowania na ten cenny składnik odżywczy. Sok pity do śniadania pomoże dodatkowo przyswoić żelazo

Żywność ekologiczna – wiem co jem !

Żywność ekologiczna, stała się obiektem namiętnych poszukiwań, gdyż ostatnimi czasy, przez ogromny wysyp na rynku różnego rodzaju żywności modyfikowanej, ulepszanej sztucznie i pozbawionej wartości, stałą się jednym z niewielu źródeł naprawdę naturalnych składników odżywczych. A przecież, nie każdy ma lub może sobie pozwolić na swoją własną farmę, na której biegają kurki, pasie się krówka i stado owieczek, a za domem jest ogród pełen nowalijek, warzyw i owoców.   Żywność ekologiczna jest

Co to jest żywność wzbogacana i wzmacniana?

  Regularnie pojawiają się nowe pojęcia z zakresu ulepszania żywności. Mają na celu podniesienie jej wartości zdrowotnej. Jednym z takich pojęć jest żywność wzbogacana. Mnóstwo produktów spożywczych w tym pieczywo, mąki, płatki śniadaniowe itp. są wzbogacane określonymi składnikami takimi jak ryboflawina, tiamina, kwas foliowy czy żelazo. Substancje te mogły zostać utracone podczas procesów przetwórczych, zatem ich brak uzupełniany jest w gotowych produktach. Produkty wieloziarniste mało przetworzone są mimo wszystko znacznie

Nadwaga, co jeść by chudnąć?

Chcąc zrzucić nadprogramowe kilogramy musimy zadbać o dietę i ruch. Bywa jednak, że brak nam cierpliwości, ochoty, poddajemy się gdy nie widzimy szybkich rezultatów. Pojawia się nadwaga, która skutecznie uprzykrza życie… Na szczęście można zastosować się do kilku dietetycznych zaleceń i wzbogacić swoją dietę w pewne produkty zawierające składniki skutecznie pomagające w pozbywaniu się nadwagi. Nie wymaga to sporych wyrzeczeń, hamuje apetyt i sprawia, że nasz organizm łatwiej wraca do optymalnej wagi. Co

Zdrowy jadłospis

Każdy kto dba o zdrowie zastanawia się co tak naprawdę jeść aby być zdrowym, jakich produktów unikać na co zwracać uwagę. Większość dietetyków bazuje na kilku podstawowych zasadach, które są uniwersalne dla każdego. Jak komponować zdrowy jadłospis?  Zaleca się ograniczyć udział tłuszczu w pożywieniu.Większość dostarczonych kalorii powinna pochodzić z produktów zbożowych, warzyw i owoców. Do tego należy jeść umiarkowane ilości chudego mleka i jego przetworów, chudych mięs, ryb i drobiu.

Miksuj warzywa – zjesz mniej kalorii! :)

Wrzuć do blendera warzywa i miksuj, a – jak ustalili naukowcy z Penn State University – ograniczysz dzienne spożycie kalorii o 11%. O tyle mniej zjadali uczestnicy badania, którym do posiłków dodawano zmiksowane warzywa. Dzięki dużej zawartości błonnika, który pęcznieje w żołądku, warzywa sprawiają, że szybko pojawia się uczucie sytości. Dlatego po ugotowaniu zupy nie wyrzucaj włoszczyzny, tylko zmiksuj ją i dodaj do wywaru. Miksowanie to świetny patent jeśli nie przepadasz