Diety i zdrowe odżywianie

Dlaczego warto jeść śniadanie?

Wielu z nas rezygnuje z jedzenia śniadania, ale warto zastanowić się dlaczego tak naprawdę dobrze jest zjeść ten poranny posiłek. Oto kilka powodów korzyści płynących ze zjadania śniadania: Jedzenie porannego posiłku zmniejsza ryzyko zachorowań na cukrzycę typu 2 nawet do 34%. Osoby, które nie jedzą regularnych śniadań, są narażone na otyłość nawet do 4 razy bardziej! Z kolei Ci którzy jedzą śniadania są o 43% mniej podatni na nadwagę czy otyłość.

6 największych mitów, wpływających na nasze wysiłki przy odchudzaniu!

Wiosna w pełni, a my budzimy się gdyż w końcu nadszedł najwyższy czas aby zadbać o nasze ciała przed wskoczeniem w bikini.. Pierwsze co robimy to z reguły małe rozeznanie, czyli co możemy zrobić, aby szybko i skutecznie pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Szukamy zatem porad i wskazówek, z nadzieją, że pomogą nam spalić nieco sadełka. Przeglądając mnóstwo publikacji, nie jesteśmy w stanie ocenić co będzie odpowiednie w naszym indywidualnym przypadku. Jedno

Drinki – jak to z nimi jest?

Wiele osób uważa drinki za lekkie i niskokaloryczne, ale niestety prawda jest nieco inna. Winowajcą kaloryczności napojów alkoholowych jest cukier – zarówno ten zamieniony w procesie fermentacji alkoholowej w etanol, jak i ten dodawany dla poprawienia smaku. Mililitr czystego alkoholu ma 7 kcal, a jak wiadomo im słodszy napój tym więcej cukru i kalorii. Najmniej ma ich wino czerwone wytrawne czyli jakieś 50-70 kcal na kieliszek, słodkie likiery jak np.

Przekąski, które wspomogą spalanie

Niewielkie posiłki jedzone w ciągu dnia, to prosty sposób na kontrolę wagi. Częste jedzenie pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi, a to z kolei sprawia, że nie czujesz się głodnym, dlatego też nie przejadasz się. Niestety nie wszystkie przekąski są dla nas najlepsze, dlatego warto wybierać takie, które dodatkowo wspomogą spalanie tłuszczu. Pozytywny skutek niosą szczególnie te smakołyki, które zawierają solidną porcję białka, które pomaga utrzymać metabolizm na pełnych

Dlaczego warto jeść ryby?

Zdrowe odżywianie to sztuka wyboru najbogatszych w substancje odżywcze, witaminy i minerały składników. Wybierając pomiędzy rybami oraz drobiem czy wieprzowiną, często zastanawiamy się co tak naprawdę będzie dla nas najlepsze i po co warto sięgać częściej. Dlaczego jednak warto jeść ryby? Ryby, jak również drób czy inne rodzaje mięsa to bez wątpienia smaczne i łatwe w przygotowaniu produkty, które bez trudu można zastosować w rozlicznych potrawach. Istnieją pewne różnice pomiędzy

Świeże soki – dlaczego warto je pić?

Świeże soki to nie od dziś doskonały sposób na witalność, dobre samopoczucie i doładowanie składnikami odżywczymi. Oto kilka słów na temat ich zalet. Dlaczego lepiej pić świeżo wyciśnięty sok niż zjadać całe owoce lub warzywa? Ponieważ na przyswojenie wartości odżywczych z żywność w postaci stałej organizm potrzebuje kilku godzin. Soki natomiast są bardzo szybko trawione i czasami w ciągu zaledwie kilku minut wartości odżywcze, jakie one oferują są przyswojone przez

Niezdrowe dodatki do sałatek

Jeżeli kochasz sałatki wszelkiej maści, z pewnością wiesz, że ich skład to bardzo ważna sprawa. Dobór składników pozwala w pełni cieszyć się ich pro zdrowotną i odżywczą mocą. Pamiętać jednak należy, iż  niektóre produkty, najlepiej jest stosować z umiarem. Niezdrowe dodatki do sałatek, to często niepozorne składniki, które w nadmiarze, wybitnie nam nie służą. Decydując się na lekkie sałatki, jako alternatywy dla zdrowego obiadu, często wchłaniamy je bez większego namysłu – w

Błędy diety, które nie pomagają chudnąć!

Każdy z nas miewa rozmaite nawyki, które różnie wpływają na nasza sylwetkę. Niestety często te złe są trudniejsze do pokonania. Nie można również zabrać się za wszystkie naraz gdyż efekt bywa nijaki. Oto błędy diety, które nie pomagają chudnąć, oraz sposoby jak po kolei je zniwelować i osiągnąć wymarzony cel nawet na całe życie! Pomijasz posiłki lub przekąski Wstajesz rano, biegniesz do pracy, kolejne zadania i wybija 16… Orientujesz się,

Czym zastąpić mięso w diecie?

Mięso jest bogactwem wielu składników odżywczych, witamin oraz minerałów dlatego w diecie aktywnej osoby jest dosyć ważnym elementem. Można je jednak zastąpić, uzupełniając codzienne posiłki w rozmaite produkty dostarczające wszystkich niezbędnych wartości. Pierwszym ze składników, w który bogate jest mięso jest białko. Jak wiadomo jest ono głównym budulcem naszego organizmu, a w mięsie jest aż 15-20% tego bezcennego składnika. Jak wiadomo białko odpowiada za wiele procesów życiowych, buduje tkankę mięśniową, pobudza

Załamanie metaboliczne – czym jest i jak go unikać?

Odchudzanie i z tym związane spalanie tłuszczu wydaje się być prostą sprawą.. Właściwe ilości składników odżywczych, ćwiczenia spalające więcej kalorii niż ich dostarczamy i efekt murowany! Jak się jednak okazuje niewłaściwie prowadzona dieta i treningi, mogą tak zaburzyć metabolizm, że jedynym sposobem na schudnięcie będzie głodzenie się i wielogodzinne aeroby! To właśnie jest w wielkim skrócie załamanie metaboliczne. Nasze ciało nie lubi zmian, a chudnąc bez wątpienia zabieramy mu nieraz spore

Dieta wegetariańska, wegańska i bezglutenowa – co warto o nich wiedzieć?

Chociaż wydawać by się mogło, że moda na niejedzenie czegoś lub na jedzenie czegoś konkretnego jest wymysłem naszych czasów, już od dawna można mówić, np. o diecie wegetariańskiej. Chociaż dopiero obecnie jarosze nazywani są w ten sposób, od tysięcy lat chodzą po tej planecie razem ze statystycznymi mięsożercami. Czy jednak ich dieta ogranicza się wyłącznie do niejedzenia mięsa? I czy weganie to to samo co wegetarianie? O tym wszystkim w

Jedzenie kompulsywne – być może dlatego nie możesz schudnąć?

Stres, nuda, niepowodzenia mogą stać się powodem niebezpiecznego nałogu jakim jest niepohamowane, kompulsywne jedzenie. Jego skutki mogą przemienić się w poważną chorobę! Problemem staje się tutaj niemoc ograniczenia apetytu, objadanie się bez kontroli, którego skuteczne leczenie wymaga zlokalizowania bezpośredniej przyczyny. Czynniki jakie kierują naszym postępowaniem są bardzo różnorodne, przez stresujący tryb życia, nieregularne spożywanie posiłków jak również np. faza cyklu miesięcznego u kobiet. Częstotliwość podjadania również jest ważna, gdyż jak wiadomo, każdy czasami podjada czy lekko

Słodziki – czym są i jakie są ich rodzaje

W dzisiejszym świecie dbałość o smukłą sylwetkę staje się dla wielu z nas jednym z najważniejszych celów. Chcąc obniżyć maksymalnie kaloryczność, nie tracąc jednak odrobiny słodyczy sięgamy coraz częściej po dostarczające niewiele energii słodziki. Stosowane rozsądnie, jak najbardziej wspomogą odchudzanie lub kontrolę masy ciała, a co za tym idzie także nasze zdrowie. Istnieją dwie podstawowe grupy słodzików. Pierwsze to intensywnie środki słodzące np. acesulfam K, wystarczające w minimalnych ilościach do

Smażenie warzyw nie zawsze jest niezdrowe!

Smażenie i przyrządzanie posiłków saute to wbrew pozorom, całkiem zdrowe metody.  Jak wykazują badania, przyrządzanie warzyw smażonych w połączeniu z oliwą z oliwek, może wzmacniać działanie zawartych w nich związków przeciwnowotworowych. Aby czerpać maksymalne korzyści z jedzenia warzyw, warto czasami zastosować odrobinę oliwy z oliwek i je podsmażyć – będą przy tym również smaczniejsze. Jak wykazały badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie, smażenie warzyw z dodatkiem oliwy z oliwek

Jak pokonać ochotę na słodkości?

Wszystko jest dla ludzi, niemniej czasami nadmiar jest wyjątkowo niewskazany. Jak pokonać ochotę na słodkości, kiedy dopada nas nieposkromiony apetyt na małe co nieco?  Jeżeli masz nieodpartą ochotę na czekoladę, zjedz jakiś zamiennik np. kawałek czekolady gorzkiej lub garść migdałów. Ograniczaj stopniowo, zamiast codziennie jedz łakocie co drugi lub trzeci dzień. Pamiętaj, że słodycze są dla ludzi, ważny jest zatem umiar. Nie miej wyrzutów sumienia po jednym ciastku – nie

Zachowania żywieniowe – kobiety kontra mężczyźni

Badania jednoznacznie wykazały , że istnieją różnice w zachowaniach żywieniowych płci. U kobiet dieta jest bogata warzywa i owoce, jedzą zdecydowanie mniej tłuszczu i ogólnie bardziej świadomie podchodzą do własnego zdrowia. Zachowanie poszczególnych płci przejawia się także w wyborze innych produktów spożywczych, mężczyźni preferują mięso, które jest symbolem siły, męskości czy dominacji. Kobiety z kolei wolą warzywa, owoce, twaróg – czyli to co symbolizuje zdrowie i dobre samopoczucie. Nie są

Czas na detox!

Czas na detox! Codziennie chcąc czy nie jesteśmy narażeni na przyjmowanie małych dawek toksyn, które są zarówno w pożywieniu jak i powietrzu. Jak można się domyślić nie wpływają one korzystnie na pracę naszego organizmu dlatego ważne jest aby wspomóc jego oczyszczanie. A ma co usuwać bo najczęściej spotykane toksyny w powietrzu to pestycydy, węglowodory czy dioksyny. W pożywieniu z kolei pojawia się sporo metali jak ołów, kadm czy glin. Oto

Jeść i nie tyć? To możliwe! cz.2

W pierwszej części skupiliśmy się na nawykach żywieniowych, które pomagają jeść i nie tyć. Teraz kilka sposobów na oszukanie apetytu i samego siebie: Jedz na małych talerzach, jeżeli będzie to dla Ciebie zbyt absurdalne nakładaj po prostu małe porcje. Jeżeli wielkość posiłków będzie irytująca – nałóż górę surówki zamiast fury ziemniaków. Zadbaj o pokarmy bogate w błonnik, który to ma wspaniały wpływ na pracę jelit, a tym samym pomaga poprawić

Jeść i nie tyć? To możliwe! cz.1

Bywają osoby, które bezkarnie zajadają się wszystkim i w każdych ilościach stale szczycąc się zgrabną sylwetką, niestety większość z nas nie ma takiego szczęścia.. Jak jeść i nie tyć? Najlepiej postawić zatem na zdrowe nawyki: Jedz 5 razy dziennie – zawsze jedz śniadanie i lekką kolację najpóźniej 2 godziny przed snem, porcje powinny być odpowiednie dla zaspokojenia głodu, dlatego nie obżeraj się na zapas! Różnorodny jadłospis to podstawa, jeżeli lubisz

Dietetyczne mity, które czas obalić! cz. 2

Chcąc zachować zdrowie i zgrabną sylwetkę, warto zweryfikować dietetyczne mity, które psują efekty i nasze starania. Oto druga część: Tłuszcze tuczą? Podobnie jak nie należy wykluczać wszystkich węglowodanów, nigdy nie należy ograniczać całej kategorii tłuszczy. Jedzenie zdrowych tłuszczy jest jak najbardziej wskazane i często wbrew opinii, pomaga chudnąć! Zdrowe tłuszcze to na przykład awokado, które poza doskonale zbilansowaną dawką zdrowych tłuszczy jest również bardzo sycące. Podobnie z oliwą z oliwek,