Zdrowe produkty

Czosnek – charakterystyczny i bardzo zdrowy

Ostry, o niezwykle intensywnym zapachu czosnek, to warzywo, które powinno królować w naszym menu nie tylko ze względów smakowych, ale przede wszystkim zdrowotnych. Jego moc odkryli już starożytni Egipcjanie, którzy to stosowali go w leczeniu wielu schorzeń, poczynając od chorób serca, ran, guzów, pasożytów po bóle głowy. Obecnie można w większości przypadków potwierdzić jego walory w leczeniu powyższych, jak i wielu innych dolegliwości. Bogactwo dobroczynnych składników jakie zawiera w sobie

Karczochy – warzywo o życiodajnych składnikach

Warzywo o życiodajnych składnikach, znane od starożytności jako pokarm wspomagający trawienie i pracę wątroby. Dzisiaj udowodniono także jego właściwości obniżające cholesterol. Karczochy zawierają cynarynę, kwas organiczny, który to u niektórych pobudza receptory kubków smakowych odpowiedzialnych za smak słodki – jedząc zatem słodkości po karczochach wydają nam się jeszcze słodsze. Związek ten ma także właściwości przeciwnowotworowe, gdyż jest silnym przeciwutleniaczem, dobroczynnie wpływa także na wątrobę, pobudzając jej działania żółciopędne oraz zapobiega

Miód – złoty eliksir

Naturalny miód pszczeli już od starożytności słynął ze swoich znakomitych właściwości. Grecy uważali go nawet za napój bogów. Różnego rodzaju miody, akacjowy, lipowy, gryczany, spadziowy, rzepakowy, wrzosowy czy wielokwiatowy mają swoje wspaniałe dobroczynnie wpływające na nasze zdrowie właściwości. W Polsce najpopularniejsze są ciemne miody spadziowe o silnym działaniu bakteriobójczym, stosowane często w schorzeniach dróg oddechowych, serca czy anemii. Ponadto jest także afrodyzjakiem. Zewnętrznie miody można stosować do leczenia ran czy oparzeń,

Pan Pomidor – dobry dla Panów

Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w Polsce i słusznie, gdyż należy jeść ich jak najwięcej, związki w nich zawarte chronią nas przed nowotworami – szczególnie gruczołu krokowego u mężczyzn, zakrzepami i chorobami skóry. Ich niezwykła zawartość sprawia, że są bombą witamin i składników odżywczych. Pomidory pomagają leczyć wiele schorzeń na czele z nowotworami ,warto zatem powiedzieć o kilku jego dobroczynnych składowych. Beta – karoten pozwala zapobiegać trądzikowi czy utracie

Biała herbata – eliksir młodości

  Biała herbata jest zdecydowanie najdroższą i najtrudniej dostępną herbatą na świecie. Wszystko to za sprawą faktu, iż pozyskiwana jest z delikatnych, nierozwiniętych jeszcze pączków, a czas zbiorów przypada wczesną wiosną. Będąc w tak wczesnym stadium rozwoju, listki pokryte są białym meszkiem – skąd nazwę wzięła ta odmiana. Nie jest poddawana procesowi fermentacji, jedynie lekkiemu suszeniu co sprawia, że zachowuje bogactwo skoncentrowanych składników. Wyjątkowy proces produkcji sprawia, iż herbata nabiera

Chleb – który jest najzdrowszy?

Chleb pszenny, mieszany, razowy, żytni, orkiszowy… Można dostać oczopląsu przeglądając ofertę piekarń i półki sklepowe. Na co się zdecydować i co jest dla nas najzdrowsze zależy od kilku czynników na które warto zwrócić uwagę. Pieczywo pszenne jest znacznie mniej wartościowe i bardziej tuczące, niemniej lekkostrawne. Dlatego też zaleca się go osobom z problemami trawiennymi, czy rekonwalescentom. Z kolei pieczywo mieszane najczęściej pszenno – żytnie wzbogacone w błonnik, zawiera magnez, jest

Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia?

Dylemat związany z użyciem odpowiednich tłuszczy do smażenia jest uzasadniony, gdyż wybór ich jest ogromny, jednak wbrew pozorom nie każde nadają się do obróbki cieplnej. Logiczne wydaje się wybieranie takich, które przy maksymalnym podgrzaniu najmniej tracą na wartości zdrowotnej. Przoduje tutaj olej rzepakowy, który to posiada neutralny smak i aromat – wydobywa więc naturalny smak potraw, nie zakłócając go. Wyróżnia się też najmniejszą ilością kwasów tłuszczowych nasyconych, których ograniczenie jest

Naoliw się!;) czyli co nam daje tłuszcz roślinny

    1. BUDOWA MIĘŚNI (Oliwa z oliwek) – Z badań opublikowanych w „Nature” dowiadujemy się, że oliwa działa silnie przeciwzapalnie i regenerująco na mięśnie 2. UTRATA WAGI (Olej kokosowy) – Badania opublikowane w „American Journal of Clinical Nutrition” dowodzą, że olej kokosowy pomaga zwiększyć ilość spalonych kalorii 3. PRZED TRENINGIEM (Olej lniany) – Składniki zawarte w tym oleju ułatwiają nam wykorzystanie energii z każdej cząsteczki węglowodanów, które zjadamy podczas