Zdrowe produkty

Jogurt grecki kontra jogurt naturalny

Jogurt grecki stał się ostatnimi czasy niezwykle popularny, nie da się ukryć, iż słusznie 🙂 Smakuje wybornie i jest zdrowy, jest zatem kolejnym przykładem na to, że zdrowe produkty mogą być przepyszne! Jak to jest w tym pojedynku jogurt grecki kontra naturalny? Oceńcie sami… Jogurt ten jest bardzo kremowy, ma nawet podwójną porcję białka w stosunku do jogurtów naturalnych, a węglowodanów i sodu ma połowę mniej. Jogurt grecki jest doskonałym zamiennikiem innych

Fenkuł – warzywny król kuchni śródziemnomorskiej

Chrupiący, słodkawy, orzeźwiający – koper włoski, inaczej fenkuł jest nieodzownym składnikiem królującym w kuchni śródziemnomorskiej. Najczęściej spotkać można go w kuchni włoskiej, gdzie jest łatwo dostępny w okresie zimowym od jesieni do początku wiosny. Biała lub jasnozielona główka z której ściśle wyrastają łodygi, zwieńczona jest pierzastymi liśćmi wśród których kwitną kwiaty i tworzą się nasiona. Fenkuł pochodzi z rodziny pietruszki, marchwi, kopru oraz kolendry, a jego unikalne składniki odżywcze, w tym

Które owoce zawierają najwięcej cukru?

Jak myślisz które z owoców zawierają najwięcej cukru? Truskawki? Może arbuz? No cóż, jak się okazuje jest wręcz odwrotnie! Truskawki czy arbuz są jednymi z najmniej kalorycznych owoców i mają też znacznie mniejszą zawartość cukru podobnie jak papaje, grejpfrut czy melon. Garść truskawek zawiera bowiem około 4,1 grama cukru podczas gdy najsłodsze owoce zawierają go nawet 13,8 grama! Oto najsłodsze z najsłodszych owoców: Figi Zajadając figi nie zastanawiamy się skąd

Czekolada i jej wspaniałe właściwości

Dieta, trening, smukła linia a tutaj przepyszna, aromatyczna tabliczka czekolady. Wiadomym jest, że słodycze nie są zbyt zdrowe, zawierają mnóstwo niekorzystnych węglowodanów i wolnych rodników niebezpiecznych dla naszego organizmu. Jednak ciemna czekolada i jej cudowne właściwości są tutaj wyjątkiem. Najnowsze odkrycia naukowe udowadniają, iż szczególnie ciemna czekolada jest bogata w antyoksydanty, innymi słowy przeciwutleniacze, które to tłumią wolne rodniki i mogą chronić zdrowe komórki przed zniszczeniem. Według niektórych badań, czekolada bądź

Arbuz – to nie tylko woda!

Arbuzy, soczyste, ale wbrew powszechnej opinii to nie tylko woda i cukry! Te duże a zarazem delikatne owoce są pełne wartości odżywczych, witamin, minerałów i  przeciwutleniaczy, a wszystko to przy niewielkiej kaloryczności!  Ciężko wyobrazić sobie lato bez tych smakołyków i nie jest to zaskakujące. Orzeźwiający smak, moc poprawiania humoru, jest doskonałym deserem dla wszystkich! Arbuzy pochodzą z rodziny botanicznej dyni, a ich rodzajów jest pięć – te znane nam najbardziej

Idealny sposób na rybę

Jak wykazują badania przeprowadzone przez naukowców na Uniwersytecie Penn State, ludzie którzy jedli pieczone ryby zyskali więcej wartości jakie daje cudowny skład ryb dla naszego mózgu, w porównaniu do tych, którzy ryby smażyli.  Dodatkowo wystarczyło, że jedli oni zaledwie jedną porcję rybną w tygodniu. Czyżby był to idealny sposób na rybę dla zyskania maksimum korzyści? Naukowcy ocenili zdrowie mózgu na podstawie badania szarej materii mózgowej, która u zdrowego człowieka stanowi większą części

Super produkt, który zawsze warto mieć pod ręką w lodówce!

Niedrogie, idealne do niemal każdej potrawy, smaczne i super zdrowe – jaja. Rozmaitość sposobów na które można je przyrządzić sprawia, że można je jeść codziennie, a i tak się nie znudzą. Jedno jajo ma do tego tylko 72 kcal, co tylko zachęca do wprowadzenia go do diety. Osoby, które mają problemy z cholesterolem powinny wybierać np. jaja przepiórcze. Oto 5 powodów dla których warto zajadać jajka: Bogactwo białka – dwukrotne zwiększenie dziennej

Ach ten ananas!

Ananas – pyszny, soczysty i tak bosko egzotyczny. A czy wiecie, jaki zdrowy? Od dawien dawna jest stosowany szczególnie na bóle brzucha i zaparcia, jednak ananas ma też w sobie mnóstwo przeciwzapalnych enzymów i dobroczynnych związków, dzięki którym, wzmacnia odporność, wpływa na strukturę kośćca i chroni układ krwionośny. Ananas jest dosłownie naszpikowany składnikami odżywczymi: błonnik rozpuszczalny – obniża cholesterol oraz usprawnia działanie jelit; fitosterole – również obniżają cholesterol i zmniejszają

Nieznane korzyści jakie daje olej kokosowy!

Olej kokosowy pochodzi z dojrzałych kokosów, a za sprawą wysokiej zawartości niezwykle zdrowych roślinnych tłuszczów nasyconych jest skarbnicą właściwości, o których nawet nie mamy pojęcia. Jego korzystny wpływ można bowiem dostrzec nie tylko w kosmetyce, ale również kulinariach i dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie. Oto kilka właściwości oleju kokosowego, które warto znać:  Pomaga leczyć przeziębienia Olej kokosowy ma działanie pozwalające skracać czas przeziębienia. Wszystko to za sprawą jego zdolności bakteriobójczych

Melony – kuszący zapach i moc zdrowia

Melony – już sam ich zapach sygnalizuje zmysłom, iż maja niesamowitą moc odżywczą. Wszystkie rodzaje od kantalupy po arbuzy pomagają w walce z trądzikiem, chorobą wieńcową, niektórym nowotworami, chorobami układu oddechowego czy utratą wzroku. Melony są wspaniałym pożywieniem dla osób decydujących się na odchudzanie, gdyż bogate są w składniki odżywcze, posiadają dużo wody i są przy tym niskokaloryczne. Co tak naprawdę zawierają? Otóż zacząć można od beta-karotenu, którego to kantalupy

Super żywność – jak wykorzystać jagody goji?

Jagody goji są prawdopodobnie najbardziej odżywczymi owocami na świecie. Są smaczne i stanowią zbilansowane źródło składników odżywczych dla osób o różnych typach budowy ciała, grupach krwi i rodzajach metabolizmu. David Wolfe Poznajcie przepisy na wykorzystanie tych bogatych w wartości odżywcze owoców jagody goji Woda goji Składniki: 1 duża garść jagód goji 3 szklanki wody Mocz jagody co najmniej przez 2-4 godziny w wodzie o temperaturze pokojowej, od czasu do czasu

Słodkie maliny – dlaczego warto je jeść?

Smakowite, o pięknej barwie maliny to owoce, których nie sposób pominąć w letnim łasuchowaniu. Doskonałe źródło wielu dobroczynnych związków roślinnych, minerałów oraz witamin są niczym eliksir dla naszego zdrowia. Malina uprawiana jest najczęściej w umiarkowanym klimacie, pochodzi z Europy, a jej głównymi producentami jest Polska, Stany Zjednoczone, Niemcy i Chile. Są doskonałym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, a przy tym są mało kaloryczne bo w 100 g zawierają ich raptem 52, z

Papryczki – od łagodnych po ostre

Większość z nas być może nie zastanawia się nad stopniem ostrości papryczek, które stosuje w kulinariach. Z reguły ograniczmy się do 2-3 rodzajów. Jak się jednak okazuje, warto poznać bliżej także inne ich odmiany, gdyż ich kształty, rozmiary, kolory i intensywność smaku pozwala urozmaicić codzienne posiłki. Papryczki bogate są w liczne antyoksydanty, witaminy i minerały, a przy tym podgrzewają atmosferę przy stole. Oto zestawienie kilkunastu najbardziej popularnych typów papryczek od najłagodniejszych

Czarny bez – nie tylko na uroki czarownic

Czarny bez to powszechnie występująca roślina, której czas kwitnienia przypada na czerwiec. Jest ona niezwykle skutecznym sposobem na walkę z przeziębieniami, osłabieniem odporności czy infekcjami. Zarówno kwiaty, owoce jak i kora są wykorzystywane leczniczo już od setek lat. Głoszono, że bliskość czarnego bzu przy domostwach odstraszała złe uroki czarownic, a gałązka wrzucana do grobu, chroniła duszę zmarłego. Znachorzy i zielarze polecali tę roślinę jako jedno z najlepszych lekarstw na przeziębienia, nawet

Olej z wątroby rekina – wzmacnia organizm

Olej z wątroby rekina to od setek lat znany i stosowany przez skandynawskich rybaków specyfik. Olej ten jest pozyskiwany od rekina zwanego myszką morską, zamieszkującego głównie wybrzeża Grenlandii. Ceniono go za niezwykłą skuteczność przy osłabieniach, podrażnieniach układów oddechowego czy trawienia, ranach, obrzękach, opuchliznach, otarciach stóp czy pszczelich użądleniach. W latach 50 XX wieku, odkryto go na nowo, badając jego wpływ na wytwarzanie w szpiku kostnym białych krwinek – leukocytów –

Poznaj przepis na zdrowe słodycze!

Słodycze najczęściej kojarzą się nam nie tylko z przyjemnością, a także towarzyszącymi ich jedzeniu wyrzutami sumienia. Niestety dostępne w sklepach słodkości faktycznie nie są korzystne dla naszego zdrowia, dlatego, jeżeli kochasz słodki smak i nie chcesz z niego całkowicie rezygnować postaw na zdrową wersję łakoci. Sięgając po kolejnego batonika czy ciasto z kremem musisz liczyć się z tym, że do Twojego organizmu dostarczasz ogromną ilość białego cukru, utwardzonego tłuszczu oraz

Karambola – gwieździsty owoc prosto z tropików

Karambola znana również jako gwieździsty owoc, jest niewątpliwą „gwiazdą” wśród owoców egzotycznych. Jej tropikalny słodko – kwaśny smak jest doceniany na całym świecie. Owoc wywodzi się z półwyspu Malajskiego, a uprawiany jest w wielu częściach Azji Południowo-Wschodniej, wyspach Pacyfiku i Chin. Jej naukowa nazwa to oskomian pospolity, a jest ona swego rodzaju połączeniem dwóch znanych rodzin drzew owocujących – szczawikowatych i drzewa ogórka. Owoce karamboli rosną na niewielkich, gęstych i

Banan – dobry na nerwy i nie tylko

Banan to owoc idealny na ukojenie zszarganych nerwów. Zawiera witaminę B6 oraz niewielkie ilości tryptofanu, dzięki czemu możemy się zrelaksować. Te pyszne, słodkie owoce mogą nas także chronić przed chorobami serca, wylewem krwi do mózgu czy w niektórych dolegliwościach jelitowych. Witamina B6 zawarta w bananach, pomaga także w komunikacji między mięśniami i nerwami, bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, pomaga także w bólach menstruacyjnych. Najlepiej wchłania się poprzez spożywanie

Owoce leśne – dobre na pamięć

Jagody, żurawiny, maliny, jeżyny to bogactwo lasu pełne wartości odżywczych. Kwas foliowy, błonnik i związki chemiczne w nich zawarte poprawiają pamięć, zmniejszają ryzyko chorób serca i nowotworów. Antocyjany czyli naturalne barwniki jagód, działają jako silne przeciwutleniacze, zwalczające wolne rodniki. Kempferol, flawonoid również zawarty w tych pysznych owocach działa przeciwnowotworowo i obniża „zły” cholesterol. Z kolei jeżyny są wspaniałym źródłem innych rakotwórczych związków jak kwas elaginowy. Kolejny flawonoid kwercetyna również zawarty

Drób – bogactwo chudego białka, witamin z grupy B oraz minerałów

Kurczaki, kaczki, indyki bogate są w wysokowartościowe, chude białko, aminokwasy, witaminy z grupy B oraz cały wachlarz minerałów. Dzięki spożywaniu drobiu wspomagamy dobrą kondycję naszej skóry, poprawiamy odporność organizmu, a także trawienie i pracę mózgu. Minerały jakie można znaleźć w drobiu to cynk – szczególnie ważny we wspomaganiu odporności, płodności, zdrowej skóry, a także łagodzący objawy zespołu przedmiesiączkowego, szczególnie dużo znajduje się go w indyku, kaczce i ciemnym mięsie kurczaka,