Zdrowe produkty

Powody dla których bez wątpienia warto pić zieloną herbatę

Wszędzie słyszymy o dobroczynnych właściwościach jakie daje zielona herbata. A ponieważ regularne jej picie może naprawdę zdziałać cuda na nasz organizm oto kilka z powodów dla których bez wątpienia warto pić zielona herbatę. Wspomaga walkę z nowotworami Jak wykazują badania, najniższe stężenie zachorowań na nowotwory występuje w Japonii i krajach azjatyckich, gdzie picie zielonej herbaty jest niezwykle popularne, żeby nie powiedzieć „nałogowe”. Naukowcy nie mogą być w 100% pewni, iż to

Piwo – zdrowie w kolorze złota

Wbrew powszechnemu przekonaniu, ten złoty trunek, pity oczywiście w rozsądnych ilościach jest naprawdę zdrowy. Jego zbawienny wpływ na nasz organizm, udowadnia jego niezwykle bogaty skład i właściwości. Piwo zawiera w sobie prawie 40 związków chemicznych, które poza dostarczeniem nam energii, zapewniają nam prawidłowe funkcjonowanie – w tym witaminy z grupy B, biorące udział w tworzeniu hemoglobiny, wspomagają syntezę białek i aminokwasów, ułatwiając trawienie i regulując przemianę materii, witaminy A i

Granaty – odmładzające karmazynowe nasiona

Owoce wielkości jabłka pełne nasion bogatych w składniki przeciwdziałające starzeniu się i poprawiające stan układu krwionośnego. Można jeść pestki, bądź odwirować sok od pestek, a picie 1/4 szklanki takiego soku dziennie skutecznie poprawia stan naszych naczyń krwionośnych dzięki znacznemu zmniejszeniu utleniania się cholesterolu.  Bogactwo składników granatów sprawia, że warto je jeść. Antocyjany, zawarte w nich w znacznej ilości – przeciwdziałają wolnym rodnikom, chroniąc przed nowotworami chorobami serca, ponadto wzmacniając naczynia włosowate

Zielona herbata – właściwości i ciekawostki

To, że jest zielona herbata jest zdrowa, wie w zasadzie każdy, ale co tak naprawdę ma w sobie, że warto ją pić? Jej kojące właściwości znane są w krajach azjatyckich już od tysięcy lat. Badania dowodzą, że zielona herbata pomaga powstrzymywać rozwój chorób nowotworowych, a także chorób serca. Wiadomym jest również fakt, iż pomaga w odchudzaniu i zmniejsza ryzyko otyłości. Zawiera galusan epigalokatechiny (EGCG) z grupy flawonoidów zwanymi katechinami EGCG, będącymi

Sałata w rozmaitym wydaniu – super zdrowa

Zajadając różnego rodzaje sałaty dostarczamy swojemu ciału cenny błonnik i przeciwutleniacze. Rukola, cykoria, mniszek lekarski, roszponka, radicchio i rukiew wodna są bogactwem składników odżywczych. Doskonałym źródłem beta-karotenu są przede wszystkim rukola, cykoria i mniszek lekarski, pomaga on zapobiegać trądzikowi, nowotworom i wspaniale wpływa na wzrok. Sałaty zawierają także sporo błonnika nierozpuszczalnego, który syci i poprawia prace układu pokarmowego. Ponadto sałaty zawierają znaczne ilości węglowodanów fruktooligosacharydów i inuliny, które to wpływają

Tłuste ryby – zdrowie dla serca i nie tylko…

Łosoś, tuńczyk, śledzie, makrela, sardynki czy pstrągi to tłuste ryby, które są niezwykle bogatym źródłem białka, witamin i minerałów, odgrywających niezwykle ważną rolę dla naszego zdrowia, w szczególności dla naszego serca. Znakomicie wręcz wpływają na zdrowie, także za sprawą kwasów tłuszczowych omega-3. Nie bez powodu zaleca się zjadanie minimum dwóch porcji tych zdrowych tłustych ryb tygodniowo. Ponieważ tłuste ryby te nie zawierają szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych, występujących często w produktach białkowych

Ksylitol – brzozowy „cukier” – słodki i zarazem zdrowy

Ksylitol, jest zdrową alternatywą cukru, można wręcz powiedzieć, iż ma właściwości lecznicze. Jest pozyskiwany z drewna brzozowego, wygląda i smakuje jak cukier i to jedyne podobieństwo. Nie jest toksyczny i pomaga odwrócić szkodliwe działanie sacharozy. Ksylitol nie będąc cukrem, nie rozkłada się w przewodzie pokarmowym, doskonale się wchłania i metabolizuje bezpośrednio w komórkach. Dzięki minimalnemu udziałowi insuliny w jego przetwarzaniu przez nasz organizm posiada niski indeks glikemiczny – jest tym

Awokado – bogactwo składników

Awokado… Ten kremowy i jedwabisty owoc, bywa odrzucany prze wielu, gdyż zawiera sporo tłuszczu. Jest to jednak wielki błąd, gdyż tłuszcze w nim zawarte są dobroczynnymi jednonienasyconymi kwasami tłuszczowymi takimi jak kwas oleinowy, które przy obniżeniu w diecie ilości tłuszczy nasyconych, skutecznie wpływają na obniżenie stężenia cholesterolu LDL, tym samym redukują ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Awokado zawiera ogromną ilość witamin, minerałów, wyżej wymienionych zdrowych tłuszczów oraz fitosubstancji. Na pierwszym miejscu

Kalarepa – bardzo zdrowa lecz zapomniana

Nie jest obecnie zbyt popularna, w przeciwieństwie do pokolenia naszych dziadków, którzy nawet powiadali „bądź krzepka jak kalarepka”! Kalarepa jest warzywem, które bardzo rzadko wpisuje się w naszą codzienną dietę, a szkoda gdyż posiada bogate wartości odżywcze i smakowe. Kalarepa jest odmianą kapusty, jej częścią jadalną jest zgrubiała przerośnięta łodyga. Wartości zawarte w kalarepie: Kalarepa jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość witamin, wartości odżywczych oraz błonnika pokarmowego. Zjedzenie jednej niewielkiej kalarepki

Wino czerwone – pijmy na zdrowie

Wino czerwone można śmiało nazwać najzdrowszym alkoholem. Istnieje co prawda kilka przeciwwskazań , jednak korzyści z picia tego trunku są godne podkreślenia. Wśród dbających o zdrowie i formę można znaleźć sporo amatorów czerwonego wina, które spożyte w ilości jednej, dwóch lampek dziennie jest bezpieczną dawką alkoholu, można też z pełnym przekonaniem uznać ją za prozdrowotną. Wino czerwone bogate jest także w potas, magnez i wapń. Jakie są zatem korzyści z

Buraki – rubinoczerwona dawka zdrowia

Buraki poza swoją piękna barwą i słodkim aromatem, są bogactwem składników odżywczych i związków chemicznych , błonnika, kwasu foliowego i potasu. Betacyjany – błonnik roślinny, zawarte w burakach chronią komórki przed czynnikami rakotwórczymi, mają też zdolność zmniejszania niektórych rodzajów guzów. Substancja zwana betainą, jaką zawierają buraki pomaga obniżać poziom homocysteiny, która to zwiększa ryzyko chorób serca. Błonnik znajdujący się wsporych ilościach w burakach obniża „zły” cholesterol LDL, a pomocne są

Fasola – syci i dodaje energii

Bogactwo błonnika i białka roślinnego sprawia, że fasola powoduje odczucie sytości, utrzymuje podwyższone stężenie glukozy we krwi, dzięki czemu nie odczuwamy głodu, zapewniamy długotrwałe dostarczenie energii i pomagamy sobie utrzymać wagę ciała. Fasola zawiera w sobie dwa rodzaje błonnika: rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Ten pierwszy obniża stężenie „złego” cholesterolu, zmniejszając ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, pomaga redukować poziom cukru we krwi, dzięki czemu fasola jest idealnym pokarmem dla diabetyków. Błonnik nierozpuszczalny z

Ser i białe wino. Połączenie idealne?

W sezonie jesienno-zimowym przerzucamy się z lekkich, owocowych przekąsek, które preferowaliśmy w lecie, na bardziej wyraziste smaki. Dla wielu z nas ulubionym „czymś na ząb” stają się różnego rodzaju sery. A do serów pasuje wino. Tylko czy białe, czy może czerwone? Szukając odpowiedzi na to pytanie, trudno wydać jednoznaczny werdykt. Na pewno jest wiele takich odmian sera, które równie dobrze smakują z białym i czerwonym trunkiem, ale są też takie,

Pestki i nasiona – zajadajmy na zdrowie !

Pestki i nasiona to bogactwo składników odżywczych, które korzystnie działają na nasze zdrowie i stanowią smaczną przekąskę. Pestki dyni, słonecznika czy nasiona sezamu pełne są fito substancji, chroniących nas przed choroba wieńcową, zespołem przewlekłego zmęczenia, zaćmą oraz zwyrodnieniem plami żółtej. Co jeszcze możemy w nich odkryć? Zawierają cynk – usprawniający układ odpornościowy i płodność, fitosterole (w szczególności te z dyni) – obniżają cholesterol w szczególności ten „zły” LDL. Pełne są

Amarantus – zboże doskonałe

Amarantus pochodzi prawdopodobnie z Ameryki Południowej, jest jednak uprawiany w wielu regionach świata. Naukowo zwany jest szarłatem wyniosłym. Amarantus to, robi obecnie furorę za sprawą swoich wspaniałych właściwości i bogactwie składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, fosfor, potas, magnez oraz witamin z grupy B, A, C oraz E. Zboże to zawiera sporą ilość łatwo przyswajalnego białka, jest także wspaniałym źródłem błonnika, a zawiera go więcej niż otręby owsiane! Amarantus stał

Soczewica – zdrowa i smaczna

Soczewica jak wszystkie rośliny strączkowe jest bogactwem białka i wielu fitosubstancji. Nie można także zapominać o sporej zawartości kwasu foliowego i  błonnika, z czego ponad 1/4 to dobroczynny w szczególności dla serca błonnik rozpuszczalny. Zawiera także mnóstwo wapnia i żelaza. Błonnik zawarty w soczewicy doskonale zaspokaja głód, zapobiegając zaparciom. Dodatkowo rozpuszczalny błonnik  stabilizuje poziom cukru w organizmie oraz obniża stężenie cholesterolu podobnie jak fitosterole zawarte w tym smacznym nasionku. Inhibitory kinazy tyrozynowej oraz proteazy

Dieta dla szczupłej talii czyli jakie produkty wybierać?

Dieta to 70% sukcesu uzyskania pięknej i zgrabnej sylwetki. Warto zatem postarać się dobierać jej składniki tak aby dostarczały nam wszelkich składników odżywczych, a zarazem wspomagały nasze wysiłki związane z modelowaniem sylwetki. Jeżeli chcesz uzyskać piękną talię osy, koniecznie wprowadź do diety poniższe produkty, a z pewnością stopniowo zacznie ona przybierać wymarzony kształt. Produkty bogate w błonnik, są idealnym wspomagaczem przemiany materii, wybieraj zatem pełnoziarniste pieczywo, a także warzywa i

Marchew – kopalnia składników odżywczych

Bogactwo beta-karotenu i błonnika. Tak w wielkim skrócie można podsumować marchew. Spożywanie tego pomarańczowego i chrupiącego warzywa chroni przed chorobami serca, nowotworami, chorobami skóry i oczu, a także zaparciami i wysokim stężeniem cholesterolu. Jako główny składnik marchewki wysuwa się beta-karoten, będący prekursorem witaminy A, zwalczając wolne rodniki. Im marchew bardziej pomarańczowa tym więcej go zawiera, więc warto wybierać te intensywniejsze w barwie warzywa. Szklanka gotowanej marchwi dostarcza, aż 300% dziennego

Dlaczego warto jeść orzechy?

Dlaczego warto jeść orzechy? W skrócie można powiedzieć, iż orzechy są doskonałym źródłem białka i dodają mnóstwo energii! Są także niezastąpionym wsparciem w ochronie przed nowotworami i chorobą wieńcową, a także za sprawą argininy – aminokwasu, chronią także serce. Być może te smakowite przekąski są kaloryczne i tłuste, jednak tłuszcze w nich zawarte należą do tych niezwykle zdrowych dla naszego organizmu. Te jednonienasycone tłuszcze zjadane zamiast tłuszczy nasyconych i kwasów tłuszczowych

Szpinak – zdrowie na zielono

Od małego słuchaliśmy, że należy jeść szpinak bo zawiera mnóstwo żelaza i jest bardzo zdrowy. Pierwszy mit został obalony, bo jak wykazały badania, pierwiastek ten owszem występuje w szpinaku, ale w niewielkiej ilości. Faktem jest natomiast, że jest niezwykle zdrowy. Bogaty jest w karotenoidy oraz związki, które współgrając z witaminami działają cuda – pomagają zapobiegać nowotworom, obniżają cholesterol czy zapobiegają utracie wzroku. Wachlarz wartości zawartych w nim należy zacząć od