Zdrowe produkty

Oskoła – wypróbuj ją jeszcze dziś!

Są soki z warzyw i owoców, bardziej i mniej tropikalnych. Są nawet soki z kaktusa i innych oryginalnych roślin. Nie każdy jednak wie, że brzozy również obdarowują nas doskonałym sokiem. Oskoła to kwintesencja naturalnego smaku i orzeźwienia, którego nie sposób porównać z czymkolwiek, może z wyjątkiem spaceru pośród brzóz w rześki wiosenny poranek.   Odkręcasz butelkę i uwalniasz prawdziwy aromat lasu. Trudno uwierzyć jakie bogactwo smaku i natury może zmieścić

Ryby – dlaczego nie powinno zabraknąć ich w diecie?

Ryby to prawdziwa skarbnica wartościowych składników, z których każdy powinien czerpać. Ryby to produkt spożywczy, który powinien być obecny w diecie każdego. To prawdziwe bogactwo różnych wartościowych produktów odżywczych. A oprócz tego, przy udziale ryb można stworzyć różnorodne i naprawdę smaczne dania. Mity na temat ryb Naukowcy przekonują, że ryby powinno się jeść nawet dwa razy w tygodniu. Jednak medialne doniesienia sugerują, że ryby wcale nie są takie zdrowe, ponieważ

Przewodnik po przekąskach dla aktywnych

Styl życia jaki prowadzimy wpływa na nasze zdrowie i dietę. Będąc osobami aktywnymi fizycznie, dużą wagę przywiązujemy do jedzenia zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Potrzebujemy szybkich przekąsek, które zapewnią nam siłę i energię na cały dzień, pamiętajmy o tym aby przekąski dostosowane były do wykonywanych przez nas codziennych aktywności. Podjęcie wyzwania, jakim jest regularna aktywność i racjonalne odżywianie, nie od razu przychodzi z łatwością. Wymaga to często silnej woli i determinacji.

Kilka powodów dla których warto jeść orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne są bogactwem zdrowej energii, gdyż pełne są witamin i minerałów a dodatkowo pomagają uzupełnić niedobory białka. Poniżej kilka powodów, dla których warto jeść te smaczne orzeszki, ale tylko wówczas gdy nie mamy na nie alergii! Bogactwo białka – w porcji orzeszków jest aż 7 g białka! – spróbuj znaleźć równie bogatą w ten składnik przekąskę! W zasadzie nie mają pustych kalorii – poza białkiem zawierają aż 6 niezbędnych

Energetyczne batony na wiosenne wycieczki

W czasie wiosennych weekendów zapełniają się ścieżki biegowe i trasy rowerowe. Trudno znaleźć wolną ławkę w parku. Wszyscy dostajemy zastrzyk pozytywnej energii, a natura budzi się do życia z zimowego letargu. Wspomóż swój organizm mieszanką zbóż i bakalii w formie poręcznego batona HELIO! Przy pierwszych wiosennych promieniach słońca częściej się uśmiechamy, mamy więcej energii i dłużej przebywamy na świeżym powietrzu. Wtedy też zaczyna się okres pikników, boiskowych zmagań, pieszych i

Zdrowe przekąski, o których zapominamy

Zdrowe przekąski, to najlepszy sposób na dostarczenie sobie w ciągu dnia porcji witamin, minerałów i innych dobroczynnych dla nas substancji odżywczych. Często jednak smakołyki pełne składników tak dla nas dobrych pomijamy, obstawiając nasze ulubione pewniaki! Może warto czasami spróbować kilku wśród poniższych – niby oczywistych, a jednak często pomijanych w codziennej diecie produktów i zajadać je częściej? Przejrzyj poniższa listę i zastanów się ile razy jadłeś, te zdrowe przekąski. Kiedy

Jakie warzywo jest najbardziej pożywne?

Wszyscy wiemy, że trzeba jeść dużo warzyw i owoców, ale nie wiemy, że istnieje duża różnica między zjedzeniem garści słupków marchewki a np. mandarynką czy zielonymi warzywami. Przeprowadzono zatem testy by ocenić, które z warzyw i owoców są najbogatsze w składniki spośród których, szczególnie zwrócono uwagę na ilość włókien błonnikowych, białko, potas oraz witaminy. Jak się okazało, najbardziej pożywne i fit są wszelakie warzywa zielono liściaste! Oto top 5 z

Produkty ziarniste i ziemniaki w diecie

Produkty ziarniste to grupa składająca się z tych pokarmów, które są bogate w węglowodany złożone jak pieczywo, płatki śniadaniowe, ryż, makarony, płatki owsiane. Ziemniaki, fasola oraz soczewica również zaliczają się do tych pełnych ww. węglowodanów. Wszystkie te produkty cechują się także tym, iż stanowią główne źródło błonnika, witamin z grupy B oraz minerałów. Warto wybierać spośród obszernej ilości produktów pełnoziarnistych te najbogatsze w składniki: chleb razowy, żytni, kasza gryczana, płatki

Pistacje – co warto o nich wiedzieć?

Pistacje to jedne z najpopularniejszych orzechów. Są niezwykle wciągające i zdrowe. Co zatem warto wiedzieć o pistacjach? Oto co ciekawego kryją w sobie pistacje! Co jest w ich nazwie? W Iranie pistacje oznaczają „śmiejący się orzech” z kolei w Chinach to „orzechy szczęścia”. Wielu nazywa je również zielonymi migdałami. Gdzie odkryto pistacje? Jako pierwsi te cudowne orzechy odkryli Włosi. W I wieku naszej ery pistacje pojawiły się w Rzymie za sprawą Cesarza

Skórka pomarańczowa – moc właściwości!

Pomarańcze lubimy i zajadamy ze smakiem, ale odruchowo wyrzucamy skórkę.. To wielki błąd, gdyż skórka pomarańczowa zawiera ona mnóstwo dobroczynnych składników, więcej niż sam miąższ! Skórka pomarańczy jest bogata w błonnik i witaminy, a także w liczne rodzaje flawonoidów. Gorzki smak skórki zniechęca, ale jej wnętrze zwane albedo jest jak najbardziej jadalne i warte spróbowania. Oto kilka ciekawych sposobów na dobroczynne działanie skórki: Pomaga wybielać zęby i odświeża oddech! – jest

Gorczyca – ziarenka musztardy

Gorczyca to małe ziarenka, a niemała w nich drzemie moc. Wyróżnia się kilka ich rodzajów m.in. biała, czarna i sarepska. Ziarna gorczycy i ich wersja mielona mają specyficzny, ostry, lekko wędzony aromat, który sprawia, że potrawy zyskują wyjątkowy smak. Te małe nasiona mają w lecznictwie dosyć spore zastosowanie. Gorczyca jest pomocna w dolegliwościach przewodu pokarmowego, stanach zapalnych jelit i żołądka. Ponoć pomaga również w reumatologii i stanach zapalnych stawów. Jej działanie można odczuć także

Bataty – słodkie ziemniaki

Bataty są zaliczane do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. Ich pomarańczowy kolor zawdzięczają zawartości karotenoidów tak ważnych dla nas, gdyż główny z nich beta-karoten może zapobiegać niektórym nowotworom i zwyrodnieniu plamki żółtej, jeden batat może dostarczyć prawie 200% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Są także pełne błonnika nierozpuszczalnego, który pomaga przy zaparciach, hemoroidach czy otyłości. Bataty bogate są także w fitosterole – obniżające cholesterol związki, kwas chlorogenowy – o działaniu

Chrzan – zdrowie na wielkanocnym stole

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a na naszych stołach po raz kolejny zagości obfitość potraw i smakołyków. Popularnym, tradycyjnym przysmakiem w większości polskich domów jest zapewne jajko z chrzanem. Niestety, często o tym cennym dodatku zapominamy, a niesłusznie! Oto dlaczego warto jeść chrzan nie tylko od święta!  Chrzan należy do roślin kapustowatych, a swój charakterystyczny smak i aromat zawdzięcza izotiocyjanowi allilu, który to ma działanie zbawienne na układ trawienia wspomagając przemianę

Owoc noni – oczyszcza i leczy…

Owoc noni słynny jest już od wielu wieków, a w szczególności u Polinezyjczyków, gdzie był stosowany dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Owoc noni jest bogactwem wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów, protein, enzymów a wśród nich prokseroninę i kseroninę – cudownie poprawiających nastrój, przeciwbólowe w stanach zapalnych czy nawet przeciwalergiczne. Ponadto zawarta w owocach noni damnacanthal – leczy nowotwory. Najsłynniejszy produkt z owoców noni to sok, którego magiczne właściwości potwierdza

Zdrowy kurczak – co to tak naprawdę znaczy?

Mięso drobiowe charakteryzuje się wysokimi wartościami odżywczymi i dietetycznymi. Dostarcza naszemu organizmowi dużej ilości łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka i niewielkich ilości tłuszczu. Drób coraz częściej gości na naszych talerzach, detronizując popularną wieprzowinę oraz droższą wołowinę. Najchętniej sięgamy po kurczaka, w drugiej kolejności po indyka, a znacznie rzadziej po tłustsze gęsi i kaczki. Jakie kurczaki wybierać? Oczywiści zdrowe, czyli… Wartości odżywcze kurczaka Mięso drobiowe można poddawać dowolnej obróbce termicznej: gotować (również

Owoce dla szczupłej sylwetki

Dokonując wyboru produktów dla szczupłej sylwetki, często stawiamy na owoce. Są stosunkowo lekkie i niskokaloryczne, niestety ich nadmiar może nie być tak do końca dla nas korzystny. Dobierając owoce chcemy, aby były zdrowe i były gwarancją szczupłej sylwetki, poniżej znajduje się kilka ich rodzajów, które zdecydowanie warto polecić: Jabłka Powinny stanowić ważny składnik diety. Są łatwo dostępne, sycące, soczyste, chrupiące i łatwo mieć je zawsze pod ręką. Jak wykazały badania,

Cebula, szczypior, dymka, szalotka, por – i ich ukryta moc…

Wszystkie są znane z tego, że są zdrowe, ale co tak naprawdę kryją w sobie? Otóż na nasze zdrowie wpływają ogromne ilości fito substancji oraz błonnika w nich zawarte. Mogą chronić przed nowotworami, chorobą wieńcową czy zaparciami. Ten wachlarz warzyw należy do roślin czosnkowatych. Błonnik zawarty w cebuli i innych występuje w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, pomagając w walce z problemami układu pokarmowego, hemoroidami, wysokim stężeniem cholesterolu, a na zapobieganiu

Produkty, które sprawiają, że jemy mniej

Aby ograniczyć jedzenie nie trzeba decydować się na restrykcyjne diety, a postawić na produkty, które sprawiają, że jemy mniej. Pełne wartości, a ubogie w kalorie bywają zbawienne i skuteczne w ograniczeniu pochłaniania kolejnych porcji nieplanowanych przekąsek czy dokładek. Granat Ten smakowity dodatek do licznych potraw to niewiele kalorii, a super sycący składnik. Jedząc odrobinę nasion granatu dorzuconych do sałatki czy deseru szybciej czujesz się pełen i zadowolony. Granaty należą do pokarmów,

Warzywa i owoce w diecie

Stwierdzone jest naukowo, że osoby, których dieta na codzień jest bogata w warzywa i owoce rzadziej chorują na nowotwory, choroby serca, zawał czy choroby układu pokarmowego. Wszystko to za sprawą bogactwa witamin, minerałów, błonnika oraz nutraceutyków, których to nie brakuje w owocach i warzywach. Osoby trenujące, poprzez regularne spożywanie dużych ilości tych dobroczynnych produktów jakimi bez wątpienia są warzywa i owoce, dostarczają przede wszystkim witaminy C, która jest zbawienna przy

Jak ciekawie wykorzystać kalafior w codziennych posiłkach?

Jeżeli już  znudziły Ci się klasyczne sposoby na warzywa w diecie, warto coś zmienić i dodać nieco urozmaicenia, i ciekawie wykorzystać kalafior w codziennych posiłkach! Jak się okazuje warzywa przyrządzone „inaczej” są równie smaczne i zdrowe, a przy tym przełamują nudę i monotonię. Oto kilka ciekawych wariacji w których można wykorzystać kalafior! Doskonałym pomysłem na ciekawe danie, jest pieczenie kalafiora lub brokuła w całości. Jest to prosty sposób na smaczne i