Składniki odżywcze

Równowaga tłuszczów – czyli które tłuszcze są dla nas zdrowe?

Dlaczego równowaga tłuszczów jest tak ważna? Otóż, badania wykazują, iż przyczyną rozpowszechniania się niektórych chorób cywilizacyjnych jest nierównowaga tłuszczów w jadłospisie przeciętnego człowieka. Ostatnimi czasy, z powodu narastającej ilości produktów przetworzonych, udział dobrych tłuszczy takich jak tłuszcze jednonienasycone czy kwasy omega-3 jest w naszych dietach zbyt niski. W przeciwieństwie do tego mamy nadmiar tłuszczów nasyconych i kwasów omega-6. Większość z nas wie, że są te tłuszcze dobre i te złe

Produkty bogate w białko i wapń w diecie

Nabiał jako najlepsze źródło wapnia jest najprostszym sposobem dostarczenia sobie tego cennego pierwiastka. Dzięki dostarczeniu go w posiłkach zapewniamy sobie zdrowe zęby, kości oraz serce, a także wspomagamy odchudzanie. Ważnym składnikiem nabiału jest również białko. W przypadku gdy nabiał nie należy do ulubionych produktów warto sięgnąć po migdały, ciemnozielone warzywa, konserwy rybne, soki wzbogacane wapniem, rośliny strączkowe, figi czy soję(w każdej postaci). Najlepiej jest spożywać 2 do 4 porcji dziennie zarówno

Znaczenie aminokwasów w sporcie

Osoby uprawiające sport, nieważne czy zawodowo czy amatorsko, posiadają znacznie większe zapotrzebowanie na białko niżeli osoby prowadzące mało aktywny tryb życia. Zapotrzebowanie na białko może zależeć od uprawianej dyscypliny bądź też od naszego indywidualnego programu treningowego. Dlaczego białko jest takie ważne? Aminokwasy spełniają w naszym organizmie szereg zadań. Białko jest niezbędne przy procesie powstawania nowych tkanek, reguluje sporo procesów metabolicznych, bierze udział w transporcie składników pokarmowych do komórek ale przede

Antyoksydanty – czym są i co dają naszemu organizmowi

Antyoksydanty to zbiorcza nazwa dla grupy składników takich jak: beta-karoten, witamina C oraz E, minerały jak selen oraz nutraceutyki. Znaleźć je można w warzywach i owocach, orzechach, pełnych ziarnach zbóż, olejach roślinnych, nasionach fasoli czy ciecierzycy. Osoby, które intensywnie trenują podnoszą tym samym poziom wolnych rodników, które niestety są szkodliwe. Pokrótce wolne rodniki są destrukcyjnymi cząsteczkami, które są stale budowane przez komórki w przemianach metabolicznych. Ograniczone ich ilości nie są

Jak zwiększyć ilość błonnika w diecie?

Jeżeli masz trudności z odchudzaniem czy problemy jelitowe być może dostarczasz swojemu organizmowi za mało błonnika w codziennej diecie. Pomoże on schudnąć lub utrzymać wagę, ureguluje układ trawienny a nawet wydłuży życie! Dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik to od 25-35 g błonnika na dobę, jednak jak wykazują badania – jemy go nawet o połowę mniej! A przecież jest on w wielu produktach jak owoce, warzywa – szczególnie strączkowe, pełnoziarniste pieczywo itd.. Wszystkie te

Złe tłuszcze… które to?

Tłuszcze to jeden ze składników odżywczych, które są niezbędne dla naszego organizmu. Niestety często nie wiemy które z nich są dla nas dobre, a które szczególnie nam nie służą. Czym są złe tłuszcze i dlaczego warto je ograniczyć? Tłuszcze nasycone znajdują się w tłuszczach zwierzęcych i  produktach tworzonych z udziałem oleju palmowego. Są potrzebne w naszym organizmie, ale ich nadmiar szkodzi. Nie powinniśmy tłuszczów nasyconych spożywać w nadmiarze. Ich zwiększona ilość podwyższa

Zalety glutenu!

Zanim postawisz na dietę bezglutenową, zwłaszcza jeżeli nie cierpisz na celiakię lub inny typ nietolerancji glutenu, przekonaj się, ze nie taki diabeł straszny jak go malują i poznaj zalety glutenu! Oto cztery mało znane korzyści z rezygnacji podążania za modą, i jedzenia produktów z zawartością glutenu: Dieta z glutenem dodaje energii Gluten jest zawarty w produktach pełnoziarnistych, które stanowią doskonałe źródło żelaza, witamin z grupy B i wielu innych, które mają za

Suplementy – czy są konieczne?

Trenując niezwykle intensywnie, nasz organizm jest poddawany ogromnym obciążeniom zarówno fizycznym, jak i psychicznym. Naturalna równowaga organizmu, która jest zakłócona wyczerpującym wysiłkiem, może prowadzić do osłabienia wydolności i wielu zaburzeń zdrowotnych Czy to amator czy zawodowiec, chcąc zwiększać efektywność, musi pamiętać o odnowie biologicznej wycieńczonego ogromnym wysiłkiem organizmu, stosując rozmaite metody odnowy biologicznej, które mają za zadanie uzupełnić straty energetyczne oraz mikro- i makroskładnikowe. Stąd też wysnuć można fakt, iż

Fruktoza i skutki spożywania jej w nadmiernej ilości

Fruktoza należy do grupy węglowodanów. Tak jak glukoza, fruktoza jest cukrem prostym, jednak pomiędzy nimi występują pewne różnice. Pierwsza różnica to fakt, że ludzki organizm nie potrafi produkować fruktozy w przeciwieństwie do glukozy. Dostarczamy ją z pożywienia i to właśnie głównie w formie naturalnej ze świeżych lub suszonych owoców. Jest również dostępna w czystej, ale sztucznej formie proszku lub jako składnik syropu glukozowo-fruktozowego. Drugą różnicą jest odmienny metabolizm fruktozy od

Białko – doskonałym składnikiem wspomagającym osiąganie idealnej sylwetki!

Białko jako niezbędny składnik naszej diety jest niezwykle istotnym elementem wspomagającym dochodzenie do idealnej sylwetki! Oto kilka powodów dla których warto nie pomijać go w diecie: Proteiny sycą i pomagają zjeść mniej kalorii. Na początku swojej drogi do idealnej sylwetki, jest niezwykle ważne aby jeść białko, gdyż pozwala czuć się pełnym na dłużej, a za sprawą wolniejszego trawienia tego składnika jesteśmy dłużej syci i mamy więcej energii. Nie musimy podjadać a

Węglowodany – czemu służą?

Węglowodany są naszyn głównym źródłem energii. Serce i mózg do poprawnego funkcjonowania potrzebują stałej dostawy węglowodanów (w formie glukozy). Potrzebne są też, aby doładować pracujące mięśnie i pomóc im się zregenerować. Tak samo jak samochód potrzebuje paliwa przed podróżą to nasze mięśnie potrzebują węglowodanów (w formie glikogenu) przed treningiem. Ile potrzebujemy węglowodanów? Osoby ćwiczące 2 godziny dziennie potrzebują około 4-7 g na każdy kilogram masy ciała. Sportowcy, którzy trenują bardzo

Aminokwasy – dlaczego ich potrzebujemy?

Aminokwasy są najmniejszymi komponentami białek. Są wykorzystywane do naprawiania tkanki mięśniowej i łącznej, z krórej wykonany jest w większości nasz układ ruchu. Aminokwasy, które są dostarczane z pożywienia to aminokwasy egzogenne, natomiast reszta aminokwasów wytwarzana jest dzięki podaży protein. Wszystkie spośród 8 aminokwasów egzogennych muszą być obecne, aby nasze ciało mogło odpowiednio wykorzystywać aminokwasy. Produkty sojowe oraz produkty pochodzenia zwierzęcego posiadają odpowiednie spektrum aminokwasów, a także produkty pełnowartościowe takie jak

Tłuszcze – dlaczego i ile ich potrzebujemy?

Tłuszcze są częścią struktury błony komórkowej każdej komórki naszego ciała. Tłuszcze dostarczają także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D oraz E, jak również stanowi skoncentrowane źródło energii dostarczając 9 kcal na gram. W naszej diecie starajmy się, aby największa ilość tłuszczu była „dobrym” nienasyconym tłuszczem, a unikajmy „złego” nasyconego tłuszczu oraz złych tłuszczy trans. Naukowcy zajmujący się sportem (The American Dietetic Assotiation and ACSM)  zalecają osobom regularnie ćwiczącym podaż

Dlaczego potrzebuję białka?

Białka są potrzebne do budowania i naprawiania komórek ciała ludzkiego. W związku z tym, są one potrzebne nie tylko do procesów budowania masy mięśniowej, ale także podczas spalania tłuszczu oraz w okresie rekonwalescencji po operacjach i w trakcie rehabilitacji. Białko jest potrzebne do tworzenia enzymów, hormonów i przeciwciał. Ile potrzebuję białka? Zalecane dzienne spożycie białka dla większości populacji szacuje się na 0,75 g na każdy kilogram masy ciała na dobę. Przykładowo

Błonnik – czy wiesz co to tak naprawdę jest?

Wszędzie słuchamy o błonniku i tym jak jest nam potrzebny. Czy wiemy jednak czym jest i ile tak naprawdę go potrzebujemy? Co to jest? To węglowodany złożone pochodzące z roślin, które są odporne na trawienie. Błonnik występuje w dwóch rodzajach – rozpuszczalny i nierozpuszczalny. Rozpuszczalny występuje w owocach, warzywach i roślinach strączkowych i odpowiedzialny jest za redukcję poziomu cholesterolu LDL (złego cholesterolu) oraz kontroluje poziom glukozy we krwi dzięki zwolnieniu

Aminokwasy jako niezbędny budulec mięśni

Aminokwasy są to związki z których zbudowane są białka. Ponadto pełnią role ochronną komórek mięśniowych, biorą udział w regulacji metabolizmu oraz stymulują wydzielanie hormonów. Aminokwasy najczęściej dzieli się na dwie grupy: egzogenne (niezbędne – musimy je dostarczyć wraz z pożywieniem) i endogenne (organizm jest w stanie sam je zsyntetyzować). Obie grupy tych związków są potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Do aminokwasów egzogennych zalicza się: fenyloalanina, tryptofan, metionina, lizyna, treonina, izoleucyna,

Paliwo dla mięśni – węglowodany

Węglowodany są jednym z trzech podstawowych składników pokarmowych wchodzących w skład naszej diety. Ich niedobór jak i nadmiar może być szkodliwy dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W poniższym artykule postaram się przekazać kilka cennych informacji na ich temat.   Węglowodany są najłatwiej i najszybciej dostępnym źródłem energii dla naszego organizmu, gdyż ich trawienie (za pomocą amylazy ślinowej) i wchłanianie zaczyna się już w jamie ustnej.1 g węglowodanów dostarcza nam ok.