Breaking news
  • No posts where found

Dieta <3

Owoce dla szczupłej sylwetki

Dokonując wyboru produktów dla szczupłej sylwetki, często stawiamy na owoce. Są stosunkowo lekkie i niskokaloryczne, niestety ich nadmiar może nie być tak do końca dla nas korzystny. Dobierając owoce chcemy, aby były zdrowe i były gwarancją szczupłej sylwetki, poniżej znajduje się kilka ich rodzajów, które zdecydowanie warto polecić: Jabłka Powinny stanowić ważny składnik diety. Są łatwo dostępne, sycące, soczyste, chrupiące i łatwo mieć je zawsze pod ręką. Jak wykazały badania,

Cenne pierwiastki – jod

Jod jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, będący zarazem składnikiem hormonów. Pierwiastek ten pełniąc tak ważną rolę wpływa zatem na regulację wszystkich podstawowych funkcji życiowych naszego organizmu, poczynając od kontroli temperatury, działaniu na układy nerwowy i mięśniowy, uczestniczy w podziale komórek. Jod jest konieczny w ochronie naszego organizmu przed skutkami oddziaływania materiałów radioaktywnych, zapobiega powstawaniu wola. Jest także eliksirem urody, gdyż działa na włosy, paznokcie, zęby oraz zdrowie naszej skóry.

Marokańska zupa marchewkowa

Ta gęsta i niepowtarzalna w smaku zupa marchewkowa zawiera bogactwo beta-karotenu. Marchew i przecier pomidorowy łagodzą ostrość przypraw, a nuta kolendry, którą pozypana jest zupa, odzwierciedla typowy marokański sposób podania. Zupa marchewkowa – składniki na 4 porcje: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula pokrojona w cieniutkie plasterki 3 ząbki czosnku również w formie plasterków 450 g marchewki pokrojonej w cieniutkie plasterki 3/4 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4

Cebula, szczypior, dymka, szalotka, por – i ich ukryta moc…

Wszystkie są znane z tego, że są zdrowe, ale co tak naprawdę kryją w sobie? Otóż na nasze zdrowie wpływają ogromne ilości fito substancji oraz błonnika w nich zawarte. Mogą chronić przed nowotworami, chorobą wieńcową czy zaparciami. Ten wachlarz warzyw należy do roślin czosnkowatych. Błonnik zawarty w cebuli i innych występuje w formie rozpuszczalnej i nierozpuszczalnej, pomagając w walce z problemami układu pokarmowego, hemoroidami, wysokim stężeniem cholesterolu, a na zapobieganiu

Muffinki marchewkowo-morelowe

Jeżeli szukasz smakowitego pomysłu na śniadanie, przekąskę lub deser, te znakomite muffinki marchewkowo – morelowe będą idealne! Składniki na przepyszne muffinki marchewkowo-morelowe: 2/3 szklanki pestek słonecznika 3 łyżki sezamu 1 3\4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli duża szczypta cynamonu, mielonego kardamonu i imbiru 1 szklanka maślanki 1/2 szklanka brązowego cukru 1/4 szklanki oliwy z oliwek 3 duże marchewki starte na grubej tarce

Bazylia – moc ziół

Bazylia to zioło niezwykle specyficzne zarówno w aromacie jak i smaku. Jest nie tylko dodatkiem aromatycznym w naszej diecie, zawiera flawonoidy i terpeny które badane są pod kątem redukowania cholesterolu, jak i LDL – „złego” cholesterolu, oraz hamowania rozrostów nowotworowych. Bazylia jest jednym z jadalnych ziół o właściwościach leczniczych. Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel.

Pesto szpinakowe z orzechami włoskimi…

Jeżeli szukasz szybkiego pomysłu na obiad lub przekąskę, ta opcja będzie idealna! Przyrządzone wcześniej pesto szpinakowe z orzechami włoskimi, jest bowiem ekspresowym pomysłem na smakowity dodatek do obiadu, kanapek, przekąsek itp. Dodatkowo możesz przechowywać pesto w lodówce i zużywać wedle uznania i potrzeb! Składniki na pesto szpinakowe: 1/2 opakowania szpinaku baby świeżego ok. 50 – 80 g sera parmezan kilka orzechów włoskich 2 ząbki czosnku 50 ml oliwy z oliwek sól, pieprz

Produkty, które sprawiają, że jemy mniej

Aby ograniczyć jedzenie nie trzeba decydować się na restrykcyjne diety, a postawić na produkty, które sprawiają, że jemy mniej. Pełne wartości, a ubogie w kalorie bywają zbawienne i skuteczne w ograniczeniu pochłaniania kolejnych porcji nieplanowanych przekąsek czy dokładek. Granat Ten smakowity dodatek do licznych potraw to niewiele kalorii, a super sycący składnik. Jedząc odrobinę nasion granatu dorzuconych do sałatki czy deseru szybciej czujesz się pełen i zadowolony. Granaty należą do pokarmów,

Warzywa i owoce w diecie

Stwierdzone jest naukowo, że osoby, których dieta na codzień jest bogata w warzywa i owoce rzadziej chorują na nowotwory, choroby serca, zawał czy choroby układu pokarmowego. Wszystko to za sprawą bogactwa witamin, minerałów, błonnika oraz nutraceutyków, których to nie brakuje w owocach i warzywach. Osoby trenujące, poprzez regularne spożywanie dużych ilości tych dobroczynnych produktów jakimi bez wątpienia są warzywa i owoce, dostarczają przede wszystkim witaminy C, która jest zbawienna przy

Zupa z groszku, soi oraz mięty

Ta prosta zupa z groszku, soi oraz mięty jest niezwykle pożywna, bowiem bogata jest w białka roślinne. Charakterystyczny posmak mięty nadaje jej nietuzinkowego charakteru, który idealnie sprawdzi się jako urozmaicenie i doda nuty świeżości. Zupa z groszku, soim oraz mięsty – Składniki: 2 cebulki dymki grubo posiekane 250 g mrożonego lub świeżego groszku 250 g mrożonej lub świeżej soi (może być również z puszki) łyżka oliwy z oliwek szczypta soli szczypta

Jak ciekawie wykorzystać kalafior w codziennych posiłkach?

Jeżeli już  znudziły Ci się klasyczne sposoby na warzywa w diecie, warto coś zmienić i dodać nieco urozmaicenia, i ciekawie wykorzystać kalafior w codziennych posiłkach! Jak się okazuje warzywa przyrządzone „inaczej” są równie smaczne i zdrowe, a przy tym przełamują nudę i monotonię. Oto kilka ciekawych wariacji w których można wykorzystać kalafior! Doskonałym pomysłem na ciekawe danie, jest pieczenie kalafiora lub brokuła w całości. Jest to prosty sposób na smaczne i

Makaron ze szpinakiem w sosie serowym

Jeżeli marzysz o kulinarnej wyprawie do Włoch, ten przepis zapewne przeniesie Cię tam w mgnieniu oka! Makaron ze szpinakiem w sosie serowym stanowi bardzo pożywne danie, idealne na obiad lub kolację! Składniki na makaron ze szpinakiem w sosie serowym: makaron pappardelle lub linguini opakowanie świeżego szpinaku ser blue parmezan śmietana opcjonalnie suszone pomidowy Przygotowanie: Uotować makaron ok 7-8 minut (w zależności od rodzaju) według insytukcji na opakowaniu. Szpinak wrzucić na

Lekkie faworki – propozycja na ostatnie dni karnawału i Tłusty Czwartek!

Aby łasuchowanie nie pozostawiło po sobie niemiłych wspomnień w postaci dodatkowych centymetrów w talii, proponujemy lekkie faworki, które doskonale sprawdzą się na zakończenie karnawału, w Tłusty Czwartek i nie tylko! Składniki na lekkie faworki (około 60 sztuk): 2 żółtka 200 g mąki tortowej 100 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki soli kilka kropli aromatu waniliowego cukier puder do posypania Przygotowanie: Żółtka, jogurt, cukier, aromat oraz sól ucieramy na

Burgery z łososia

Ten smakowity przepis na burgery z łososia jest bogaty nie tylko w dobroczynne kwasy omega 3 zawarte w rybie, ale również kompozycję wartości superfoods takich jak czosnek, sezam czy imbir. Jest to także potrawa bezglutenowa. Składniki na burgery z łososia: ok. 0,5 kg łososia bez skóry łyżka oleju sezamowego łyżka octu śliwkowego ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) łyżeczka świeżego posiekanego imbiru 1/4 szklanki posiekanej szalotki 1/4 szklanki prażonych ziaren sezamu 2

Powody dla których bez wątpienia warto pić zieloną herbatę

Wszędzie słyszymy o dobroczynnych właściwościach jakie daje zielona herbata. A ponieważ regularne jej picie może naprawdę zdziałać cuda na nasz organizm oto kilka z powodów dla których bez wątpienia warto pić zielona herbatę. Wspomaga walkę z nowotworami Jak wykazują badania, najniższe stężenie zachorowań na nowotwory występuje w Japonii i krajach azjatyckich, gdzie picie zielonej herbaty jest niezwykle popularne, żeby nie powiedzieć „nałogowe”. Naukowcy nie mogą być w 100% pewni, iż to

Zupowy detox – klucz do młodości i wymarzonej sylwetki

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami dietetycznymi oraz badaniami m.in. na temat zapobiegania nowotworom i chorobom układu krążenia rekomenduje się spożywanie min. 500g warzyw dziennie . W natłoku codziennych obowiązków nie jest to łatwe. Dieta zupowa to znakomity sposób na dostarczenie organizmowi zdrowych i świeżych produktów 🙂 To źródło cennych składników odżywczych i mikroelementów.   „Zupping detox” to 5 albo 10 dniowa dieta, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn, a jednocześnie zafundujesz

Witaminowy alfabet – kwas pantotenowy (zwany witaminą B5)

Kwas pantotenowy występuje w dużych ilościach w produktach spożywczych i odgrywa znaczącą rolę w wielu procesach życiowych. Kwas pantotenowy nie do końca słusznie nazywany witaminą B5, gdyż tak naprawdę jest jej główną składową. Głównym działaniem kwasu pantotenowego jest udział w uzyskiwaniu energii z podstawowych składników odżywczych jak białka, cukry i tłuszcze. Ponadto, odgrywa on istotną funkcję w przewodzeniu impulsów nerwowych oraz tworzeniu błon komórkowych. Znajduje się w sporej ilości produktów

Piwo – zdrowie w kolorze złota

Wbrew powszechnemu przekonaniu, ten złoty trunek, pity oczywiście w rozsądnych ilościach jest naprawdę zdrowy. Jego zbawienny wpływ na nasz organizm, udowadnia jego niezwykle bogaty skład i właściwości. Piwo zawiera w sobie prawie 40 związków chemicznych, które poza dostarczeniem nam energii, zapewniają nam prawidłowe funkcjonowanie – w tym witaminy z grupy B, biorące udział w tworzeniu hemoglobiny, wspomagają syntezę białek i aminokwasów, ułatwiając trawienie i regulując przemianę materii, witaminy A i

Torcik marchewkowy z orzechami

Torcik marchewkowy to świetne połączenie deseru i zdrowych składników. To smakowite ciasto jest idealnym pomysłem na słodki smakołyk, który sprawdzi się jako zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych tortów lub ciast. Składniki na torcik marchewkowy: 350 g startej marchewki 120 g zmielonych płatków owsianych 2 łyżeczki kakao (opcjonalnie) 4 jaja szczypta soli 1,5 łyżki oleju 2 łyżki miodu łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu kilka łyżek posiekanych orzechów (ulubionych np. włoskich lub

Granaty – odmładzające karmazynowe nasiona

Owoce wielkości jabłka pełne nasion bogatych w składniki przeciwdziałające starzeniu się i poprawiające stan układu krwionośnego. Można jeść pestki, bądź odwirować sok od pestek, a picie 1/4 szklanki takiego soku dziennie skutecznie poprawia stan naszych naczyń krwionośnych dzięki znacznemu zmniejszeniu utleniania się cholesterolu.  Bogactwo składników granatów sprawia, że warto je jeść. Antocyjany, zawarte w nich w znacznej ilości – przeciwdziałają wolnym rodnikom, chroniąc przed nowotworami chorobami serca, ponadto wzmacniając naczynia włosowate