Moc ziół i przypraw

Wiosenny detoks naturalnie

Wiosna to pora roku która wprost idealnie nadaje się na to, aby oczyścić organizm z nagromadzonych przez zimowe miesiące toksyn. Zioła i inne rośliny stanowią odwieczne źródło korzystnych dla zdrowia właściwości leczniczych – w tym także detoksykujących, dzięki czemu można wykorzystać je na wiosenny detoks, który będzie niezwykle pomocny w uzyskaniu naturalnego odświeżenia całego ciała. 5 naturalnych składników, które wspaniale sprawdzą się na wiosenny detoks: Korzeń łopianu to składnik, który

Bazylia – moc ziół

Bazylia to zioło niezwykle specyficzne zarówno w aromacie jak i smaku. Jest nie tylko dodatkiem aromatycznym w naszej diecie, zawiera flawonoidy i terpeny które badane są pod kątem redukowania cholesterolu, jak i LDL – „złego” cholesterolu, oraz hamowania rozrostów nowotworowych. Bazylia jest jednym z jadalnych ziół o właściwościach leczniczych. Parę unoszącą się z herbaty z bazylii powinny wdychać osoby z gorączką i katarem. W połączeniu z miodem skutecznie zwalcza kaszel.

Moc ziół – natka pietruszki

Natka pietruszki jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych świeżych ziół. Najlepsza pod względem aromatycznym i smakowym jest ta o płaskich liściach, niemniej ta karbowana wygląda efektowniej przy zdobieniu potraw. Natka pietruszki w formie suszonej winna być używana w ostateczności, gdyż traci większość swoich walorów. Dzięki zawartości flawonoidu kumaryny oraz terpen , natka pietruszki jest silnym przeciwutleniaczem, stymulując układ odpornościowy i blokując substancje rakotwórcze. Chlorofil, którego posiada znaczną zawartość przydatny

Przyprawa która sprzyja odchudzaniu!

Jeżeli zaczynamy myśleć o pozbyciu się zimowego sadełka, warto poszukać czegoś co sprzyja odchudzaniu. Szukamy prostych i skutecznych rozwiązań, ale czasami warto zmienić dietę na zdrowszą i trochę się poruszać. Aby jednak dieta przyniosła lepsze efekty warto dodać do niej kmin rzymski, które bez wątpienia może przyspieszyć powrót do smukłej sylwetki. Jak potwierdzają badania, które przeprowadzono na dwóch grupach kobiet. Jedna z grup jadała w porze obiadowej kubek jogurtu naturalnego z

Kmin rzymski – poznajcie jego właściwości

Ta niezwykle intensywna przyprawa korzenna jest jedną z podstawowych w kuchni hinduskiej i meksykańskiej. W smaku i aromacie, kmin rzymski przypomina pieprz z nutą cytrusów. Zakupić można go w formie całych ziaren bądź mielonych. Nie należy go mylić z kminkiem, gdyż są to różne przyprawy. Ma wiele właściwości leczniczych, jednak nie jest do końca zbadany. Wiadomo, że może zwalczać bakterie występujące w pożywieniu, ale także ma właściwości przeciwutleniające i przeciwnowotworowe. Bardzo

Rżeżucha – smakowita zielenina nie tylko od święta!

Wraz z nadejściem Wielkanocy, większość z nas postanawia wyhodować rzeżuchę. Jest to piękna tradycja, która jest nie tylko urocza, ale przede wszystkim zdrowa! Specyficzny smak i zapach jaki niewątpliwie posiada rzeżucha, są ściśle powiązane z jej wartościowym składem, dlatego warto jeść ją nie tylko od święta. Poza pięknym tradycyjnym elementem hodowania tej zielonej roślinki, warto pamiętać, iż jest ona bardzo uniwersalnym dodatkiem do salat, kanapek, jaj, zup czy dań głównych. Jest ona

Goździki – korzenny lek na wszystko

Goździki są niezwykle mocną i aromatyczną przyprawą, są suszonymi pąkami kwiatowymi goździkowca. Zawierają w sobie bogactwo składników poczynając od wapnia, fosforu, żelaza, sodu czy potasu a na witaminach A i C skończywszy. Goździki zawierają eugenol, który ma właściwości pomocne przy chorobach serca (zapobiega powstawaniu zakrzepów krwi). Pomaga przy zatruciach zwalczając bakterię Escherichia coli, ma zatem właściwości antybakteryjne, ale też przeciwgrzybiczne, antyseptyczne i przeciwwirusowe. Pomocne są przy leczeniu problemów z pamięcią,

Kurkuma – czyli czego nie wiesz o tej przyprawie doskonałej!

Ten żółty korzeń znany najczęściej jako dodatek do aromatycznych curry jest jednym z najbardziej niesamowitych odkryć roślinnych na przestrzeni wieków. Współczesna nauka zdaje się potwierdzać niezwykłe właściwości kurkumy, która jest powszechnym środkiem barwiącym, smakowym czy konserwujących, oraz podobnie jak imbir nie tylko posiada walory kulinarne, ale także lecznicze właściwości znane na całym świecie. Kurkuma stosowana jest w leczeniu bólu czy przeciwko pasożytom, ale to tylko namiastka jej wspaniałych właściwości. Dzięki łatwości jej stosowania można w prosty sposób wprowadzić ją

Czarnuszka – nasionka z orientu

Egipcjanie leczyli nią wszystko, mawiali nawet, iż potrafi zaradzić wszystkiemu poza śmiercią. Ponoć faraon Tutenchamon był jednym z pierwszych, którzy stosowali nigelle sativa regularnie, z kolei Kleopatra i Nefretete dbały o swoja urodę wykorzystując olej wytworzony z tych czarnych nasionek. Walory czarnuszki doceniali starożytni azjatyccy zielarze oraz farmaceuci, a Rzymianie wykorzystywali ją głównie w celach kulinarnych. Jej nazwa pochodzi od słowa nigellus lub niger czyli czarny. Jej małe, matowe ziarenka o

Wanilia – aromatyczna, sprzyja szczęściu

Od wieków uznawana za niezwykłą przyprawę, odkryta została przez Azteków, którzy po podboju Meksyku przez Hiszpan przekazali swą wiedzę na jej temat, co sprawiło, iż wanilia stała się sławną i poszukiwaną na całym świecie. Należy ona do rodziny storczykowatych i jest epifitem (pasożytując na innych drzewach) najczęściej na kakaowcach, a niesamowitym faktem jest to, że ich kwiaty kwitną tylko jeden dzień co sprawia, że ich zapylanie musi być wyjątkowo szybkie.

Odtruwa i oczyszcza organizm… Żeń – szeń

Żeń – szeń Korzeń żeń – szenia swoje właściwości zawdzięcza zawartym w nim związkom -saponinom. Wpływają one stymulująco na mózg i układ nerwowy, regulują także procesy fizjologiczne i procesy produkcji hormonów. Ich obecność działa pozytywnie także na przemianę materii i wydolność organizmu, aktywizując układ odpornościowy. Preparaty z żeń – szenia są stosowane w profilaktyce wielu schorzeń, jak i w rekonwalescencji po wycieńczających chorobach. Żeń – szeń odtruwa i oczyszcza organizm

Pieprz kajeński – coś co doda pikanterii

Pieprz kajeński, to znana wielu z nas papryczka cayenne, która jest ostrą przyprawą pochodzącą z suszonej odmiany papryki chilli. Jest świetnym dodatkiem zaostrzającym wiele przepysznych potraw, ma także spore właściwości lecznicze w tym odchudzające. Pieprz kajeński może redukować objawy alergii, przeziębień czy grypy. Kapsaicyna która to nadaje ostrość przyprawie ma właściwości przeciwbólowe i antyoksydacyjne. Uważa się, że zmniejsza ona obrzęk błon śluzowych górnych dróg oddechowych w czasie przeziębienia (idealny do

Kurkuma – korzenna przyprawa, o wielu ukrytych mocach

Kurkuma jest przyprawą, która kojarzy się głównie z mieszanką przypraw curry, której to nadaje głęboki żółty kolor i ma delikatny aromat. Jest w niej jednak o wiele więcej mocy. Jej właściwości lecznicze znane są od wieków. Jest rośliną, która posiada właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, przeciwnowotworowe, żółciopędne, oczyszczające, tonizujące i wiele innych. Dzięki właściwościom przeciwutleniającym chroni przed chorobami serca i nowotworami, może hamować rozwój zaćmy. Stosowana jest w leczeniu kolek, żółtaczki, schorzeń

Szafran – odrobina luksusu i zdrowia

Szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata, cenniejszą niż złoto. Ma delikatny aromat, którego nie sposób porównać z jakąkolwiek inną przyprawą. W istocie szafran jest otrzymywany ze słupków hodowanych krokusów, które po wysuszeniu stanowią tę luksusową przyprawę. Poza jego niewątpliwą funkcją w kulinariach jest także stosowany w lecznictwie. Jest dobrym środkiem na złe samopoczucie, bezsenność, katar, kaszel czy impotencję. Ma także działanie antydepresyjne – poprawia nastrój i rozwesela dzięki zwiększeniu

Moc ziół po włosku – oregano i majeranek

Podstawowe włoskie zioła, mają dosyć podobny smak i aromat, ich właściwości przeciwutleniające również są zbliżone. Oba zioła są ze sobą blisko spokrewnione, jednak posiadają subtelne różnice i mają czasami odmienne zastosowanie. Oregano najpopularniejszy dodatek do pizzy, jest jedną z najdłużej znanych roślin leczniczych. Zawarte w oregano kwercetyna i galangina mogą blokować początkowy rozwój nowotworu na poziomie komórkowym. Skuteczne jest także jako środek wykrztuśny, dezynfekujący, odtruwający, pomaga w problemach z układem

Rozmaryn

Moc ziół – rozmaryn Zioło, które dzięki bogactwu olejków eterycznych ma piękny, lekki sosnowy posmak i aromat. Dostępny zarówno w postaci świeżej jak i suszonej, nadaje wielu potrawom wyrafinowania, a w lecznictwie jego właściwości są często wykorzystywane. Rozmaryn zawiera związki przeciwnowotworowe, jak karnozol, rozmanol i inne flawonoidy. Karnozol może chronić przed rakiem piersi. A dodatkowo zawarte w rozmarynie substancje – cineol, geraniol czy pinen wykazują właściwości hamowania rozrostu nowotworów. Wyżej

Kminek – przyprawowy krewny marchewki

Kminek Dostępny w postaci nasion używany jest do wypieków i wielu najrozmaitszych dań Europy Środkowej, takich jak kapusta kiszona czy gulasz. Jego działanie lecznicze można zaobserwować szczególnie w jego zbawiennym działaniu na przewód pokarmowy. Skutecznie zapobiega niestrawności, wspomaga układ trawienny pomagając jelitom i w ich prawidłowym funkcjonowaniu. Osoby cierpiące na brak apetytu powinny wpleść go do diety gdyż jest w tej kwestii niezwykle pomocny Jest również środkiem odświeżającym oddech. Kobietom

Korzenne przyprawy – gałka muszkatołowa

Gałka muszkatołowa to nasiona muszkatołowca korzennego, tropikalnego owocu pochodzącego z Wysp Banda zwanych czasami Wyspami Korzennymi. Jej właściwości kulinarne są nieocenione, ma również właściwości lecznicze. Jest słodka, niezwykle aromatyczna i bardzo intensywna dlatego ważne jest by używać jej w niewielkich ilościach. Zawiera eugenol, monoterpen chroniący przed chorobami serca (przeciwdziała zakrzepom krwi). Ma również właściwości przeciwbakteryjne. W medycynie stosuje się jej w walce z reumatyzmem, wzdęciami czy zaburzeniami oskrzelowymi. Kobiety w

Moc ziół – tymianek

Tymianek świeży bądź suszony jest ziołem niezwykle popularnym w kuchni francuskiej, kreolskiej czy kajeńskiej. Ma niezwykle charakterystyczny i mocny zapach, który wydobywa z potraw wspaniały aromat. Nie jest jednak jedynie wspaniałym dodatkiem do najrozmaitszych dań. Zawarte w tymianku terpeny mogą hamować nowotwory, zwiększając tym samym wytwarzanie przez nasz organizm substancji o działaniu przeciwnowotworowym. Zawiera także flawonoidy takie jak luteolina, które również wspierają nasz organizm w uodparnianiu się na nowotwory, przez

Nasiona kolendry

Kolendra w nasionach to suszone owoce tego pochodzącego z zachodniej części morza śródziemnego zioła. Mają łagodny, lekko cytrusowy aromat stąd są często używane do przyprawy curry czy też przetworów kiszonych i w occie. Uważa się, że nasiona kolendry łagodzą skurcze żołądka, zwalczają bakterie i grzyby. Pobudzają wydzielanie soku żołądkowego, jednocześnie zwiększając apetyt. Nasiona kolendry są również pomocne przy rozpuszczaniu cholesterolu, ułatwiając jego trawienie. Bogate są tak że w limonen –