Zdecydowana większość dietetyków, zaleca w codziennej diecie równowagę, różnorodność i umiar, które pozwolą pozyskać wszelkie niezbędne dla naszego organizmu składniki odżywcze. Są jednak pewne produkty, które nawet jedzone codziennie nie zaszkodzą, a wręcz przeciwnie pozwolą uzupełnić niezbędne składniki, a do tego ich stała obecność na liście zakupowej jest po prostu wygodna. Oto zdrowe produkty, które mogą często gościć w twojej diecie!

 

Owoce cytrusowe

Porcja witaminy C i potasu każdego dnia, a do tego doskonały smak przypominający nam, że zdrowe odżywianie smakuje pysznie! Porcja cytrusów to nie tylko owoc solo, ale szklanka soku czy kawałki grapefruita w sałatce, bądź skórki cytrusowe dodane do potraw.

Jajka

Jajecznica, jaja na twardo w sałatce, omlet.. Już jedno jajko dziennie dostarczy mnóstwo białka i innych cennych składników odżywczych jak witaminy D i B12, ryboflawina, cholina czy selen oraz pakiet przeciwutleniaczy, luteiny i zeaksantyny – samo zdrowie!

Płatki owsiane

Dzień wydaje się dla wielu z nas niekompletny bez porcji energetycznej owsianki z rana. Miska owsianki może być jeszcze bardziej bogata z dodatkiem masła migdałowego, nasion, mleka, owoców – zaspokaja naszą dietę w białko, błonnik, wapń i jaki ma smak!

Kurkuma

Przyprawa, która dodaje koloru każdym posiłkom, a dodatkowo jest wspaniałym środkiem przeciwzapalnym. Antyoksydanty w które jest bogata pomagają chronić przed nowotworami, poprawiają pracę wątroby, obniżają poziom cholesterolu. Szczypta kurkumy w zupie, koktajlu czy na kanapce doda im niezwykłych wartości i złocistego koloru.

Pomidory

Kanapki, omlety, sałatki, zupy czy makarony idealnie komponują się z tymi cudownymi warzywami. Ten doskonały pokarm dodaje objętości posiłkom, bez zbędnych kalorii, a do tego jest bogaty w witaminę C.

Ciemna czekolada

Kostka lub dwie gorzkiej czekolady są niczym codzienny must have diety. Szukaj tych zawierających co najmniej 70% kakao. Porcja czekolady, jak wykazują badania znacząco zmniejsza ryzyko zachorowań na choroby serca, udar mózgu oraz zmniejsza ciśnienie krwi.

Orzechy i nasiona

Bogactwo białka, zdrowych tłuszczy i błonnika. Dodawać je można do płatków owsianych, puree ziemniaczanego, kanapek, sałatek, do makaronów czy do deserów – ideał w codziennej diecie!

Hummus

Jeżeli nie jesteś fanem surowych warzyw jak marchew, seler naciowy, papryka itp. zajadając je z tym smakowitym dipem je pokochasz. Dodatkowo hummus jest bogaty w błonnik i białko.

Jagody

Szklanka jagódek ma zaledwie 80 kcal, a przeciwutleniacze w nich zawarte to istny eliksir młodości. Już 1/2 szklanki tych owoców zaspokaja 14% zalecanego dziennego spożycia błonnika i prawie 25% zalecanego dziennego spożycia witaminy C. Warto w sezonie zamrozić nieco zapasów na zimę i cieszyć się nimi o każdej porze roku!

Gorąca woda z cytryną

Szklanka ciepłej wody z cytryną daje zastrzyk energii niczym kofeina. Cytryna delikatnie pobudza układ pokarmowy, przygotowując metabolizm do prawidłowych obrotów na cały dzień. Dodatkowo cytryna daje smak, orzeźwia i dział przeciwzapalnie.

Zdrowe produkty | Fiteria