Zachwyć gości ta niezwykle prostą, a zarazem przepyszną i zdrową przekąską. Brzoskwinie, śliwki lub nektarynki również z powodzeniem zastąpią w przepisie figi. Wystarczy gotowe zawijaski z szynką i figami przykryć folią, schłodzić, wyjąć gdy nadejdzie na nie czas, a będą bez wątpienia gwiazdą każdej imprezy.

Składniki:

4 szklanki rukoli, bazylii lub roszponki

1 łyżka oliwi z oliwek

1/8 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

12 plastrów prosciutto, podzielonych wzdłuż na połówki

6 fig (6-12 śliwek- połówki lub ćwiartki, 3 nektarynki lub brzoskwinie – ósemki) pokrojone na ćwiartki

odrobiny octu balsamicznego

Wykonanie:

  • Zielone listki połączyć z odrobiną oliwy i pieprzem (można lekko posolić). Na przygotowane plastry z szynki układać porcję listków, kawałek owocu i zawijać w ruloniki, końcówką do dołu.
  • Wszystkie roladki przygotować podobnie, ułożyć na talerzu i schłodzić. Przed podaniem lekko skropić oliwa i octem balsamicznym.