Zanim postawisz na dietę bezglutenową, zwłaszcza jeżeli nie cierpisz na celiakię lub inny typ nietolerancji glutenu, przekonaj się, ze nie taki diabeł straszny jak go malują i poznaj zalety glutenu!

Oto cztery mało znane korzyści z rezygnacji podążania za modą, i jedzenia produktów z zawartością glutenu:

Dieta z glutenem dodaje energii

Gluten jest zawarty w produktach pełnoziarnistych, które stanowią doskonałe źródło żelaza, witamin z grupy B i wielu innych, które mają za zadanie utrzymać w naszym organizmie optymalny poziom energii. Bezglutenowe makarony i pieczywo, wykonane z białego ryżu, tapioki i innych mąk bezglutenowych, generalnie nie należą do grupy dodającej energię na dłuższy czas. Często wraz z dietą bezglutenową, lekarze zalecają przyjmowanie suplementów, aby zapobiec m.in tym niedoborom żywieniowym.

Pomaga zmniejszyć ryzyko chorób serca

Pokarmy zbożowe to numer jeden wśród źródeł błonnika. Jak wynika z licznych badań, stanowią one ponad 40 procent całkowitego spożycia tego cennego składnika. Stawiając na dietę bezglutenową, często nieświadomie wykluczamy spore ilości błonnika. Błonnik jest odpowiedzialny za utrzymywanie optymalnego poziomu cukru we krwi, sprzyja trawieniu, a także zapobiega chorobom serca, która jest jedną z głównych przyczyn śmierci. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza, że błonnik pozwala utrzymać poziom cholesterolu i trójglicerydów w ryzach, co skutecznie ogranicza ryzyko zachorowań na choroby serca.

Pomaga zapobiegać alergii na gluten

Jeżeli przestaniesz jeść orzeszki ziemne przez dłuższy czas, może się okazać, że po czasie twój organizm zacznie reagować na nie alergicznie. Podobna sytuacja dzieje się w przypadku glutenu. Organizm, który nie potrzebuje trawić glutenu (na skutek jego wykluczenia z diety), przestaje produkować odpowiedzialne za nie enzymy, gdyż ciało przyzwyczaja się, iż go nie przetwarza. Oznacza to, że po powrocie do diety z glutenem, okazać się może, że masz na ten składnik alergię. Sytuacja ta sprawi, że dieta bezglutenowa stanie się siłą rzeczy jedyną odpowiednią dla ciebie…

Pomaga schudnąć

Słyszymy, że dieta bezglutenowa pomaga chudnąć, jednak jedzenie na oślep wszystkiego co glutenu nie zawiera, wcale nie służy szczupłej sylwetce. Często producenci podczas produkcji bezglutenowych makaronów czy pieczywa, zamiast glutenu, białka odpowiedzialnego za elastyczność wyrobów, stosują dodatkowe cukry i tłuszcze. Aby zachować zdrowe serce i zgrabną sylwetkę należy jeść produkty, które pomogą utrzymać błonnik zawarty w pieczywie pełnoziarnistym. Jest on wyjątkowo potrzebny, gdyż pomaga regulować poziom cukru we krwi, zapobiegając insulinoodporności, a dodatkowo syci na dłużej. Nie warto zatem rezygnować z produktów glutenowych, gdyż np. te bogate w błonnik to sekret zyskania zgrabnej sylwetki i zdrowia.