Jeżeli kochacie zupy ta włoska zupa minestrone to propozycja idealna! Zupa ta jest pożywna i pełna składników odżywczych jak beta karoten czy błonnik, a do tego szybka w wykonaniu.

Włoska zupa Minestrone – składniki:

  • jeden średni brokuł (około 300g) – podzielony na drobne różyczki, łodygi skroić na plastry lub cukinia pokrojona w kostkę
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebulka (drobno posiekana)
  • 2 marchewki (pokrojone w kostkę)
  • 2 duże pomidory (sparzone, obrane i pokrojone w kostkę) lub pomidory w puszce
  • 3-5 łyżek kaszy gryczanej, ryżu lub drobnego makaronu
  • 3-4 plastry szynki pokrojone w kosteczkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • oregano
  • pieprz, sól
  • 1 1/2 bulionu warzywnego lub rosołu

Wykonanie:

  • Do rozgrzanej oliwy w rondelku wrzucić cebulkę i lekko zeszklić.
  • Dodać ryż (jeżeli używasz makaronu dodaj go w kolejnym punkcie) i zalać bulionem, a następnie dodać brokuły (cukinię) i marchewkę.
  • Gdy zmiękną (około 15 minut) dodać szynkę, fasolę, pomidory i całość doprawić oregano, solą i pieprzem.
  • Gotować jeszcze kilka minut.
  • Podawać z chrupkim pieczywem.