Zdrowa dieta dla serca powinna dostarczać jak najmniejsze ilości tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz być wzbogacona w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, sterole roślinne i błonnik pokarmowy.

Na poziom cholesterolu wpływa nasz codzienny sposób żywienia. Zdrowa dieta jest podstawowym elementem zapobiegania rozwoju miażdżycyi chorób układu krążenia. Do głównych jej zasad należy:

 

  • ograniczanie w jak największym stopniu tłuszczów, które wykazują właściwości podwyższania poziomu cholesterolu tj. nasyconych kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych,
  • unikanie produktów będących bogatym źródłem cholesterolu pokarmowego,
  • wzbogacenie diety w nienasycone kwasy tłuszczowe głównie z rodziny omega-3, które pozytywnie wpływają na profil lipidowy,
  • wprowadzenie do diety steroli roślinnych w ilości przynajmniej 2 g/d,
  • uzupełnienie diety w błonnik pokarmowy, szczególnie w jego frakcję rozpuszczalną w wodzie.

 

Zdrowa dieta w praktyce

Dieta dla zdrowego serca to sposób żywienia z ograniczeniem tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. W codziennym komponowaniu diety zaleca się:

  • wybierać odtłuszczone produkty mleczne: mleko, jogurty, kefiry i maślanki o zawartości tłuszczu do 1,5%, chude sery twarogowe, odtłuszczone naturalne serki homogenizowane, unikać serów żółtych, pleśniowych, pełnotłustej fety i mozzarelli,
  • sięgać po chude gatunki mięs bez widocznego tłuszczu i skóry. Poleca się wołowinę, cielęcinę, kurczaka i indyka oraz wykorzystywać chude wędliny oraz unikać tych z ukrytym lub widocznym tłuszczem – boczku, baleronu, pasztetowych, kiełbas, konserw,
  • przynajmniej 3-4 razy w tygodniu jadać ryby, zwłaszcza te pochodzenia morskiego bogate w kwasy omega-3 – łososia, tuńczyka, śledzia, makrelę, halibuta, sardynki oraz szprotki,
  • stosować jako dodatek do posiłków orzechy, nasiona słonecznika, pestki dyni czy siemię lniane. Zawierają one dobre kwasy tłuszczowe oraz magnez i potas, korzystne dla serca.
  • stosować margaryny lub jogurty z dodatkiem steroli roślinnych, które obniżają wysoki cholesterol,
  • wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, gruboziarniste kasze, brązowy ryż oraz razowe makarony), będące doskonałym źródłem błonnika pokarmowego,
  • urozmaicać posiłki jak największą ilością surowych warzyw i owoców, które dostarczają antyoksydantów i błonnika.

 

Umiar w jedzeniu

W codziennym spożywaniu żywności istotny jest umiar i zachowanie odpowiednich porcji adekwatnych do zapotrzebowania naszego organizmu. Nadmierne ilości pożywienia będą skutkowały przybywaniem dodatkowych kilogramów. A to nie jest zdrowe dla serca, gdyż tkanka tłuszczowa będzie przyczyną wzrostu poziomu cholesterolu, a tym samym nasilenia procesów miażdżycowych. Podczas spożywania posiłków należy:

  • zadbać o spokój i miłą atmosferę,
  • nakładać mniejsze porcje, by nie jadać na zapas,
  • jeść do uczucia lekkiego nasycenia.