Dieta niezwykle często łączona z wegetarianizmem. Witarianizm wyklucza spożywanie pokarmów po poddaniu ich obróbce cieplnej. Maksymalna temperatura podgrzania produktów wynosi 40 °C, wyklucza się także wszelkie pożywienie wysoko przetworzone.

Witarianizm wyklucza jedzenie mięsa i produktów zwierzęcych. W odmianie witarianizmu wegetariańskiego jest rzadziej spotykana z racji częstych zakażeń bakterią Salmonelli przez spożywanie surowych jaj.  U źródeł tej filozofii bycia i jedzenia jest przekonanie, iż gotowanie niszczy enzymy i składniki mineralne zawarte w warzywach i owocach (niemniej naukowcy udowadniają, że niektóre związki wytwarzają się dopiero po obróbce cieplnej).  W wizji witarian, wysoka temperatura ścina białka i „uśmierca” żywność. Ponadto człowiek od początku nie znał gotowania i spożywał surowe produkty. Ekologiczne względy witarianizmu polegają na fakcie iż gotowanie wzmaga efekt cieplarniany, a także fakt iż proces gotowania, solenia czy palenia papierosów powodują zatrucie środowiska substancjami rakotwórczymi.

Krytyka witarianizmu opiera się głównie na fakcie, iż organizm człowieka w drodze ewolucji przystosował się do gotowanych pokarmów, ponadto zmniejszył się układ pokarmowy, zęby i kły.

 

Zdrowe odżywianie – Fiteria.pl – Witarianizm