Witamina E, jest przede wszystkim silnym przeciwutleniaczem, rozpuszcza się w tłuszczach. Jest zatem głównym antyoksydantem, jednocześnie biorąc udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek.


Działanie witaminy E
pomaga też naczyniom krwionośnym, chroni czerwone krwinki przed zbyt szybkim rozpadem. Chroni przed nowotworami, zaburzeniami wzroku, wypryskami skórnymi, osłabieniami pamięci czy choroba zwyrodnieniową stawów. Należy uważać z przyjmowaniem dużych dawek witaminy E, gdyż zakłócają one działanie leków obniżających krzepliwość krwi i przeciwzakrzepowe działanie aspiryny, ale także u kobiet w ciąży nadmiar może być szkodliwy dla płodu.

Najlepiej zatem jest spożywać ją w posiłkach.

Jej bogatymi źródłami są kiełki i zarodki pszenicy, awokado, oleje roślinne, oliwa, orzechy, pestki słonecznika, migdały, mleko, marchew, brukselka czy inne warzywa kapustowate.