Witamina D to niezwykle ważna dla organizmu człowieka witamina. Wpływa na układ kostny, nerwowy, mięśniowy, immunologiczny, krążenia czy rozrodczy – jest to zatem witamina niezbędna.

Witamina D jest istotna w przyswajaniu wapnia i fosforu. Jest witaminą rozpuszczalna w tłuszczach, a nazywana jest często witaminą słoneczną, ponieważ organizm potrafi ją wytwarzać pod wpływem promieni ultrafioletowych, padających na skórę – wystarczy przebywać codziennie na słońcu przez 10-15 minut dziennie.

Najważniejsze znaczenie mają dwie formy witaminy D tzw. D2 i D3, ta pierwsza naturalnie występująca w organizmach roślinnych bądź drożdżach, druga z kolei w organizmach zwierzęcych.

W układzie kostnym szczególne znaczenie witamina D ma w okresie dojrzewania, pomagając zdrowo kształtować kości i zęby. Jest witaminą pomagającą w zwalczaniu próchnicy poprzez układ odpornościowy. W układach mięśniowym i nerwowym regeneruje neurony, pomaga przy budowaniu masy mięśniowej i siły mięśni. Poprawia odporność układu immunologicznego, ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne itp.

W układzie krążenia pomaga obniżać ryzyko rozwoju nadciśnienia i niewydolności serca, pomocna jest także w układzie rozrodczym wspierając w problemach z płodnością i impotencją.

Źródłem witaminy D są przede wszystkim tłuste ryby takie jak węgorz, śledź, dorsz, łosoś, makrela, ale także nabiał : jaja, żółte sery czy mleko.