Kwas foliowy – witamina B9 to jedna z istotnych witamin z grupy B. Jest niezwykle ważny przy regulacji wzrostu i funkcjonowaniu komórek. Zapobiega wrodzonym wadom cewy nerwowej u noworodków , wpływa też pozytywnie na ich wagę i rozwój dlatego jest niezbędny w diecie kobiet planujących ciążę, będących w ciąży i karmiących.

Kwas foliowy bierze także udział w zachowaniu materiału genetycznego. Zmniejsza stężenie homocysteiny w organizmie co zapobiega miażdżycy i innym chorobom. Pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia.

Jest zatem niezwykle przydatna przy zwalczaniu anemii, bezsenności, chorobie wieńcowej, depresji, niepłodności czy impotencji, nowotworach, osteoporozie, profilaktyce wad wrodzonych, czy reumatoidalnych zapaleniach stawów.

Syntetycznie dodawany jest do witaminizowanych płatków śniadaniowych. Jego źródło naturalne jest w awokado, brokułach, burakach, fasoli, groszku, kukurydzy, owocach cytrusowych, ryżu, soczewicy, szparagach, szpinaku, warzywach liściastych i kapustowatych.