Witamina B12 inaczej zwana cyjanokobalaminą podobnie jak pozostałe z witamin grupy B jest istotna w przemianach energetycznych organizmu. Uczestniczy w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, przeciwdziała niedokrwistości, umożliwia syntezę kwasów nukleinowych w komórkach, przede wszystkim szpiku kostnego, jest niezbędna do wytwarzania DNA. B12 wpływa także na funkcjonowanie układu nerwowego, zapewnia dobry nastrój, równowagę psychiczną, pomaga w nauce, skupieniu uwagi. Dzięki niej zmniejsza się poziom lipidów we krwi. Jest także pomocna w układzie kostnym, pobudza również apetyt. Pomaga leczyć choroby takie jak astma, depresja, choroba wieńcowa, niepłodność czy impotencja.

Jedynym źródłem witaminy B12, poza sztucznie witaminizowanymi artykułami spożywczymi jest żywność pochodzenia zwierzęcego. Znaleźć ją zatem można w drobiu, mięsie, nabiale, skorupiakach i mięczakach a także tłustych rybach.