Delikatna zupa krem ze szparagów z nutą cytryny i odrobiną curry jest niezwykle bogata w smaku. Podkreślają jej smak kremowe ziemniaczki i jogurt. Można ja podawać na ciepło jak również na zimno.

Wiosenna zupa krem ze szparagów – Składniki:

2 łyżki masła

2 łyżki oliwy z oliwek

1 średnia cebula, drobno posiekana

1/2 łyżeczki solo

1/2 łyżeczki curry

skórka i sok z jednej cytryny

1/4 łyżeczki mielonego imbiru

2 szklanki pokrojonych w kostkę obranych czerwonych ziemniaków

3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

1 szklanka mleka kokosowego

2 szklanki pokrojonych na kawałeczki zielonych szparagów

świeżo mielony pieprz do smaku

1/4 szklanki jogurtu greckiego

1/4 szklanki drobno posiekanych ziół np. pietruszki czy szczypiorku

Wykonanie:

  • Rozpuścić masło i olej w dużym rondlu na średnim ogniu, dodać cebulkę i 1/4 łyżeczki soli i dusić, często mieszając, aż się zarumieni.
  • Dodać curry, imbir, skórkę z cytryny i ziemniaki i dusić dalej na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  • Dodać bulion, mleko kokosowe i szparagi, doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu, lekko przykryć i nadal gotować do miękkości warzyw.
  • Zmiksować ostrożnie zupę na gładką masę.
  • Jogurt doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wymieszać dokładnie.
  • Zupę podawać udekorowaną jogurtem i np. główkami szparagów.