Sushi to jedna z najzdrowszych propozycji na obiad, kolację a nawet śniadanie! Lekkie, a zarazem smakowite przynosi na myśl daleką Japonię. Oto wersja dla wegetarian, ale można ją zmodyfikować jeśli lubisz np.  łososia – śmiało go dodaj!

Składniki:

1 opakowanie nori maki (wodorostów do sushi)

2 szklanki ryżu do sushi

ocet ryżowy

wasabi

kostka wędzonego tofu

czerwona, żółta i pomarańczowa papryka (wedle uznania)

słoiczek różowego imbiru

nieduży zielony ogórek

awokado

Wykonanie:

  • Ryż przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Wszystkie warzywa i awokado kroimy w paseczki (im cieńsze tym lepiej).
  • Nori maki układamy na macie z bambusa, następnie układamy na nich ryż dokładnie uklepując, a na ryż (jak na zdjęciu) układamy dodatki (można wcześniej posmarować warstwę ryżu wasabi).
  • Następnie rolujemy za pomocą maty bambusowej i kroimy na plastry.
  • Podajemy z wasabi, sosem sojowym lub innymi ulubionymi sosami.