Wapń jest najobficiej występującym pierwiastkiem mineralnym w organizmie człowieka. Jest niezwykle istotny w budowie kośćca i zębów. Jest regulatorem krzepliwości krwi, wspomaga funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, układu nerwowego oraz mięśni.

Bardzo istotne jest spożywanie wapnia w ciąży, w trakcie menopauzy czy w zespole napięcia przedmiesiączkowego. Sportsmenki, które często mają problemy z niskim poziomem estrogenu i brakiem menstruacji mają zwiększone zapotrzebowanie na wapń, gdyż problemy te zwiększają utratę masy kostnej. Pierwiastek ten jest także pomocny w leczeniu nadczynności tarczycy, nadwagi, osteoporozy czy w stanach stresu. Ważne jest jednak przyjmowanie go w połączeniu z witaminą D oraz magnezem.

Aby dostarczyć sobie wapnia w pożywieniu dobrze sięgnąć po mleko i jego przetwory, brokuły, warzywa liściaste, nasiona roślin strączkowych, orzechy i nasiona, łososia, sardynki czy tofu.