Od wieków uznawana za niezwykłą przyprawę, odkryta została przez Azteków, którzy po podboju Meksyku przez Hiszpan przekazali swą wiedzę na jej temat, co sprawiło, iż wanilia stała się sławną i poszukiwaną na całym świecie. Należy ona do rodziny storczykowatych i jest epifitem (pasożytując na innych drzewach) najczęściej na kakaowcach, a niesamowitym faktem jest to, że ich kwiaty kwitną tylko jeden dzień co sprawia, że ich zapylanie musi być wyjątkowo szybkie.

Owoce zbierane są gdy nabierają żółtawej barwy i nie wydzielają jeszcze tak charakterystycznego zapachu. Poddawane na przemian fermentacji i suszeniu, zmieniają barwę na brunatną, nabierają połysku i wspaniałego, silnego aromatu. Kolejno laski wanilii są segregowane ze względu na wielkość i jakość, są pakowane i ruszają w świat.

Wanilia używana jest w postaci laseczek, proszku, cukry waniliowego czy też ekstraktu alkoholowego. Jej wspaniały zapach podnosi walory smakowe czekolady, ciast, lodów, potraw z białego sera czy owoców. Jest także wykorzystywana przy produkcji likierów. Ponieważ wspaniale komponuje się z goździkami, cynamonem i imbirem jest doskonałym dodatkiem do korzennych mieszanek. Zapach wanilii przynosi wiele miłych skojarzeń, z domem rodzinnym, dzieciństwem, świątecznymi wypiekami. Węch jest najczulszym z naszych zmysłów dlatego wyczuwając zapach wanilii, nasz mózg odbiera niezwykle silne pozytywne bodźce. W wielu krajach wanilia uważana jest za lekarstwo, na przykład Toltekowie czy Aztekowie używali jej by wzmocnić serce, pozbyć się zmęczenia, wierzyli także w jej moc przepędzania strachu, zapewniania siły i przynoszenia szczęścia. W rzeczywistości wanilia ma działanie pobudzające, jest afrodyzjakiem, sprzyja dobremu nastrojowi i pogodzie ducha. Firmy kosmetyczne nie bez powodu używają jej ogromnych ilości w kosmetykach, perfumach, jej właściwości doceniają nawet firmy tytoniowe.