Czosnek i jego właściwości są nieocenione, warto zatem spróbować zrobić z niego nalewkę, która nie tylko uodporni nasz organizm i wzmocni system immunologiczny, ale pomaga zwalczać złogi tłuszczu i zwapnienia w żyłach. Jest także świetna w usprawnianiu przemiany materii, uelastycznia naczynia krwionośne i aktywuje witalne siły naszego organizmu. Przepis pochodzi od mnichów tybetańskich, którzy to zapewniali o jego odmładzających właściwościach. Nalewka z czosnku to niezastąpiony środek na wzmocnienie przed zimą.

Skład:

300 g czosnku

200 ml spirytusu

Wykonanie:

  • Czosnek obieramy, miażdżymy i zalewamy spirytusem.
  • Zamknięty szczelnie pojemnik odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 10 dni, raz dziennie mieszając.
  • Po upływie 10 dni nalewkę przecedzamy i wlewamy do butelki z ciemnego szkła.
  • Najlepiej przechowywać ją w lodówce.

Dawkowanie:

  • 3 razy dziennie przed posiłkami. 1 kropla przed śniadaniem, 2 krople przed obiadem i 3 krople przed kolacją.
  • Następnego dnia zwiększamy dawkę do 4 kropli rano itd. do 20 kropli przed posiłkami, wówczas poprzestajemy na tej ilości i zażywamy do ukończenia.
  • Można ją dodawać do kefiru bądź jogurtu.
  • Kurację taką przeprowadzamy raz do roku.