Dla miłośników muffiek przepis, który z pewnością się sprawdzi! Razowe muffiny mają bogaty smak, mogą stanowić deser lub ciekawe śniadanie na słodko. Zamiast truskawek można wykorzystać maliny, jagody czy inne ulubione owoce.

Składniki na ok. 12 babeczek:

2 jaja

1/2 szklanki musu jabłkowego (może być starte na najmniejszych oczkach niewielkie jabłko)

1/4 szklanki oleju roślinnego

3/4 szklanki brązowego cukru

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

3 ugniecione widelcem banany

2 szklanki mąki razowej

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

1 szklanka truskawek pokrojonych na kawałki

Wykonanie:

  • Rozgrzać piekarnik do 190 stopni i przygotować foremki na babeczki.
  • W dużej misce wymieszać jaja, mus jabłkowy, olej, cukier, wanilię oraz banany. Dodać mąkę, sodę oraz cynamon – wymieszać dokładnie.
  • Dodać truskawki i delikatnie połączyć z ciastem. Nałożyć masę do foremek i włożyć do piekarnika na 20 minut, aż będą delikatnie odchodzić od brzegów foremek.
  • Wystudzić i smakować 🙂