Tłuszcze są częścią struktury błony komórkowej każdej komórki naszego ciała. Tłuszcze dostarczają także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin A, D oraz E, jak również stanowi skoncentrowane źródło energii dostarczając 9 kcal na gram.

W naszej diecie starajmy się, aby największa ilość tłuszczu była „dobrym” nienasyconym tłuszczem, a unikajmy „złego” nasyconego tłuszczu oraz złych tłuszczy trans.

Naukowcy zajmujący się sportem (The American Dietetic Assotiation and ACSM)  zalecają osobom regularnie ćwiczącym podaż 20-25% kalorii pochodzących tłuszczu.

Jest to jeden z wielu wyznaczników dotyczący ilości tłuszczy w diecie i zarazem jeden z najwyższych pułapów. Światowa organizacja zdrowia (WHO) zaleca ustalenie spożycia tłuszczu na poziomie mniejszym niż 30% kalorii dostarczanych dobowo. Mimo wszystko średnie spożycie tłuszczu przez społeczeństwo kształtuje się na poziomie 36% na dobę, a czasem nawet więcej.

Regularnie ćwicząca osobą według rekomendacji ACSM, która spożywa 2500 kcal na dobę, powinna spożywać dziennie około 56-69 g tłuszczu. Stanowi to jednak mniej, niż zalecane dzienne spożycie (ZDS), które ustanowiło spożycie tłuszczu  na poziomie 90 g dla mężczyzn i 70 g dla kobiet.