Świeże czereśnie stopniowo zaczną się już pokazywać, ale jeśli nadal nie są dostępne na pobliskim straganie, warto wykorzystać te suszone. Tarta migdałowa z czereśniami najlepiej smakuje z dodatkiem lodów waniliowych (warto wybrać te o niższej zawartości tłuszczu, gdyż miarka ma zaledwie 55 kcal).

Składniki:

nadzienie:

1 szklanka suszonych czereśni (opcjonalnie)

1 szklanka wrzacej wody

ok. 1 kg drylowanych wiśni

2/3 szklanki cukru pudru (może być stewia)

3 łyżki mąki

1 łyżka ekstraktu z wanilii

1/4 łyżeczki cynamonu

ciasto:

3/4 szklanki mąki

3/4 szklanki płatków owsianych

1/2 szklanki brązowego cukru

1/4 szklanki płatków migdałowych

1/2 łyżeczki soli

5 łyżek roztopionego masła

1/4 łyżeczki ekstraktu migdałowego

Wykonanie:

  • Suszone czereśnie zalać wrzątkiem i pozostawić na 30 minut pod przykryciem.
  • Rozgrzać piekarnik do 190-200 stopni.
  • Połączyć namoczone wiśnie, świeże wiśnie i pozostałe składniki nadzienia, dobrze wymieszać i pozostawić na 15 minut.
  • Przełożyć masę wiśniową do formy ceramicznej i włożyć do piekarnika na ok. 40 minut.
  • Składniki kruszonki dokładnie połączyć i wyłożyć na pieczone nadzienie, zapiekać kolejne 20 minut na złoty kolor.
  • Odstawić na kilka minut, podawać z lodami gdy jest jeszcze ciepła.

Wartość odżywcza deseru
Kalorie 277
Tłuszcz 7 g
Białko 3,3 g
Węglowodany 52,2 g
Błonnik 5,5 g
Cholesterol 13 mg
Żelazo 1,5 mg
Sód 103 mg
Wapń 36 mg