Dla miłośników włoskiej kuchni i nie tylko, to proste i super smaczne tagliatelle z grillowanym kurczakiem to idealny pomysł na obiad lub solidną kolację. Dodatek warzyw i serka sprawia, że danie jest naprawdę pożywne i zdrowe.

Składniki:

makaron tagliatelle

pierś z kurczaka

bakłażan lub cukinia

cebula

pieczarki

czosnek

serek homogenizowany „naturalny”

pieprz

sól

 

Przygotowanie:

  • Na patelnię dodajemy odrobinę oliwy z oliwek i podsmażamy na niej cebulę i pieczarki.
  • Aby pozbyć się smaku goryczy z bakłażana (jeżeli go lubimy) należy go  pokroić w plastry i położyć  na ręczniku papierowym, a następnie posolić z dwóch stron i przykryć drugą warstwą ręcznika papierowego. Tak przygotowanego bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy na patelnię.
  • Na osobnej patelni (najlepiej grillowej) smażymy filet z kurczaka pokrojony w kostkę.
  • W garnku z osoloną wodą gotujemy makaron.
  • Kiedy warzywa będą miękkie, makaron al dente, a kurczak usmażony, wszystkie składniki dodajemy na jedną patelnię i chwilę smażymy jednocześnie dodając czosnek i sól (w moim przypadku różowa himalajska).
  • Następnie dodajemy pół opakowania serka naturalnego (ważne by serek dodawać na patelni zdjętej z ognia ponieważ może się zważyć) i wszystko mieszamy, wykładamy na talerz i dodajemy świeżo zmielony pieprz.

Całość doskonale smakuje z surówką z pora, kukurydzy i jogurtu naturalnego. Danie jest doskonałe również po treningu, jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.