Jesteś osobą dynamiczną i nie lubisz marnować czasu na gotowanie? Wcale nie musisz sięgać po fast foody. Wystarczy, że poznasz kilka przepisów na szybkie, zdrowe i smaczne dania. Prostota i łatwa dostępność składników – to ich niepodważalne atuty. Być może poniższe propozycje staną się dla Ciebie inspiracją i zmienią podejście do gotowania?

Szybki obiad, któremu poświęcisz zaledwie 30 minut – takie właśnie są poniższe przepisy. Stanowią alternatywę dla restauracji i lokali typu bistro, które serwują obiady domowe w Łodzi. Pozwalają przy tym przygotować zdrowy i sycący posiłek – taki, który zaspokoi głód, a jednocześnie nie wywoła uczucia ociężałości.

Kasza gryczana z sosem pieczarkowo-cebulowym

To nieskomplikowane i błyskawiczne danie, na przygotowanie którego potrzebujesz nie więcej niż 30 minut. Za sprawą kaszy gryczanej charakteryzuje się specyficznym smakiem, który – w połączeniu ze smakiem pieczarek – przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej

  • 500 g pieczarek

  • 500 g cebuli

  • 4 garście liści szpinaku (najlepiej bez ogonków)

  • 2 ząbki czosnku

  • 2 łyżki mąki z soczewicy

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • pół łyżki soli.

Kaszę namocz, wypłucz i gotuj przez 20 minut w 2 szklankach wody. Aby przygotować sos, cebulę pokrój w półplasterki, a następnie posyp solą i podlej 3 łyżkami wody. Umyte i obrane pieczarki pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli i duś przez 15 minut.

Tak powstały sos zagęść mąką wymieszaną z odrobiną zimnej wody. Zagotuj. Pod koniec dodaj wyciśnięty przez praskę czosnek oraz liście szpinaku. Podawaj z kaszą.

Makaron z mięsem i sosem pomidorowym

To przepis na proste i smaczne danie, które stanowi wariację na temat włoskiego spaghetti bolognese.

Składniki:

  • 1 opakowanie passaty pomidorowej

  • 200 g makaronu spaghetti

  • 1 ząbek czosnku

  • 400 g mięsa mielonego wołowego

  • przyprawy, np. bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz

  • woda.

Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. W tym czasie usmaż mięso na odrobinie oliwy z oliwek oraz zajmij się przygotowaniem sosu pomidorowego. W głębokiej patelni zeszklij czosnek (uważaj, aby się nie przypalił), a następnie wlej passatę. Dodaj jedną szklankę wody i gotuj na wolnym ogniu aż do zgęstnienia. Przypraw do smaku. Mięso dodaj do sosu i wymieszaj.

Makaron wyłóż na talerz i polej sosem.