Jeżeli kochasz potrawy z grilla, szaszłyki z pewnością nie są Ci obce. Oto przepis na szaszłyki z mango i wieprzowiny w cytrynowej marynacie, które z pewnością przypadną do gustu każdemu smakoszowi.

Składniki:

2-3 polędwiczki wieprzowe

1-2 owoce mango

2 pęczki cebulki dymki

marynata

2 -3 ząbki czosnku

1/2 łyżki kurkumy

1/2 łyżki kolendry w proszku

1/2 łyżki słodkiej mielonej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku

1/2 łyżki soli (można użyć 1 łyżki sosu sojowego)

1/2 łyżki pieprzu

sok z 1/2 cytryny

otarta skórka z cytryny

4-5 łyżek oleju

Wykonanie:

  • Mięso pokroić w duże kostki, przygotować marynatę – posiekać czosnek, dodać wszystkie składniki, wymieszać. Mięso dokładnie połączyć z marynatą i pozostawić na noc w lodówce.
  • Owoce mango pokroić na cząstki, dymki pokroić na słupki (szczypior wykorzystać np. do sałaty).
  • Nakładać mięso, owoce mangi i kawałki dymki naprzemiennie na patyczki do szaszłyków. Grillować do zarumienienia.