Szafran jest jedną z najdroższych przypraw świata, cenniejszą niż złoto. Ma delikatny aromat, którego nie sposób porównać z jakąkolwiek inną przyprawą. W istocie szafran jest otrzymywany ze słupków hodowanych krokusów, które po wysuszeniu stanowią tę luksusową przyprawę.

Poza jego niewątpliwą funkcją w kulinariach jest także stosowany w lecznictwie. Jest dobrym środkiem na złe samopoczucie, bezsenność, katar, kaszel czy impotencję. Ma także działanie antydepresyjne – poprawia nastrój i rozwesela dzięki zwiększeniu stężenia serotoniny i dopaminy mózgu. Za sprawą zawartości krocetyny i karotenoidów, pomaga przy chorobach serca i nowotworach. Pomocny jest także przy leczeniu migren i bólów głowy. Jest też antybakteryjny i odmładzający. Uznawany jest także jako afrodyzjak – stymuluje i wzmacnia potencję, pozwalając wydłużyć akt miłosny.

W kuchni dodaje smaku i aromatu zupom i potrawom duszonym, świeżym makaronom, pizzy i ciastu do chleba czy białym sosom. Świetnie podkreśla także smak skorupiaków, ryb i kurczaka.