Świeże soki to nie od dziś doskonały sposób na witalność, dobre samopoczucie i doładowanie składnikami odżywczymi. Oto kilka słów na temat ich zalet.

Dlaczego lepiej pić świeżo wyciśnięty sok niż zjadać całe owoce lub warzywa?

Ponieważ na przyswojenie wartości odżywczych z żywność w postaci stałej organizm potrzebuje kilku godzin. Soki natomiast są bardzo szybko trawione i czasami w ciągu zaledwie kilku minut wartości odżywcze, jakie one oferują są przyswojone przez organizm.

Zalety spożywania świeżo wyciśniętych soków:

  • oczyszczają organizm z toksyn
  • neutralizują wolne rodniki, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów i przedwczesne starzenie
  • nie można ich przedawkować, nadmiar witamin czy soli mineralnych wydalimy wraz z moczem
  • wartości odżywcze w nich zawarte  przyswajają się bardzo szybko ok. 10-15 min i aż 90%
  • regenerują krew i odmładzają narządy wewnętrzne, mają dobry wpływ na wzrok, dzięki czemu zapobiegają m.in. zaćmie
  • są źródłem błonnika i pektyn, mają niską wartość kaloryczną
  • dzięki substancjom budulcowym odnawiają komórki
  • w smaczny sposób można łączyć warzywa i owoce, dzięki czemu sok zawiera więcej witamin
  • zapewniają właściwe nawilżenie skóry co korzystnie wpływa na nasze paznokcie i włosy

Przykładowe mieszanki warzyw i owoców :)

1. Oczyszczenie organizmu z toksyn i przyspieszenie spalania tkanki tłuszczowej

Pomidory+jabłka+dynia +cytryna w proporcji: 2:4:2:1 (pij 1,5-2L soku/dzień 3 razy w tygodniu)

2. Działa przeciwbólowo, wyrównuje ciśnienie i korzystnie wpływa na zaparcia, stany  reumatyczne oraz anemię

Merchewka+szpinak w proporcji: 1:2 (80ml:160ml)

Pij więc jak najwięcej świeżo wyciśniętych soków i ciesz się dobrym samopoczuciem i pełnią energii. Eksperymentuj i mieszaj ze sobą różne warzywa i owoce. Twórz własne kompozycję i żyj zdrowo 🙂