Już nie pierwszy raz słyszymy określenie „superfood”, określające w skrócie naturalne produkty, które zawierają w sobie bombę witamin i składników mineralnych, przeciwutleniaczy, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Są niczym lekarstwo na wiele dolegliwości, w tym także przeciwdziałają wielu chorobom. Zapominamy, że nie muszą to być egzotyczne produkty, ponieważ w rodzimych ogródkach można ich znaleźć całe mnóstwo!

Brokuły

Najcenniejszy w nich jest sulforafan, bardzo silny przeciwutleniacz, który wykazuje działania przeciwnowotworowe. Naukowcy dowiedli, że regularne jedzenie tego smacznego warzywa pomaga zwalczać nowotwory prostaty, piersi, jelita grubego czy płuc. Walory te zachowują warzywa nawet po obróbce termicznej, ale najlepiej gotowane krótko w temperaturze maks. 70-80 stopni. Brokuły wykazują także działanie przeciwzapalne, zawierają luteiny, zeaksantyny oraz witaminy z grupy B, C, A oraz K. Z minerałów powiadają wapń, potas, żelazo, fosfor, magnez, sód czy cynk. Warto je zajadać w przypadku problemów z oczami, gdyż chronią je, a dodatkowo wzmacniają układ krwionośny oraz kości, skutecznie zapobiegając osteoporozie.

Buraki

Po dłuższym czasie wracają na stoły pełna parą. Nie bez znaczenia jest ich smak, ale i ogromne znaczenie dla naszego serca i układu krążenia. Sok z tych rubinowych warzyw powinny pić osoby z problemami ciśnieniowymi, gdyż na długo pozwalają obniżać podwyższone ciśnienie (nawet dobę). Zawierają one nieco witamin szczególnie A, C i kilka z grupy B, ale są bogactwem minerałów – żelaza, potasu, manganu, magnezu, wapnia, kobaltu, boru. Za sprawą sporych ilości kwasu foliowego idealnie nadają się jako składnik diety dla przyszłych mam. Dodatkowo buraki są warzywem idealnym do oczyszczania organizmu z toksyn. Barwnik buraków – betanina jest wspaniałym środkiem łagodzącym nowotwory, i chroni przed jego powstawaniem i rozwojem.

Truskawki

Truskawki są bogatszym źródłem witaminy C niż cytrusy, posiadają także spore zasoby witamin z grupy B, A, a także minerałów jak wapń, fosfor, potas, żelazo, magnez czy mangan. Są doskonałym lekiem przeciwcukrzycowym i chronią serce. Pomagają także regulować pracę wątroby, w tym produkcję żółci, mają działanie bakteriobójcze, a także za sprawą kwasu elegonowego zawartego w tych przepysznych owocach działają przeciwnowotworowo. Mają też mnóstwo pektyn, innymi słowy błonnika, który usprawnia przemianę materii, oczyszczając jelita.

Aronia

Piękny kolor zawdzięcza antocyjanom, które znaleźć można także w czarnych porzeczkach, jagodach czy wiśniach. Związki te są niezwykle cennym składnikiem, który wspomaga walkę z wolnymi rodnikami, odmładzając, chroniąc serce  układ krążenia. Mała kuleczka aronii jest także bogactwem witamin jak C oraz E, a także całej gamy z grupy B, beta-karoten, wapń, żelazo, miedź, mangan czy jod. Jest doskonałym wspomagaczem naszego wzroku, trawienia, odporności. Polska jest potentatem światowym w uprawie tego super owocu, szkoda tylko, że jej tak nie doceniamy, a większość trafia na eksport.

Jagody

Nasze polskie czarne jagódki powinny być słynne jak obecnie nie schodzące z top list superfoods jagody acai czy goji. Dawniej stosowane były jak antybiotyki w leczeniu zakażeń, tyfusu czy polio. Owoce te są jednymi z najzdrowszych, a swoje właściwości zawdzięczają antocyjanom (podobnie jak aronia). Dodatkowo wspomagają obniżanie poziomu złego cholesterolu. Są od wieków stosowane jako doskonały środek zapobiegający biegunkom, czy innym dolegliwościom trawiennym. Dzięki witaminom C, A, z grupy B, PP oraz selenowi, cynkowi i miedzi, doskonale wspomagają wzrok, leczą kurza ślepotę, a także mają właściwości bakteriobójcze, chronią przed nowotworami oraz zapobiegają infekcjom układu moczowego.

Siemię lniane

Te niepozorne ziarenka są przebojem superfoods! Posiadają bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych w tym omega, a dodatkowo zawierają witaminę E, błonnik oraz substancje śluzowe, które wspaniale usprawniają pracę przewodu pokarmowego oraz oddechowego. Pomagają także w przypadku chorób wrzodowych. Są doskonałe w odchudzaniu, a dodatkowo obniżają poziom cukru we krwi. Dodatkowo len zawiera fito-estrogeny, które po przyjęciu ich przez nasz organizm przetwarzane są w eterodiol oraz enterolakton, działając jak estrogeny.

Natka pietruszki

Natka pietruszki jest bogactwem witaminy C, a zaledwie łyżka dodana np. do sałaty zaspokoi dzienną dawkę zapotrzebowania na ten składnik. Ponadto zawiera beta-karoten oraz żelazo, a także witaminy z grupy B, jak kwas foliowy, oraz minerały jak wapń, magnez, fosfor, potas, mangan czy siarkę. Jest także pełna przeciwutleniaczy. Jest ziołem, która doskonale oczyszcza nerki i drogi moczowe, wspomaga także chorych na anemię. Ma silne działanie moczopędne i wiatropędne, co pomaga oczyścić organizm, usprawnić trawienie oraz przyswoić pokarmy. Pomaga polepszyć wzrok, uodparnia organizm, zmniejsza napięcia mięśni gładkich czy wspomaga przy reumatyzmie.