Jeżeli nie masz pomysłu na danie ze słodkimi ziemniakami, oto pomysł na słodki pudding z batatów. Z dodatkiem przypraw i orzechów jest nie lada smakołykiem, a do tego jest lekki i zdrowy! 

Składniki:

2 jaja

1/4 szklanki miodu

1/4 szklanki chudego mleka

kromeczka pełnoziarnistego pieczywa (bez skórki)

2 szklanki puree przygotowanego z upieczonych batatów bez skórki

łyżeczka ekstraktu wanilii

1/2 łyżeczki cynamonu

1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

2 łyżki posiekanych migdałów lub innych ulubionych orzechów

opcjonalnie jogurt grecki do dekoracji

Wykonanie:

  • Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
  • W misce połączyć jaja, miód, mleko oraz pokruszony chleb. Dodać ziemniaki i przyprawy, wymieszać na gładką masę.
  • Przełożyć do kokilek do zapiekania, posypać migdałami i zapiekać ok. 25 minut aż lekko się zarumieni.
  • Jeżeli lubisz, połącz jogurt grecki z łyżką miodu i podawaj z przestudzonym puddingiem.