Pomarańcze lubimy i zajadamy ze smakiem, ale odruchowo wyrzucamy skórkę.. To wielki błąd, gdyż skórka pomarańczowa zawiera ona mnóstwo dobroczynnych składników, więcej niż sam miąższ!

Skórka pomarańczy jest bogata w błonnik i witaminy, a także w liczne rodzaje flawonoidów. Gorzki smak skórki zniechęca, ale jej wnętrze zwane albedo jest jak najbardziej jadalne i warte spróbowania. Oto kilka ciekawych sposobów na dobroczynne działanie skórki:

Pomaga wybielać zęby i odświeża oddech! – jest zatem tanim i naturalnym sposobem na przebarwienia i plamy na zębach. Wystarczy raz dziennie przecierać szkliwo białą wewnętrzną stroną skórki, a dodatkowo zabieg ten pomoże walczyć z nadwrażliwością. Białą część warto też żuć po małym kawałeczku dziennie co zapewni świeży oddech!

Za sprawą zawartości witamin A oraz C, skórka z pomarańczy jest wspaniałym sposobem na infekcje, grypy czy przeziębienia. Najlepiej korzystać z jej dobrodziejstw w profilaktyce przed chorobami, gdyż wspomaga ona naszą odporność i ma działanie przeciwutleniające. Jednak gdy już nam się zdarzy, że złapaliśmy przeziębienie, warto do gorącej herbaty dodawać skórkę pomarańczową (najlepiej startą) co przyniesie ulgę w kaszlu, ułatwi oddychanie i ukoi.

Jeżeli masz problemy z układem trawiennym, skórka pomarańczy może okazać się doskonałym lekiem. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, pomaga uregulować pracę jelit, pomaga zapobiegać wzdęciom, zaparciom, a także wspomaga przy leczeniu zespołu jelita drażliwego. Za sprawą zawartości d-limonenu doskonale łagodzi objawy zgagi i poprawia trawienie.
Doskonale wpływa na układ oddechowy – pomaga szczególnie przy problemach z niewydolnością oddechową, jak i przy leczeniu astmy. Składniki zawarte w skórce pomarańczy mają zbawienny wpływ na oczyszczanie płuc, a wysokiej jakości histamina łagodzi powikłania związane z układem oddechowym przy przeziębieniach, grypie czy zapaleniu oskrzeli.

Skórka pomarańczy ma działanie przeciwnowotworowe! Zawdzięcza je wysokiej zawartości witaminy C, która jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki, a za sprawą sporej ilości rozmaitych flawonoidów dodatkowo wzmacniane jest jej działanie. Badania wykazały, że zjadanie albedo (wewnętrznej części skórki pomarańczy) znacznie ogranicza rozwój raka skóry czy płuc. Udowodniono, że osoby zjadające nie tylko sam miąższ, ale również wnętrze skórki obniżają znacznie ryzyko zachorowań na nowotwory.

Masz podwyższony poziom cholesterolu? Możesz go obniżyć jedząc skórkę pomarańczy! Błonnik, którego to skórka zawiera nawet 4 razy więcej niż miąższ owocu utrudnia wchłanianie cholesterolu co dodatkowo chroni przed miażdżycą, chorobami serca i układu naczyniowego. Dodatkowo wspaniale wspomaga organizm przy cukrzycy, nowotworach i wszelakich stanach zapalnych.

Pomoc przy utracie wagi! – Pektyny, których w skórce jest mnóstwo są doskonałym sposobem na obniżenie apetytu. Pęczniejąc w żołądku zmniejszają naszą chęć na jedzenie większych porcji, a dodatkowo zapobiegają nadmiernemu wchłanianiu cukrów, przyspieszają trawienie tłuszczy, a dzięki dobroczynnemu wpływowi na pracę jelit, usuwają nadmiar zalegających resztek pokarmowych.