W sezonie jesienno-zimowym przerzucamy się z lekkich, owocowych przekąsek, które preferowaliśmy w lecie, na bardziej wyraziste smaki. Dla wielu z nas ulubionym „czymś na ząb” stają się różnego rodzaju sery. A do serów pasuje wino. Tylko czy białe, czy może czerwone?

Szukając odpowiedzi na to pytanie, trudno wydać jednoznaczny werdykt. Na pewno jest wiele takich odmian sera, które równie dobrze smakują z białym i czerwonym trunkiem, ale są też takie, które zyskują tylko z jednym z nich. W dzisiejszym artykule poradnikowym skupimy się tylko na białym trunku.

Jak łączyć sery z białym winem?

Długie wieczory zachęcają nas do smakowania wina wraz z wyraźną przekąską, czyli z serem. Najczęściej komponujemy sobie domową deskę serów, na której zazwyczaj kładziemy różne odmiany: kawałek z białą i kawałek z niebieską pleśnią, ser długo dojrzewający i kozi. Czy do takiego zestawu zdecydowanie różnych smaków uda się dopasować jedną butelkę wina? Oczywiście! Najlepiej postawić na delikatne białe wina wytrawne, np. Soave Classico DOC, Bianco Secco IGT lub Chardonnay DOC.

Mimo wszystko, o wiele lepszym rozwiązaniem będzie skoncentrowanie się na jednym rodzaju sera. Wtedy będziemy mogli dobrać idealne wino, a takie połączenie stanie się dla naszego podniebienia prawdziwą rozkoszą.

Specjaliści z winiarni Salute! polecają następujące kombinacje:

l Ser z białą pleśnią (typu brie) – jeden z najprostszych serów, jeśli chodzi o trudność w dopasowaniu odpowiedniego rodzaju wina. Pasuje do niego większość odmian, zarówno białe wino Chardonnay, jak i czerwone czy musujące.

l Ser z niebieską pleśnią (typu gorgonzola) – tutaj proponujemy przede wszystkim białe słodkie wino, np. Soave Classico DOC o świeżym, owocowym i wyraźnie mineralnym smaku.

l Ser twardy, żółty i długo dojrzewający – najlepszym akompaniamentem jest mocne, wytrawne wino czerwone o bardzo charakterystycznym smaku, ale równie ciekawe połączenie uzyskamy, zestawiając go z winem białym wytrawnym – Sauvignon Blanc Winkl DOC.

l Ser kozi doskonale smakuje, gdy zdecydujemy się podać do niego białe wina półwytrawne, np. Sorriso di Cielo Colli Piacentini Malvasia DOC. Dojrzałe cytrusy, brzoskwinia i aromaty kwiatowe doskonale dopełniają wyróżniający się smak sera koziego. Nie przytłaczają jego naturalnego aromatu, lecz wyciągają na piedestał wszystkie zalety.

Szukanie ciekawych zestawień smakowych typu ser + wino, to doskonała rozrywka na długie zimowe wieczory, która bardzo szybko może przerodzić się w prawdziwą pasję. Salute!