Wiosna, a z nią truskawki, dlatego czas na kulinarne dopieszczenie zmysłów. Oto smaczny, zdrowy i efektowny sposób na rewelacyjne danie. Sałatka z ziołowym kurczakiem i truskawkami to świetny pomysł na  lekki obiad lub kolację.

Składniki:

ok. 200-300 g piersi kurczaka

1/2 pęczka natki pietruszki

1/2 pęczka kolendry

bazylia (kilka gałązek)

szczypiorek

po łyżeczce curry, czerwonego pieprzu, papryki ostrej lub chilli

oliwa z oliwek

opakowanie szpinaku baby lub dowolnego miksu sałat

kilka truskawek

2 jaja ugotowane na twardo (opcjonalnie)

1/2 owocu awokado

sos:

sok z 1/2 cytryny

szczypta soli i pieprzu

odrobina oliwy

łyżeczka musztardy dijon

Wykonanie:

  • Piersi kurczaka dokładnie umyć i pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki. Zioła dokładnie posiekać, wymieszać z przyprawami i odrobiną oliwy z oliwek i dodać do kurczaka – marynować min. 30 minut.
  • Wrzucić mięso na rozgrzaną patelnię i smażyć aż zmięknie i lekko się zarumieni. Odłożyć do wystudzenia.
  • Przygotować sos, mieszając na gładką konsystencję wszystkie składniki.
  • Truskawki pokroić na plasterki, jajka i awokado na ćwiarteczki, połączyć ze szpinakiem, kurczakiem i polać sosem, lekko przemieszać i serwować.