Lekka, rześka – idealna na upały – sałatka z krewetkami!

Składniki:

kilkanaście dużych krewetek

średnia sałata rzymska (potargana)

2 dojrzałe pomidory pokrojone na kawałeczki

1 pokrojone w plastry awokado

sok z 1/2 cytryny

sok z 1/2 limonki

3 łyżki oregano

3 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

opcjonalnie odrobina sera feta (drobno pokruszonego)

Wykonanie:

  • Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną oliwy, lekko doprawione solą i pieprzem krewetki opiekać z obu stron.
  • Na półmisku ułożyć sałatę, pomidory, awokado oraz krewetki.
  • Z soków z cytrusów, oliwy, oregano, soli i pieprzu przygotować sos, polać sałatę.
  • Podawać posypane serem z tortillami lub grzankami.