Sałatka z grejpfrutem, łososiem i awokado, to cudowna kompozycja składników, która wzbogaca nas w liczne składniki odżywcze. Dodane do niej orzechy włoskie oraz łosoś dostarczą cennych kwasów tłuszczowych omega-3, które są niezbędne dla naszego serca. Porcja awokado wprowadzi dodatkowo jednonienasycone tłuszcze, które są również wspaniałym wzmocnieniem układu sercowo- naczyniowego.

Sałatka z grejpfrutem, łososiem i awokado – składniki:

1 duży grejpfrut pokrojony na mniejsze cząstki

duża paczka ulubionych sałat np. rukoli, radicchio czy roszponki

1 dojrzałe awokado pokrojone w paseczki

2 łyżki soki z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

3 filety z wędzonego łososia (mogą być również świeże lekko grillowane i doprawione solą i pieprzem)

1.4 szklanki orzechów włoskich – posiekanych

Wykonanie:

  • Do miski włożyć sałaty, następnie cząsteczki grejpfruta i awokado – pomieszać i podzielić na 4 porcje;
  • W małej miseczce pomieszać sok z cytryny, oliwę, sól i pierz.
  • Przyrządzić łososia(doprawionego solą i pieprzem opiec po 3 minuty z każdej strony), lub pokroić już gotowe wędzone płaty na większe kawałeczki (na kęs);
  • Na każdej porcji ułożyć po kilka kawałków ryby, skropić sosem i posypać orzechami.

Każda porcja ma około 360 kcal, dostarcza porcję zdrowych tłuszczy, białka, błonnika, żelaza i wapnia.