Jeżeli lubisz chrupiące panierki, nie musisz z nich rezygnować dbając o linię! Wystarczy odpowiedni dobór składników, a ulubiona potrawa zyska zdrowy wymiar. Oto ryba w panierce z parmezanu i migdałów, która nie tylko doskonale smakuje, ale jest naprawdę zdrowa!

Składniki:

4 filety z tilapii lub dorsza

1/2 szklanki startych migdałów

1/2 szklanki startego parmezanu

1/4 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu

2 duże jaja (lub 3 białka) lekko ubite

2 łyżki oleju canola lub zwykłego oleju rzepakowego

kawałki cytryny

dodatki – puree z batatów oraz gotowana na parze fasolka szparagowa

Wykonanie:

  • W miseczce połączyć migdały, parmezan, sól oraz pieprz. W osobnym naczyniu zbełtać jaja.
  • Opłukane i osuszone filety zanurzyć w jajku, a następnie w suchej panierce.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i rozprowadzić go po całości poruszając patelnią.
  • Położyć filety i zapiekać po 2-3 minuty z każdej strony do zarumienienia.
  • Podawać  z kawałkami cytryny oraz batatami w postaci puree oraz zieloną fasolką.